La 36a edició del Saló Internacional del Còmic a Barcelona va concloure el passat 15 d’abril, on més de 118.000 aficionats s’han aproximat al llarg dels 4 dies que ha durat el certamen a la Fira de Barcelona. Enguany s’ha apostat per diversos canvis i novetats per millorar l’experiència, a part del de l’accés al recinte, ha estat interessant l’aposta per l’espai Còmic Kids, el qual ha apropat els més menuts a conèixer el llenguatge i tècniques del còmic. També el nou espai Còmic Pro, on diversos autors han pogut mostrar el seu treball a editors nacionals i internacionals, presentant un total de 1.014 portafolis i 183 entrevistes.
També s’ha continuat apostant per la simbiosi entre el còmic i el cinema, ja que ambdós són compatibles i ofereixen un altre punt de vista als visitants, fent que els seus personatges preferits brotin de la vinyeta i es materialitzin als films. Un dels protagonistes d’aquesta cita ha estat Superlópez, el qual ha estat un dels eixos principals al llarg dels 4 dies, no només per la presentació del film, sinó també perquè una de les exposicions centrals gira entorn el personatge creat l’any 1973 de la mà d’en Jan. El cartell d’aquest any ha estat obra del mateix autor, fent un homenatge a la seva pròpia figura i la de diversos personatges coneguts del sector.
A la presentació de la pel·lícula s’hi van poder veure les primeres imatges amb un teaser tràiler i pòster molt convincent, on hi apareix un Dani Rovira interpretant al súperheroi nacional en el que és un dia normal a la seva vida. En Javier Ruiz Caldera (Anacleto: Agente Secreto o 3 bodas de más), director del film, va esmentar que “el guió és original i el mateix Jan va voler desvincular-se del projecte i donar-nos plena llibertat. A més, en Jan va confirmar que Rovira és ideal per al paper, una persona normal, amb bon cor, entranyable, amb caràcter i alhora poderós”. Per altra banda va confirmar que “en Jan no ha volgut fer cap cameo a l’estil Stan Lee amb el món de Marvel, ja que ell no es considera actor i vol quedar a banda del projecte, ara bé ho va dir amb tota la bondat i desitjant que sigui tot un èxit”.
Després de mostrar les primeres imatges del personatge a l’Auditori del pavelló 5, l’emplaçament que ha donat cabuda a totes les xerrades, master class i presentacions al llarg del Saló, Caldero va voler reflectir que “es tracta d’un format diferent, que respecta el còmic, però sense ser una adaptació, ja que es tracta d’una idea nova. Si haguéssim fet una adaptació sempre hi hauria una comparació directa de la qual en sortiríem perdent. D’aquesta manera alguna persona que no conegui el còmic, podrà descobrir el personatge per la pel·lícula i aficionar-se a la lectura o al contrari, els fans podran trobar una altra manera de veure’l en acció.” El cineasta va respondre totes les preguntes que van sorgir al llarg de la presentació amb empatia i humor, i va destacar que “hi haurà els típics fanàtics que criticaran el resultat, però que acaben sent pocs i, al cap i a la fi, també fan publicitat i van als cinemes”. En finalitzar, va agrair la seva presència durant l’edició i el fet de poder veure per primera vegada en pantalla gran el teaser, el qual van tornar a emetre per anar fent mos del que ens espera a partir del 23 de novembre, moment en el que es podrà veure les seves aventures en pantalla gran.
Per altra banda el nostre col·laborador Oriol Estrada, expert en la branca del còmic nipó, va delectar els nens de diverses escoles durant la xerrada enfocada als esports a través del manga, i com aquestes dues vessants tant distants, acaben nodrint-se mútuament al llarg de la història del darrer segle al Japó. Durant la conferència va explicar com es va iniciar tota aquesta pràctica tan habitual i la importància de l’esport dins la seva vida. Aquesta motivació va néixer de la mà del nadador Hironoshin Furuhashi, el qual va batre tots els records, fet que va motivar els japonesos que acabaven de perdre la guerra contra els EUA. Això els va fer pensar que podien guanyar en alguna cosa i s’introduïssin nous esports a les escoles, esdevenint un fet molt important, que continua a dia d’avui i que es veu reflectit en els mangas i animes constantment. Aquest dia s’anomena undokai, i fa referència al dia de l’esport, és tan important que resulta la glòria per qui guanya i una profunda derrota per als perdedors. D’aquí sorgeix el terme spokon, que és la combinació entre esport i valor, és a dir, l’esperit de superació i l’esforç físic i mental al qual s’enfronten. Això ho hem vist a moltes sèries com Slam Dunk, Captain Tsubasa (Oliver i Benji) o Dragon Ball, on els protagonistes bategen les seves tècniques.
Un altre tema important és el fet que al 1962 les dones de l’equip de voleibol van prendre la davantera, van guanyar la Unió Soviètica i es van fer amb el triomf dels Jocs Olímpics, en un moment molt delicat pel país en què van aplicar-se el spokon a la vida real amb un entrenament molt dur i sever. D’aquest moment tant èpic, el qual va ser el 2n més vist a la televisió de la història del Japó, van sorgir-ne moltes sèries inspirades com Attack No. 1 (La panda de Julia), Attacker You (Dos fuera de serie o Juana y Sergio) o, el més recent, Haikyû (Los ases del voley).
Un altre que no havia tingut un gran impacte era el futbol, el qual actualment és el segon més popular, però gràcies a la creació de Captain Tsubasa al 1981, molts es van inspirar per practicar-lo i jugadors professionals a l’actualitat el van agafar com a referent: Iniesta, Messi, Fernando Torres, Del Piero, Alexis Sánchez, etc. Un altre fet que va aixecar l’ànim dels ciutadans, va ser el triomf de les Nadeshiko, la selecció femenina de fútbol, les quals varen guanyar la copa del món just l’any que es va produir el tsunami, el 2011.
Esports com el basquet, la boxa o el patinatge artístic sobre gel, també han vist incrementats els seus practicants gràcies a sèries com Slam Dunk, Ashita no Joe, Hajime no Ippo o Yuri! On ice, que han arrasat en vendes i han aconseguit transmetre valors importants a la població que els acaba aplicant a la vida real, ja que ensenyen un seguit de lliçons, com saber perdre, el fet de treballar en equip o lluitar pels somnis amb esforç i valor. Tot això a través d’aquests i altres mangas o animes que són presents a les vides dels japonesos i cada vegada més a les de persones d’arreu del món.
Al llarg dels 50.000 m² del recinte es van poder veure mostres de la importància del cinema en aquest sector, sobretot al pavelló 2 on, a part d’haver-hi els stands comercials, també hi va haver cabuda per als que promocionaven properes estrenes comercials amb concursos i regals com Solo: A Star Wars Story, Avengers: Infinity War o de l’anime de Selecta Visión Fireworks. Fins i tot el curtmetratge Fist of Jesus comptava amb un stand per presentar el seu nou fanzine dedicat a aquest personatge tan especial que es converteix en èxit per allà on passa i acumula premis arreu al món.
A part, al pavelló 5 s’hi va poder gaudir d’una exposició homenatge a un dels autors més influents de la història del còmic nord-americà i el dibuixant per antonomàsia de súperherois, Jack Kirby. Es va poder gaudir d’originals del desaparegut autor, com de The Fantastic Four, Thor o Avengers o X-Men.
Al mateix emplaçament, hi havia la Fan Zone, un espai per als fans i aficionats de Star Trek, Star Wars, Stargate i moltes més, on els seguidors podien gaudir de diverses activitats i es van poder fotografiar amb els seus personatges preferits.