Posats a fer articles per comentar diferents sèries de les plataformes desconegudes sobre diferents temes, hem trobat d’allò més pertinent fer un petit reportatge sobre sèries protagonitzades per dones. Ja hem parlat de diferents minisèries en format de thrillers europeus que sovint passa massa desapercebudes i que cal recomana, però ara ho volem fer amb una perspectiva de gènere, també.
La sèries que mencionem a continuació no pretenen ser exemple de cap tipus de cinema o de sèrie, ni representar absolutament res. La intenció és acostar-nos a diferents gèneres i tipus de sèries per poder oferir un ventall el més ampli possible de sèries que es poden trobar a Netflix i HBO protagonitzades per dones en les quals tothom hi pugui trobar algun aspecte que els atregui.
Delhi crime (2019)
Començo amb el tema dels crims perquè és el gènere que a mi més m’agrada. Delhi crime és una sèrie que es pot trobar a Netflix. L’Índia es va fer tristament famosa fa anys per una sèrie de violacions en massa. Els crims no tenien res a veure uns amb altres, però va semblar que aquesta pràctica de crim s’estenia de forma imparable. Les famílies i, especialment, les dones van sortir als carrers per sol·licitar més seguretat i repressions per aquest tipus de crims. L’Índia encara té certes àrees del país on el paper de la dona continua sent menyspreat. Ara bé, aquesta sèrie, no només ens trasllada a un d’aquests crims (de fet, el cas que ens explica és un crim real que va passar el 2012), sinó que posa al capdavant de tota la investigació una dona del cos policial.
La sèrie ens presenta no només una trama policial, sinó que ens fa un retrat de la societat del sud de l’Índia, alhora que ens enfronta amb el conflicte que viu la societat per enfrontar una sèrie de crims que toquen massa de prop la població, especialment, la femenina. No és una sèrie còmode de veure, i encara menys per a tots els públic. Però sí que s’hauria de veure per entendre massa coses que sovint queden desdibuixades per la premsa.
On: Netflix
Episodis: 7
Unbelievable (2019)
Seguint una mica amb el patró de la investigació policial en casos de violacions, enguany se’ns ha presentat a Netflix aquesta història basada, també, en fets reals. La Marie és una adolescent que és acusada de denunciar falsament que ha estat violada. Les veus corren ràpidament i la seva situació de vulnerabilitat dins el sistema trontolla. Al mateix temps hi ha dues detectius que investiguen una sèrie de violacions que segueixen un mateix patró i comencen la persecució d’un criminal en sèrie.
Com a al·licient tenim que la sèrie està basada en un article guanyador del premi Pulitzer i titulat “An Unbelievable Story of Rape”. Toni Collette i Merritt Wever es posen a la pell del duet de detectius que emprenen la cerca, un duet que, alhora, té tots els tocs necessaris per crear aquesta aura especial en forma de caràcters d’allò més especials que costa horrors que es puguin entendre. Per altra banda, hi tenim Kaitlyn Dever i Danielle Macdonald a la pell de les víctimes. Més enllà de la història policial que ens explica seguint un patró de narració processal, és interessant veure com cada una d’aquestes dones afronta la situació, com reaccionen i com superen el dol que els deixa la situació, unes cicatrius que no sempre es veuen però que sovint fan molt de mal.
On: Netflix
Episodis: 8
Alias Grace (2017)
Definida també com una sèrie criminal, Alias Grace ens trasllada al Canadà del segle XIX. A diferència de Delhi crime o Unbelievable, aquesta sèrie no es tracta d’un trhiller criminal processal, sinó d’un thriller molt més psicològic. La sèrie està basada en la història real de la Grace Marks, una immigrant irlandesa i empleada domèstica de diferents famílies benestants canadenques a qui es va condemnar per assassinar el seu amo, Thomas Kinnear l’any 1843. La Grace no recorda haver comès el que se li imputa, però els fets són evidents. Una dècada després de diferents vexacions a la presó, el Dr. Simon Jordan intenta ajudar la Grace a recordar el que ha viscut. Estem davant dels inicis de la psicologia forense, sense ni ser conscients que ja començaven a emprar-la.
Si tot això no us convenç, encara hi puc afegir que la història és adaptada, també d’un llibre escrit per Margaret Atwood (autora de El conte de la serventa, també portada a la televisió per HBO). La sèrie s’estructura a partir de l’entrevista que mantenen la Grace i el Dr. I els pertinents flashbacks de les desventures que li ha tocat viure a la Grace: des del periple d’emigrar d’Irlanda, passant per la relació amb les famílies per les que ha treballat. Tot i que és una sèrie pausada, de seguida atrapa l’espectador amb totes les incògnites i preguntes que llança des del principi.
On: Netflix
Episodis: 6
Violet Evergarden (2018)
Anem-nos-en cap a Japó. En format d’animació ens arriba la història de Violet Evergarden. La Violet sempre ha estat una esclava militar que ha ajudat a guanyar guerres. Després d’una tragèdia deixa el camp de batalla per començar una nova vida al Servei Postal. Allà trobarà tot un seguit de companyes que es dediquen a escriure els pensaments de la gent en cartes per enviar-les a qui els correspongui, un servei que el que fa és reconfortar amb la paraula escrita allò que costa de fer amb la paraula oral. Això ajudarà a la Violet a entendre el món que l’envolta, un món que ella no coneixia lluny de camps de batalles.
