TerrorMolins 2023: comença l’aquelarre

- Advertisement -

La 42a edició de TerrorMolins ja és aquí. El festival, referent a Catalunya del cinema de gènere, compta aquest any amb un total de 126 projeccions, entre pel·lícules i curtmetratges, així com més d’una vintena d’activitats paral·leles. L’edició d’enguany, dedicada a explorar la figura de les bruixes en un sentit ampli, compta a més amb la recuperació d’una de les seves activitats més emblemàtiques. La marató de 16 hores de cinema de terror, que celebra el seu 50è aniversari, ja ha esgotat totes les entrades i servirà de cloenda especial al certamen.

Un aquelarre internacional

- Advertisement -

A la roda de premsa de presentació del festival, celebrada el 26 d’octubre a l’Ajuntament del municipi i presidida pel batlle Xavi Paz, juntament amb el director i la subdirectora del festival, Javier Rueda i Glòria Massana, respectivament, han presentat el programa complet de projeccions i activitats i han reivindicat el caràcter d’espai de trobada per a públic i creadors que caracteritza el certamen. Un aquelarre heterogeni, amb convidats nacionals i internacionals, que combinarà activitats tant per als amants del cinema de gènere com per treballadors de la indústria cinematogràfica.

- Advertisement -

Entre els convidats d’aquesta edició hi destaquen Caye Casas i David Pareja, director i actor principal de La mesita del comedor, pel·lícula inaugural; el britànic Graham Hughes, director d’Hostile Dimensions, qui el 2021 ja va guanyar el premi de la Secció Videodrome amb Death of a Vlogger; els noruecs Marie Andrea, Waade Gronning i Viljar Boe, productora i director de Good Boyun dels títols més recomanats per l’equip directiu del Festival i que ja avisen que fa molta por—; el serbi Nicola Petrovic qui presentarà la seva pel·lícula Mudbrik i el director F. Javier Gutiérrez, amb el seu folk horror andalús La Espera. A més, entre els jurats hi trobem noms destacats com Carlota Pereda, que tot just acaba de presentar al Festival de Sitges el seu nou film La Ermita, i Paul Urkijo Alijo, responsable de la fantàstica Irati. 

Per altra banda, el festival s’enorgulleix de donar impuls a les coproduccions entre Argentina i Catalunya amb la seva col·laboració amb Ventana Sur, distribuïdora argentina que ofereix premis i reconeixement i que ajuda a agermanar talent a banda i banda de l’oceà.

El cartell d’aquesta edició, dissenyat pel cineasta Paco Ruiz amb ajuda d’Intel·ligència Artificial.

Terror de kilòmetre 0

A part d’això, el festival es consolida un any més com un lloc on donar impuls al talent català amb les seves Jornades Professionals, on es posaran en contacte els projectes finalistes amb professionals del sector. A més, les seccions Espai Ç i el Dia del Cinema Català, que se celebrarà el pròxim 4 de novembre, oferiran diverses projeccions creades a casa nostra.

De la mateixa manera, aquest any s’entregarà el premi honorífic a Mar Tarragona, directora i productora barcelonina responsable de títols reconeguts dintre el gènere com El OrfanatoLos ojos de Julia. La seva darrera pel·lícula, El Cuco, es projectarà com a homenatge seguida d’un espai de Preguntes i Respostes.

Unes xifres rècord i un viatge a la bruixeria a través del temps

A la sala La Peni es projectaran fins a 126 productes audiovisuals, repartits entre 56 llargmetratges i 70 curtmetratges que abasten fins a 37 nacionalitats. D’entre aquestes projeccions, 43 seran premières, destacant l’estrena mundial del film serbi Mudbrik i les estrenes a l’estat espanyol de New LifeGood Boy, It’s a wonderful knifeHostile Dimensions, vàries d’elles, com hem esmentat, amb presència dels seus directors i equip tècnic. A més, també es podran veure pel·lícules que recentment han passat per Sitges, com el malson aràcnid Vermin:La PlagaIn Flames, o la guanyadora del festival, Cuando acecha la maldad.

Per altra banda, el leitmotiv de l’edició d’enguany —la bruixeria— es tractarà a través de la secció Retrospectiva, amb la projecció de títols emblemàtics d’aquesta temàtica com Haxan. La bruixeria a través del temps de 1922, la versió del director de L’estació de la Bruixa (1972) de George A. RomeroLords of Salem (2012), del ‘metalero’ i geni del gore Rob Zombie. A més, com ja és habitual, el festival col·laborarà amb la plataforma Filmin, la qual oferirà també una selecció de films i curtmetratges que abordin la temàtica.

Activitats paral·leles per totes les edats i gustos

Un altre dels aspectes que destaquen del festival és la celebració de distintes activitats que aconsegueixen involucrar a persones d’edats molt diverses així com fer partícips a diversos negocis i associacions del poble. Segons ha remarcat la subdirectora del festival, Glòria Massana, el festival té voluntat de servir com a element de cohesió territorial i potenciador del fet local.

- Advertisement -

Aquest any, a més, es destaca l’estreta col·laboració amb l’ajuntament, qui ha ajudat cedint més espais per a la celebració d’aquestes activitats, així com participar d’algunes d’aquestes. És el cas, per exemple, de l’exposició ‘Bruixes-Sorginak-Brujas: Aquelarre il·lustrat’, comissionada per Borja Crespo en col·laboració amb la Semana de Cine Fantástico y de Terror de Donostia, on il·lustradores catalanes i basques reflexionen i reprodueixen la seva idea de bruixa. L’exposició es podrà veure a Ca n’Ametller fins al dia 27 de novembre, ja que formarà part de les activitats de la Regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI de l’ajuntament amb motiu del 25N, Dia Internacional Contra La Violència Masclista.

Destaquen també la xerrada que impartirà Mireia Iniesta ‘Va de bruixes: velles, meuques i perverses?’, on reflexionarà sobre la figura de la bruixa com a element en l’imaginari popular de l’opressió patriarcal, així com la taula rodona ‘Bruixa, més que bruixa’, on s’abordaran els estereotips i biaixos de gènere al cinema.

També destaca la publicació del llibre ‘Beso negro: brujería, cine y cultura pop’, d’Elisa McCausland i Diego Salgado, que fa una anàlisi de la correlació entre la figura de la bruixa i les quatre grans onades feministes dels segles XX i XXI.

Terror per a grans i joves

La secció TerrorKids, que cerca apropar el gènere als més joves, compta enguany amb importants novetats. Per una banda, aquest any el Festival ha impulsat un Àlbum de Cromos en col·laboració amb comerços del poble, amb il·lustracions fetes per artistes locals, i que esperen poder publicar anualment. El d’aquest any, porta per títol ‘Graduació de Bruixes’.

Per altra banda, per primera vegada es comptarà amb un Jurat Jove, format per nenes i nens d’entre 12 i 16 a qui prèviament s’haurà fet unes jornades formatives, i que seran els encarregats de decidir els premis dels Curtmetratges de la Secció Competitiva de TerrorKids. Aquesta iniciativa cerca crear espectadors més crítics, alhora que ofereix un espai als més joves perquè se sentin part integral del festival. De la mateixa manera s’estrenarà la secció TerrorJove, amb projeccions pensades per a majors de 13 anys, amb la pel·lícula No tengas miedo.

Des de l’ajuntament han destacat l’estreta relació que han mantingut des de l’administració amb l’organització del festival, alhora que han reivindicat el pes de la cultura a Molins de Rei, amb el Festival de Cinema de Terror jugant un paper molt important. Al mateix temps, han desitjat que l’estreta col·laboració i bona sinergia entre l’administració i el festival pugui continuar donant fruits durant molts anys.

- Advertisement -
Joan Miquel Mas Salom
Graduat en Història i periodista vocacional en formació, és un enamorat de la fantasia, el terror i la ciència-ficció. Amb una vida professional caòtica i eclèctica, està sempre pendent de trobar una escletxa de temps per endinsar-se en una bona història, bé sigui entre pàgines com entre pantalles. Pot passar-se hores divagant i sobreanalitzant sèries, pel·lícules i novel·les, una qualitat que explota col·laborant amb 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents