Parlar de Christopher Nolan és parlar d’un dels directors més importants i personals del panorama cinematogràfic actual i cada una de les seves pel·lícules es converteix en un esdeveniment cinèfil. La seva darrera obra, Tenet, no podia ser una excepció i menys tenint en compte la situació de pandèmia global en què ens trobem.
El responsable de la reeixida trilogia de The Dark Knight s’ha convertit en tot un estendard de la tornada als cinemes en temps de la Covid, defensant a capa i espasa la seva estrena a les sales fosques de tot el món, tot i els reiterats canvis de dates. I és que, si hi ha un director amb prou poder dins de Hollywood, aquest és ell.
Tenet s’ha de convertir en la salvadora, a escala internacional, d’un dels sectors que més ha patit i està patint les conseqüències del coronavirus, igual que està fent a Espanya Padre no hay más que uno 2 de l’incansable Santiago Segura. Ho aconseguirà? La taquilla ho dirà. D’entrada, té tots els ingredients per convertir-se en tot un blockbuster… O no?
El dubte està més que justificat, ja que la darrera obra del cineasta britànic no és una pel·lícula gens fàcil, ans al contrari, és una cinta molt complexa, que necessita un esforç extra per part del públic. Presentada com una producció dins el gènere de l’espionatge, al més pur estil James Bond, Tenet és molt més que això, igual que Inception era molt més que una pel·lícula d’atracaments o Interstellar molt més que una pel·lícula de ciència-ficció.
Nolan no és un director convencional i les seves obres tampoc ho són i Tenet n’és el millor exemple. Jugant amb els salts en l’espai-temps, els anomenats ‘invertits’ a la cinta, el realitzador teixeix una trama amb diferents capes i nivells que fa molt difícil poder seguir l’acció per part de l’espectador poc avesat a aquests tipus d’exercicis tan conceptuals.
Res és el que sembla a la cinta protagonitzada per la parella d’agents secrets, John David Washington i Robert Pattinson (The Batman), que s’han d’enfrontar a un perillós traficant d’armes rus, magníficament interpretat per Kenneth Branagh, que té l’arma definitiva per acabar amb el món. La premissa sembla senzilla, però res més lluny de la realitat. Els continus salts temporals que tenen lloc durant tot el metratge no donen treva a l’espectador i provoquen una sensació d’esgotament total en finalitzar.
No es pot negar que Tenet és una gran pel·lícula que, fàcilment, pot aconseguir l’estatus d’obra mestra, sobretot per ser una producció tècnicament impecable, amb uns set pieces per emmarcar, unes interpretacions, encara que fredes i distants, molt convincents, i una edició, fotografia i banda sonora dignes d’un Oscar. Ara, és molt probable que no aconsegueixi el beneplàcit del gran públic, ja que Nolan ha fet una pel·lícula pensant en ell i en el que li agrada a ell, com a bon director megalòman, narcisista i egocèntric que és. Però, això no li treu gens de mèrit i el seu ‘pare’ en la direcció cinematogràfica com és Stanley Kubrick el reafirma.
Encara és aviat per dir si Tenet salvarà als cinemes de la Covid, ara, el que sí que es pot dir és que un altre cinema d’acció és possible i que Christopher Nolan és tot un mestre en la reinterpretació dels gèneres cinematogràfics, i amb cada nou treball guanya més mèrits per ocupar un lloc d’honor en l’Olimp del Setè Art.
Veredicte
El millor: una classe magistral del que és la posada en escena a la pantalla gran i la realització cinematogràfica perfecta.
El pitjor: una trama massa complexa que fa que no puguis entrar del tot en la història i, molt menys, connectar amb els personatges.
Nota: 7,5