La barreja de comèdia, acció, drama i aventura garanteix un èxit rotund d’aquesta sèrie. La innocència de la Violet en el moment d’enfrontar-se en un món desconegut per a ella, i les històries que les “nines” del servei postal han de redactar fan que sigui una manera extraordinària de fer-nos viure diferents realitats de la societat que habita aquesta història.
On: Netflix
Episodis: 13
Tell me a story (2018)
Heu analitzat mai els contes clàssics que ens explicaven quan érem petits? Heu pensat mai que sovint hi ha molta més violència de la que realment enteníem en aquells moments en què la innocència s’ho menjava tot? Tell me a story ens planteja una trama criminal basada en els contes de Els tres porquets, La caputxeta vermella i Hansel i Gretel. La sèrie d’HBO és realment un remake d’una sèrie mexicana anomenada Érase una vez. Es tracta d’una perspectiva realista i modernitzada d’aquests tres contes que alhora barreja les trames. Ambientada a Nova York ens explica tres històries connectades per uns fils a priori invisibles i que es van fent cada vegada més evidents a mesura que ens endinsem dins la història.
Plena de girs de guió, i tot i que a vegades un xic massa previsibles, la sèrie fa una bona feina a l’hora d’agafar la tradició clàssica i traslladar-la a l’actualitat, de manera que posa sobre la taula temes tant actuals com el sexisme, la corrupció o la homofòbia. Tot i que no totes les protagonistes són dones, sinó que hi ha uns rols força repartits, sí que és veritat que pesen molt els rols femenins, però amb perspectives molt diferents entre elles.
On: HBO
Episodis: 10
Lambs of God (2019)
Ens n’anem a Austràlia per trobar-nos amb una història amb un caire molt més religiós. Lambs of God es trasllada en una petita illa d’Austràlia, allunyada del continent. Allà hi viuen tres monges catòliques, les últimes germanes que queden vives de l’Orde de Santa Inés. Les tres monges viuen en autarquia i totalment oblidades per tothom en un monestir en ruïnes. Quan un jove sacerdot irromp en el seu territori amb la intenció de vendre la propietat, la fe i la passió de les monges trontollaran, però també ho farà la del sacerdot. Estem davant d’una espècie de rondalla èpica sobre la fe, l’amor i la redempció.
Tres dones de tres edats i passats molt diferents són les autèntiques protagonistes d’aquesta sèrie. El xoc que els provoca l’aparició del personatge del sacerdot capgira tot el seu món i la reacció de cada una d’elles farà que aquesta sèrie valgui la pena. Hi ha algun gir narratiu enmig de l’argument que fa que la trama es renovi i no perdi mai l’interès.
On: HBO
Episodis: 4
Pure (2020)
La plataforma streaming Filmin va estrenar l’abril del 2020 en plena pandèmia l’adaptació del llibre de Rose Cartwright (que es va originar a partir d’un article a The Guardian). L’autora exposava la seva difícil convivència amb un trastorn obsessiu compulsiu, que la van portar a patir pensaments intrusius sexuals de dels 15 anys. La ficció reflecteix aquesta incòmoda situació en 6 capítols d’uns 30 minuts de durada cadascun que també es poden veure subtitulats en català a Filmin.cat.
La trama fa el tret de sortida amb Marnie, la protagonista de la sèrie, la qual està fent un discurs a les Noces de Plata dels seus pares, en companyia de tots els seus familiars i amics. De cop i volta, tot es regira, Marnie comença a posar-se nerviosa i s’imagina tots els assistents en pilotes i realitzant actes sexuals entre ells. Aquests pensaments intrusius, fan que acabi col·lapsant-se i decideix fugir del poble escocès on viu per anar a Londres per tal de canviar d’aires i esbrinar què li passa, ja que allà ningú la coneix i pot començar de zero. A més, intentarà veure quina és la seva predilecció sexual, fet que la portarà a ficar-se en més d’un embolic.
On: Filmin
Episodis: 6
Aggretsuko (2016 – 2022)
Sí has llegit bé kawaii rage Benvinguts a l’apassionant món del kawaii rage! Una cosa així com la ira cuqui. Aggretsuko és una suma de les paraules Aggressive Retsuko (アグレッシブ烈子 ) i ens presenta una panda vermell moníssima de nom Retsuko que està una mica fins al monyo de la feina, la monotonia i de no tenir una parella estable. A tot això la seva via d’escapament és anar als Karaokes de Tòquio i cantar heavy metal dur fins a esgargamellar-se.
Aquest és un producte excel·lent per conèixer més a fons la societat japonesa. Si parlem de sones i sèries és una imprescindible. En aquesta ficció de dibuix amb traç gruixut trobem una crítica social punyent i gens subtil a la societat japonesa. L’omnipresent timidesa dels japonesos vers el sexe, la càrrega bestial de feina, el model d’oci són aspectes centrals de la trama. Però també ho són la pressió social per tenir parella i ser una bona dona de família prima, guapa i amb fills.
On: Netflix
Episodis: 4 temporades de 10 episodis