El panorama festivaler català és ampli i divers. Hi ha més de 100 certamens de cine arreu del territori amb un munt de temàtiques com a fil conductor: fantàstic, d’autor, documentals, comèdia, animació… No obstant això, hi ha un gènere que no té encara un festival de referència: el gènere negre. Decidits a posar fi a aquesta realitat, i amb l’objectiu de recuperar l’esperit del desaparegut Festival de Cinema Negre de Manresa (que va tenir 13 edicions), Sant Cugat pren la iniciativa. L’any 2014 va néixer a la localitat vallesana el Sang Cugat, un festival de novel·la negre que ara, en la seva 3a edició, fa una aposta decidida pel cinema. Anteriorment ja s’havien projectat curts en aquest certamen però enguany l’aposta pel cinema és molt més àmplia.
La programació de cine del Sang Cugat s’allargarà del 23 al 27 de setembre als Cinemes Sant Cugat i inclourà cinc pel·lícules cadascuna d’un racó diferent del planeta. Per fer possible el festival hi ha hagut un triangle de culpables. Per una banda la implicació dels Cinemes Sant, seu on es projectaran totes les pel·lícules. També ha estat necessari el suport pressupostari i de difusió de l’Ajuntament de Sant Cugat que, des que va salvar la desaparició de dues sales al municipi, aposta fort pel setè art. Per últim, la programació de les pel·lícules ha anat a càrrec del director d’El cinèfil i un dels impulsor dels Sang Cugat, el santcugatenc Joan Ramon Armadàs.
Entre les cinc pel·lícules que es projectaran hi ha la preestrena del film coreà The outlaws, el clàssic de Hitchcock Sospecha, la recent estrena Hotel Mumbai, el documental sobre presos polítics L’estat contra Mandela i els altres i la cinta catalana sobre la reinserció dels convictes Doctrina que presentarà el seu director Joan Frank Charansonnet. A continuació es pot veure el programa sencer. Per consultar la part literària del festival visiteu aquest enllaç.
Dilluns 23 – 20:30 – Hotel Bombay – VOSE
Mumbai, 2008. Els convidats a l’hotel Taj Mahal Palace viuen moments de terror. Un grup de terroristes paquistanesos envaeixen el lloc i mantindrà les persones com a renovades durant les 68 hores. Desesperats, un grup de funcionaris i clients.
Dimarts 24 – 20:30 – Sospecha – VOSE
Un atractiu vividor coincideix al tren amb una jove ingènua que acabarà havent de pagar-li el bitllet. Més endavant, tornen a trobar-se en una festa i, després d’un breu romanç, ella decideix casar-se amb ell, tot i l’oposició del seu pare. Considerada per tots, inclosa la seva família, una solterona, està obstinada a demostrar-los que algú la pot estimar. Un dels clàssics del mestre del suspens que li va valdre un Oscar a Joan Fontaine.
Dimecres 25 – 20:30 – L’estat contra Mandela i els altres – VOCAT
La lluita contra l’apartheid només recorda al seu líder: Nelson Mandela. Però hi havia set homes més que, com ell, es van enfrontar a la pena de mort com a presos polítics. Lluitant contra un implacable fiscal, van decidir convertir la seva opinió en una tribuna contra l’apartheid. Gràcies als arxius d’àudio de les audiències podem reviure aquest moment històric per primer cop.
Dijous 26 – 20:30 – