Imagina’t que ets un noi rus d’uns dotze anys. Que just quan comença a despertar amb intensitat la teva sexualitat, just quan s’inicia una època plena de descobriments, t’allunyen de la teva família, dels teus amics. I t’entrenen per no sentir. Per convertir-te en una màquina de matar. I per fer-te passar, de per vida, per ciutadà americà. T’envien als Estats Units. T’obliguen a casar-te amb una ex-patriada, com tu. A formar una família. A espiar el teu enemic, el bastió del Capitalisme. La multipremiada sèrie que fins ara es podia trobar a Amazon Prime ha canviat de plataforma i es pot veure sencera (les sis temporades) a Disney +. La raó? La distribuïdora és 20th Television, ara propietat de Disney.
Aquest és el punt de partida de The americans, una sèrie d’espies que pren com a context la Guerra Freda, i que es basa en The Illegals Program (així estava qualificat per la CIA), un programa de l’antiga URSS consistent a infiltrar agents secrets fent-los passar per modèlics ciutadans americans. Elizabeth i Philip Jennings són en aparença un feliç matrimoni amb fills, una modèlica família americana. La seva missió: servir d’informació al KGB. Curiosament el seu veí, Stan Beeman, treballa en la unitat de contra-espionatge de l’FBI.
Servidor continua en la línia de procurar recomanar sèries menys conegudes que les reconegudes com a must-seen en el món serièfil. S’ha parlat poc de The americans, pel meu gust, menys del que es mereix. Acostuma a estar en els llistats de la millor sèrie de l’any per la crítica especialitzada, però tinc la sensació que, almenys per aquestes terres, té pocs seguidors. I és que The americans és una gran sèrie, cuinada a foc lent, que es desmarca de la seva companya de gènere Homeland pel seu major realisme, per no perseguir l’atenció de l’espectador farcint l’argument de cops d’efecte i cliffhangers al final de cada episodi. En tot moment penses que els fets que succeeixen podrien haver passat realment, i això és un punt a favor de la sèrie.
The americans enganxa de forma progressiva per l’encertada evolució dels seus personatges, especialment pel matrimoni protagonista, excel·lentment interpretat per Keri Russel i Matthew Rhys (curiositat: parella en la vida real). Els conflictes interiors que viuen són abismals, i els guionistes donen tanta importància a aquesta vessant de la història com a la d’espionatge-acció. Això no vol dir que sigui una sèrie avorrida, ni molt menys. The americans té grans moments de tensió, produïts per un costat per la por a que puguin acabar enxampant els espies i, per l’altre, per les decisions de dubtosa moralitat que es veuen obligats a dur a terme degut a la seva feina.
Si us agrada el gènere d’espionatge, doneu-li una oportunitat. Se la mereix.