Sherlock Holmes: un detectiu de cine

- Advertisement -

Elemental estimats lectors! No podríem crear una secció de cinema negre i no parlar del gran Sherlock Holmes. Segurament un dels detectius amb més adaptacions a la literatura i al cinema; des de les més fidels fins a les més rocambolesques.

Sir Arthur Conan Doyle va crear el seu personatge estrella l’any 1887 i va aparèixer per primera vegada en forma de relat curt a la revista The Strand Magazine. Doyle en total va escriure 4 novel·les i 56 relats protagonitzats per la genialitat i a la vegada excèntrica mentalitat del detectiu. Tot i que el naixement de Holmes va ser sobre paper i amb tinta, hem tingut el gran plaer de veure nombroses adaptacions de les aventures del detectiu acompanyat per l’amic inseparable Dr. Watson, el Sancho Panza dels crims.

Sherlock Holmes al cinema, de les pàgines a la pantalla

- Advertisement -

Sherlock Holmes fa parada d’una ment brillant d’una manera que voreja l’arrogància, l’egocentrisme i l’erudició. No obstant i ser, segurament, el més famós, Holmes no va ser el primer detectiu insuportable de la història. El 1842 Edgar Allan Poe ja va donar vida a C. Auguste Dupin en els Crims del carrer de la Morgue (The Murders in the Rue Morgue), també adaptat a diferents formats, i que va ajudar a Doyle a perfilar el seu detectiu particular.

- Advertisement -

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Placa commemorativa a Abbey House

Més endavant van aparèixer altres detectius com Hércule Poirot, creació de l’autora Agatha Christie; Monsieur Lecoq, de la mà d’Émile Gaboriau, o fins i tot, en l’àmbit asiàtic el Jutge Ti, escrit per Robert van Gulik. Però mai cap pot presumir del currículum d’en Holmes, ja que fins i tot a la gran pantalla s’emporta el Record Guiness a la quantitat d’adaptacions.

Els orígens del mite

Sherlock Holmes és un detectiu privat que viu al carrer Baker 22 1B de Londres. Tot i que molt sovint col·labora amb investigacions de Scotland Yard, prefereix mantenir-se’n al marge per poder escollir aquells casos que li proporcionen més plaer intel·lectual, o el que diríem els vulgars mortals: curiositat. El seu germà, Mycroft Holmes (recentment s’ha escrit la primera biografia de Mycroft Holmes de la mà del jugador de bàsquet de la NBA Kareem Abdul-Jabbar i Anna Waterhouse), és un treballador del Govern Birtànic. Holmes comparteix pis amb El Doctor Watson, un antic metge militar durant la segona guerra Anglo-afganesa i fidel company de batalles. L’antagonista d’algunes de les obres de Holmes és el Professor Moriarty, segurament una de les ments malèfiques més meravelloses del crim.

Segurament, si algun psiquiatre l’hagués avaluat hauria donat una puntuació força alta a l’escala d’informe de psicopatia. Doyle va decidir matar Holmes i Moriarty a les Cascades de Reichenbach a The Adventure of the Final Problem. Però els fans del detectiu van organitzar una protesta pacífica per ressuscitar la ment brillant d’en Holmes i Doyle no s’hi va poder negar. I ja per acabar amb aquesta biografia exprés només ens queda parlar de la part femenina de l’obra. Sí, la magnífica i brillant Irene Adler. Pel que n’extraiem dels llibres, Adler és i va ser l’única dona que va fer despertar alguna cosa semblant a interès per una persona viva (i no morta) a en Holmes.

Més enllà del cinema

Després de posar-nos en context sobre el ja de sobres conegut detectiu londinenc, traslladem-nos a la gran pantalla. Tot i que no ens entretindrem a fer una llista eterna de les aparicions del gran detectiu, sí que podem mencionar aquelles més famoses o més rocambolesques.

Començarem per un clàssic dels clàssics que ja vam mencionar a l’article El noir de les bobines és Murder by decree (Asesinato por decreto, 1979). En aquesta pel·lícula no només tenim una gran actuació de Christpher Plummer encarnant Sherlock Holmes, sinó que, a més, l’antagonista i rival és ni més ni menys que Jack l’Esbudellador. Un dels assassins en sèrie més coneguts a nivell mundial. Però aquesta no és l’única vegada que la pantalla (gran o petita) ha barrejat l’Esbudellador amb Holmes.

Meitantei Conan (El detectiu Conan, 1994) és una sèrie japonesa que narra les aventures d’un detectiu adolescent de Tòquio «empresonat» en un cos de nen a causa d’un verí. No és pas casualitat que el nom d’aquest nen (nom que inventa per amagar la seva identitat) sigui, precisament, Conan. Però és que a més, la sèrie va ser (i encara és) molt popular, tant que se n’han fet pel·lícules, una de les quals, titulada The phantom of Baker Street (El fantasma de Baker Street, 2002), enfornta el detectiu Sherlock amb  l’Esbudellador a través d’un joc aparentment virtual.

maxresdefault
Fotograma de la pel·lícula ‘El fantasma de Baker Street’

Versions de Sherlock Holmes al cinema per a tots els gustos

- Advertisement -

Tal com el company cinèfil, Marc Orra, ens explicava fa uns dies en el seu article Dins del camerino de Robert Downey Jr., aquest actor també es va posar a la pell del famós detectiu acompanyat de Jude Law en el paper de Watson a la pel·lícula Sherlock Holmes (2009). Aquesta versió, ja més allunyada de l’orignal va ser un gran èxit de taquilles fent que hi hagués una segona entrega Sherlock Holmes: a game of shadows (Sherlock Holmes: un juego de sombras, 2011).

sherlock_holmes_movie_poster-normal
Pòster de la pel·lícula Sherlock Holmes de Robert Downey Jr.

L’any 2012, el director espanyol José Luis Garci es va atrevir a traslladar Holmes als carrers de Madrid a Holmes & Watson. Madrid Days. En aquesta nova adaptació tornem a reviure el vell argument on Sherlock Holmes persegueix l’assassí en sèrie Jack l’Esbudellador.

L’any 2010 la BBC llançava una sèrie anomenada Sherlock a la televisió britànica. Una sèrie que segueix viva el 2016. La sèrie està protagonitzada per Benedict Cumberbatch a la pell de Holmes i Martin Freeman a la de Watson. Es tracta d’una sèrie que actualment té 3 temporades de tres episodis cada una i alguns especials. Aquesta vegada, la sèrie està ambientada al Londres actual. No obstant això, a principis del 2016 ens van regalar un fantàstic episodi especial The abominable Bride (La novia abominable) que ens trasllada a la veritable època de Holmes (finals del segle XIX).

Sorpreses sherlockianes

I ja per anar tancant, no vull oblidar-me de l’última aparició a la gran pantalla de Sherlock Holmes, aquesta vegada encarnat per Ian McKellen, a Mr. Holmes (2015). Aquí veiem Holmes a l’última etapa de la seva vida i tal com els relats de Conan Doyle el van descriure: un home vell i més aviat sorrut que a l’edat de 93 anys (ambientada l’any 1947) s’ha retirat de la vida pública a una granja de Sussex per dedicar-se a l’apicultura.

Com veieu, tenim Holmes per a tots els gustos. Us atreviu a ajudar-me a continuar complimentant aquesta llista?

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents