today-is-a-good-day

Sitges 2021: desperta la bèstia del cinema fantàstic 

- Advertisement -

La 54a edició del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya arrenca motors amb els udols de l’home llop com a leit motiv d’enguany. Per primera vegada a la història del festival, donarà el tret de sortida un film dirigit per una dona. Ana Lily Amirpour, que va visitar el certamen l’any 2014 amb A Girl Walks Home Alone at Night, i el 2016 amb The Bad Batch, presentarà Mona Lisa and the Blood Moon, la seva nova pel·lícula protagonitzada per Jeon Jong-seo, que interpreta una jove amb habilitats estranyes que escapa d’un centre de malalts mentals.

- Advertisement -

Un altre habitual del festival, Álex de la Iglesia, torna amb l’estrena mundial de Veneciafrenia, una cinta híbrida entre l’slasher i el giallo, amb Armando de Razza, Ingrid García Jonsson i Silvia Alons. La cinta inaugurarà el segell The Fear Collection, una iniciativa que donarà veu a directors de gènere per a produir llargmetratges originals i que tindrà també la seva presentació oficial a Sitges. 

Álex de la Iglesia estrena ‘Veneciafrenia’ a Sitges

- Advertisement -

Així mateix, dos representants del fantàstic espanyol més festiu i referencial també estaran presents al festival amb les premieres mundials de La Pasajera. Com ja vam avançar amb aquesta notícia des de Cannes, la pel·lícula dirigida per Raúl Cerezo i Fernando González Gómez, road movie amb convidat alienígena no desitjat a bord, i Jacinto, producció gallega dirigida per Javi Camino, un terror rural que el mateix realitzador defineix com un encreuament entre The Texas Chainsaw Massacre i Forrest Gump

El cinema català també estarà ben present amb fins a tres films a la secció oficial. Tres, l’esperada pel·lícula del director català Juanjo Giménez, guanyador de la Palma d’Or al Festival de Cannes al millor curtmetratge l’any 2017 per Time Code, i que va arribar a ser nominat a l’Oscar de la categoria. Produïda per Frida Films i interpretada per Marta Nieto i Miki Esparbé, narra la inquietant odissea d’una dissenyadora de so el cervell de la qual processa el so més tard que les imatges. També de collita catalana hi ha la première mundial de Visitante, debut d’Alberto Evangelioque ens parla d’una inquietant història de personatges perduts en dimensions paral·leles que protagonitzen Iria del Río, Miquel Fernández, Jan Cornet i Sandra Cervera. David Casademunt també debutarà al festival amb Páramo una història on coneixerem la Lucía i el seu fill que viuen allunyats de la societat en un paratge pla on quasi no hi ha vida fins que l’aparició d’una misteriosa i violenta criatura posarà a prova la relació que els uneix.

Empremta catalana fantàstica al Festival de Sitges

El millor fantàstic internacional

En l’àmbit internacional, destacar títols com Lamb, cinta islandesa de folk-horror del cineasta Valdimar Jóhannsson i protagonitzada per Noomi Rapace; Alexandre Bustillo i Julien Maury (À l’intérieur, 2007), tornen al festival amb The Deep House, una proposta de terror sobrenatural sota l’aigua; o l’última entrega de la saga protagonitzada per la incombustible Jamie Lee Curtis, Halloween Kills (David Gordon Green).

Sitges_2021_Halloween_Kills

Altres títols destacats d’aquesta edició de Sitges seran la cinta de terror sobrenatural, Demonic de Neill Blomkamp (District 9, 2009); el guardonat al festival de 2016, Gabriele Mainetti (Lo chiamavano Jeeg Robot), presentarà Freaks Out, pel·lícula de criatures extraordinàries ambientada en un circ; Simon Barret, guionista de You’re Next (2011), presentarà Seance, un homenatge personal al slasher protagonitzat per Suki Waterhouse; i el belga Fabrice Du Welz (Adoration, 2019), tornarà amb Inexorable, amb Benoit Poelvoorde i una inquietant majordoma.

- Advertisement -

Pel que fa al cinema asiàtic, no podia faltar a la cita amb títols com Cliff Walkers del cineasta xinès Zhang Yimou, un elegant thriller d’espionatge; The Great Yokai War: Guardians, on Kei Watanabe de Takashi Miike, imprescindible del festival  que torna a l’univers Yokai; The Deer King d’Ando Masahi i Masayuki Miyaji, un drama fantàstic de supervivència i pandèmies basat en les novel·les de Nahoko Uehashiel; i la cinta tailandesa The Medium, de Banjong Pisanthanakun, que segueix la història de l’herència d’un xaman.

I quant al cinema d’animació, el festival comptarà amb tres tòtems mundials, l’israelià Ari Folman (Waltz with Bashir, 2008) amb Where Is Anne Frank?; el japonès Mamoru Hosoda (Bakemono no Ko aka, 2015) amb Belle i el nord-americà Phil Tippett amb Mad God.

Per últim, les òperes primes tindran un paper destacat a Sitges 2021, i especialment les dirigides per dones. Als noms ja anunciats, s’hi suma l’artista i cineasta britànica Charlotte Colbert, que debuta amb el thriller psicològic She Will, i la també britànica Camille Griffin, que presentarà Silent Night, una pel·lícula que no és el que sembla i que presenta un espectacular repartiment amb Keira Knightley, Annabelle Wallis, Matthew Goode i Lily-Rose Deep. 

Podeu consultar la programació completa de la 54a edició del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, al seu web.

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents