El Temporada alta aposta pel cinema

- Advertisement -

El festival d’arts escèniques Temporada Alta reafirma la seva aposta pel cinema, un gènere que ha anat agafant entitat pròpia amb el pas de les edicions i enguany inclou pel·lícules del país i internacionals. Algunes d’aquestes s’estrenaran en el marc del festival, i d’altres arriben després de triomfar en festivals internacionals. L’edició d’enguany se cel·lebrarà del 6 d’octubre al 9 de desembre.

Amb la voluntat de teixir ponts entre les arts escèniques i el cinema, dos mons que sovint conviuen separats però que tenen molt en comú, Temporada Alta ha programat diverses propostes que combinen les disciplines teatrals i les cinematogràfiques. La programació de cinema dins el festival Temporada Alta està feta en coordinació i col·laboració del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona.

- Advertisement -

Tota la programació al voltant del cinema es presenta en dos cicles: Cinema i Escena i Cinema de Temporada.  La temàtica política i social d’actualitat també impregna la programació amb temes com la memòria històrica, les guerres actuals o l’abandonament del món rural. De la programació d’aquest any, Occidente de Jorge Acebo Canedo, es pre estrenarà al Festival. I Love me not, de Lluís Miñarro és l’adaptació d’un clàssic de la literatura al cinema: el mite de Salomé i Sant Joan Baptista, una producció que explota un món de passions on es barregen la raó, el sexe, la seducció i la violència. Entre les projeccions guardonades i que es veuran a Temporada Alta hi ha Liberté, del banyolí Albert Serra,  qui  presenta la seva darrera pel·lícula. El film explica la història d’un grup de llibertins expulsats de la puritana cort francesa de Lluís XIV. La peça ha estat guanyadora del Premi Especial del Jurat de Cannes 2019.

- Advertisement -

Per altra banda es projectarà Lo que arde, d’Oliver Laxe, que arriba després de guanyar el Premi del Jurat de la secció Un certain regard del Festival de Cannes. La pel·lícula explica la història d’un home que torna al seu poble després d’un any a la presó per haver provocat un incendi. També es projectarà An Elephant Sitting Still, de Hu Bo. El film arriba a Girona després de triomfar a la Berlinale 2018.

Els catalans Alberto Dexeus i Annia Gabarró preestrenen a Catalunya un film sobre la memòria històrica titulat Les Perseides. La pel·lícula indaga sobre la central tèrmica d’Escatrón, a Saragossa, que es va construir sobre un camp de batalla de la guerra civil.

La programació de Cine i Escena

Aquest any, grans creadors internacionals presenten una mostra, com és el cas de Christiane Jatahy a O agora que demora, una obra coproduïda amb el Festival. Una sèrie de imatges cinematogràfiques gravades en diversos llocs del món que acullen refugiats són el centre de la proposta que els fa dialogar amb els actors en una simbiosi cinematogràfica-teatral.

Una altra de les propostes que enguany fusionen ambdós gèneres és Retour à Reïms, de Didier Eribon i dirigida per Thomas Ostermeier.  S’hi narra el retorn de l’autor, un home intel·lectual d’esquerres, al seu origen humil, en què les classes populars comencen a mirar cap a l’extrema dreta. Per explicar la història s’utilitzarà el llenguatge cinematogràfic. Per últim Retrospective, de Jérôme Bel que s’estrenarà a l’Estat espanyol, és la primera peça en format cinematogràfic del ballarí i coreògraf. En aquesta pel·lícula, Bel reflexiona sobre el seu recorregut coreogràfic.

TEATRE, el curt de presentació del 2019

En aquesta ocasió, el curt d’enguany, titulat TEATRE està dirigit per Salvador Sunyer i Vidal i és fruit d’una col·laboració amb l’artista del cartell, Jordi Colomer. La violència i la complicitat amb la violència que es fa sobre tercers és el tema principal del curt, que posa els espectadors a l’ull de mira. El curt també gira al voltant de temes com la morbositat i la narrativa del terror.

Altres ponts entre cinema i arts escèniques que ha creat el festival és el projecte The One Project, en què es proposa a un artista provinent de les arts escèniques ue creiï un curt cinematogràfic. Per aquesta tercera edició del projecte s’està treballant amb un col·lectiu artístic que s’anunciarà més endavant.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents