No us ha passat mai que abans d’anar a dormir voleu veure sèries curtes? Us ve de gust un capítol més de la sèrie que seguiu, però… buf… dura una hora!! No vull quedar-me adormit. En aquest article teniu la solució! Sèries amb capítols de menys de 20 minuts per fer un últim visionat o per picar entre hores mortes sense haver-se d’escarxofar al sofà. O fins i tot per veure en un viatge de tren o metro al teu telèfon intel·ligent (malgrat que sigui un sacrilegi cada cop veiem més gent que ho fa…).
‘Bricoheroes’ o els ‘Disaster artists’
Estranya barreja entre producte diversió, sèrie documental i gamberrada a la xarxa. Els humoristes Peyu i Jair Domínguez parodien els programes de gent manetes model DMAX i fan befa a la catalana del bricolatge i dels manetes en general. Als seus capítols d’entre 10 i 15 minuts aprendrem a muntar una pèrgola, fer un hort urbà, crear un Tió de Nadal o projectes senzills com penjar un quadre. Spoiler: no sempre aconsegueixen el seu objectiu, però els riures estan garantits.
La sèrie, que no s’emet en obert i que s’ha de consumir per internet, té desenes de milers de visionaments i garanteix humor irreverent (i força negre a vegades). També cal avisar que no seria el millor programa per aprendre bricolatge… Passar una bona estona és un altre tema. Qui és el locu ara, eh?
On la puc veure: a YouTube i TV3 a la carta (en català)
Temporades: 3
Els replicants animats de ‘Blade Runner: Black Lotus’
Estem a Los Angeles l’any 2032. Una jove amb habilitats mortals i sense records persegueix els responsables del seu brutal passat per descobrir la veritat sobre la seva identitat. Les úniques pistes: un dispositiu de dades bloquejat i un tatuatge d’un lotus negre.
Aquesta sèrie d’animació realista està produïda per Shin’ichirō Watanabe (Cowboy Bebop) i ambientada disset anys abans de la pel·lícula Blade Runner 2049. Una aposta arriscada que ens connecta el clàssic de 1982 dirigit per Ridley Scott i la continuació que en va fer Denis Villeneuve
On la puc veure: a HBO Max
Temporades: 1
‘El tiempo que te doy’ és més aviat poc
Una sèrie de deu episodis i onze minuts de durada cadascun. Total: 110 minuts; és a dir, similar a la d’un llargmetratge, però un ‘ganxo’ diferent. El primer episodi dedica un minut al present i els 10 minuts restants són un record. El gruix, doncs, se centra en els records de la relació que van viure Lina (Nadia de Santiago) i Nico (Álvaro Cervantes).
El segon capítols, amb ‘2 minuts de present i 9 minuts de record’ dedica una mica més de temps a viure la realitat i una mica menys a rememorar temps passats… Veieu per on van els trets, oi?
On la puc veure: a Netflix
Temporades: 1
‘Man vs bee’
Retorn de Rowan Atkinson, l’inoblidable Escurçó Negre i Mr. Bean, a una sèrie de televisió. Les seves impagables cares tornen a omplir la pantalla petita en una sèrie que no és ben bé muda però gairebé.
En aquesta ocasió, el britànic interpreta un pare una mica maldestre que, després d’aconseguir feina com a cuidador de cases, veurà com la presència d’una abella provoca una lluita sense treva amb conseqüències devastadores al lloc on ha aconseguit el seu primer encàrrec com a cuidador: una luxosa i exclusiva mansió amb obres d’art incalculables.
On la puc veure: a Netflix
Temporades: 1
‘Star Wars: Visions’, una mirada nipona a la galàxia
Ja sabeu que des que Disney va comprar Star Wars a George Lucas no ha parat d’esprémer la taronja galàctica. Visions és un nou producte que fusiona l’anime amb la mítica saga nascuda l’any 1977. D’alguna manera la saga torna al lloc on Lucas va trobar la inspiració, ja que mai no ha amagat que el primer film de la franquícia estava influenciat per 隠し砦の三悪人 (La fortalesa amagada – 1958) d’Akira Kurosawa.
Què és exactament Visions? En poques paraules és la col·laboració de Star Wars amb estudis d’animació japonesos amb l’objectiu de donar un nou ‘look’ i expandir encara més el ja extens univers galàctic. Una de les sèries curtes més interessants de la TV.
On la puc veure: a Disney +
Temporades: 2
‘Match’ i els comentaris de les jugades sexuals
No ens arriben gaires sèries de Noruega… Ara bé, aquesta arriba amb molta força i carregada d’humor. Match va ser la guanyadora del Premi del Públic del Festival Serielizados edició 2019. La premissa és senzilla, però hilarant: analitzar com si fos un partit de futbol (amb comentaristes en directe i analistes) els alts i baixos de la vida sentimental i sexual d’un jove perdedor a la ciutat d’Oslo.
La durada dels seus episodis, entre 12 i 15 minuts, permet condensar el gag i plantejar de manera ràpida i eficient l’inici-nus-desenllaç de cada capítol. De fet, cada episodi es planteja com un repte que el jove Stian ha d’aconseguir i pel qual sempre sorgeixen imprevists i obstacles que els dos comentaristes s’encarreguen de narrar com si allò fos la final de la Champions. Si la sèrie funciona és precisament gràcies a la retransmissió dels suposats periodistes que apareixen allà on sigui amb la seva minicabina de comentaristes deixant-se la pell perquè l'(anti)heroi de la sèrie se surti amb la seva.
On la puc veure: a Filmin (també subtitulada en català)
Temporades: 2
‘Heavis tendres’ i la Barcelona preolímpica
Si et consideres un bon “modernet” o un “culturetes” que està al dia de les coses guais que es fan a Catalunya segur que l’any 2009 no et vas perdre Arròs covat. Aquesta sèrie animada creada pel dibuixant Juanjo Sáez i dirigida per un llavors desconegut Kike Maíllo (Eva – 2011, Toro – 2015) va causar sensació i va d’un dels primers fenòmens virals de la xarxa catalana. Sáez va estrenar fa uns anys la seva nova sèrie Heavis tendres amb el mateix estil i carismàtics nous personatges. Aquest 2023 fins i tot en van fer una pel·lícula.
La història segueix el Juanjo i el Miquel, dos nois adolescents de la Barcelona de 1991 que trobaran en la seva amistat i en la música heavy un refugi del món gris en què viuen. El Juanjo és un noi asmàtic que ha viscut protegit per la seva família fins al punt d’ofegar-lo. El Miquel pertany a una família amb un pare absent. La seva mare intenta sortir-se’n tota sola, però no sempre ho aconsegueix. Tot plegat amanit amb trames d’escola secundària i referències constant a la Barcelona canviant de Pasqual Maragall i els seus contrasts. El Cobi, Jordi Pujol, el Rei Joan Carles I, Ironside o Sangtraït són només alguns dels morts “homenatges” de l’època de Heavies tendres.
On la puc veure: a TV3 a la carta i Filmin (en català)
Temporades: 1
‘Aggretsuko’ i el ‘kawaii rage’ japonès
Sí has llegit bé kawaii rage Benvinguts a l’apassionant món del kawaii rage! Una cosa així com la ira cuqui. Aggretsuko és una suma de les paraules Aggressive Retsuko (アグレッシブ烈子 ) i ens presenta una panda vermella moníssima de nom Retsuko que està una mica fins al monyo de la feina, la monotonia i de no tenir una parella estable. A tot això la seva via d’escapament és anar als Karaokes de Tòquio i cantar heavy metal dur fins a esgargamellar-se.
Aquest és un producte excel·lent per conèixer més a fons la societat japonesa. En aquesta sèrie de dibuix amb traç gruixut trobem una crítica social punyent i gens subtil a la societat japonesa. L’omnipresent timidesa dels japonesos vers el sexe, la càrrega bestial de feina, el model d’oci i la pressió social per tenir parella i ser una bona dona de família prima, guapa i amb fills són alguns dels temes que es tracten al llarg de les dues temporades. La 3a està de camí.
On la puc veure: a Netflix
Temporades: 5
‘I am Groot’: el nostre arbre preferit
Més que un sèrie és una col·lecció de curts d’animació. Creada per Kirsten Lepore per al servei de streaming Disney+ està basada en els còmics de Marvel amb el personatge Groot com a únic protagonista.
Sí, està clar que hi ha algun cameo, però essencialment veurem aventuretes del petit arbre dels Guardians de la Galàxia en episodis que amb prou feines arriben als 5 minuts. Ideal per veure amb els nens que siguis més fans de Marvel.
On la puc veure: a Disney +
Temporades: 2
‘Follow this’ o el nou periodisme
L’any 2006 va fundar-se el que llavors era un agregador de notícies anomenat BuzzFeed. Avui en dia aquesta gran empresa és un mitjà de comunicació global que opera en set llengües diferents arreu del món. La seva especialització és descobrir històries xocants, rares i recopilacions d’aquelles estil “20 hotels abandonats que et posaran els pèls de punta” o “Quina princesa Disney ets?”. Seguint aquest model que tants èxits els ha donat a la xarxa, Netflix i BuzzFeed han unit forces per crear Follow this, una nova sèrie documental (o més aviat de reportatges) on s’analitzen noves tendències, curiositats i notícies impactants i morboses amb Internet com a fil conductor.
La proposta aconsegueix aprofundir (en pocs minuts) en els temes que planteja entre els quals hi ha vídeos virals de gent que fa sons relaxants per YouTube, treballadors sexuals que protesten per una llei que els prohibeix fer servir internet per treballar, noves eines digitals per imitar veus i cares extremadament realistes… Es nota que s’han esforçat a trobar excentricitats i/o històries humanes i la veritat és que els capítols enganxen força i a més són educatius/il·lustratius sense ser uns 30 minuts seriós.
On la puc veure: a Netflix
Temporades: 1