El món és un lloc més trist des que el novembre de 2018 ens va deixar Stan Lee. Un dels autors més influents del segle XX i XXI va morir a l’edat de 95 anys deixant un llarg llegat al seu darrere pel qual serà recordat eternament. El seu nom real era Stanley Martin Lieber i va néixer a Manhattan el 28 de desembre del 1922.
Mundialment conegut per haver creat gran part dels personatges icònics del món del còmic com Spider-Man, Hulk, Iron Man, Thor, Avengers, Daredevil, Doctor Strange, X-Men o Fantastic Four, entre molts altres. Gairebé sempre va treballar amb dibuixants de la talla de Jack Kirby i Steve Dikto. El que el va dur més enllà i ser conegut fora del paper va ser l’expansió de l’univers a la gran pantalla. Però abans de tot això Stan Lee va tenir una vida sempre vinculada amb els superherois.
Orígens d’un imperi
Poc després de concloure l’escola secundària, cap a finals del 1940, va aconseguir una feina com a ajudant a l’editorial Timely Comics (batejada avui en dia com a Marvel Comics), la qual pertanyia a Martin Goodman. Quan va fer els 20 anys, Lee va debutar com a guionista amb un relat de dues pàgines protagonitzat pel Capità Amèrica, el seu objectiu era esdevenir un escriptor de renom a l’alçada de Robert Louis Stevenson, Arthur Conan Doyle o Edgar Rice Burroughs, als quals admirava. Com que no volia embrutar el seu nom va signar aquest primer treball sota el pseudònim d’Stan Lee (que en anglès sona molt similar al seu nom propi Stanley). Curiosament va ser un èxit i dècades més tard va canviar oficialment el seu nom pel pseudònim pel qual era conegut arreu del món. També, en molts cercles se l’anomenava “Stan the Man”.
20 anys més tard va estar a punt d’abandonar el vaixell, però gràcies a la seva dona, la qual el va animar a fer el còmic que ell desitjava, va crear The Fantastic Four (1961) i amb aquest va arribar l’èxit esperat. Havia arribat el moment de desenvolupar moltes històries que tenia al cap. Pocs anys més tard havia creat la gran majoria de personatges clàssics de l’editorial juntament amb Kirby i Ditko, esdevenint així l’editorial més important en el seu moment. Aquest fet va marcar l’inici de l’Edat de Plata del Còmic nord-americà. Durant gran part dels anys 60 va romandre com a cap de redacció de l’anomenada “Casa de les Idees”, després el va substituir el seu ajudant Roy Thomas. Stan no va deixar mai de difondre el còmic Marvel i va seguir escrivint columnes i guions de manera ocasional.
Del còmic a la gran pantalla
Al 2008 va estrenar-se el primer film del que formaria part d’un gran univers cinematogràfic inspirat en els còmics de Marvel, el qual s’ha anomenat UMC i va ser amb Iron Man que va començar l’expansió de la franquícia, actualment en propietat de Disney. Abans, però, ja s’havien desenvolupat diverses sèries i pel·lícules inspirades en els còmics de Marvel. Per rendir homenatge a la seva figura gairebé totes les pel·lícules inclouen un “cameo” d’Stan Lee, qui sí que va exercir de productor executiu de totes.
Als darrers anys, com que la salut no sempre li permetia desplaçar-se als rodatges, es gravaven en diferents sets diverses escenes per a anar-les posant als posteriors films. A continuació es pot veure un vídeo que recull tots els “cameos” que va realitzar.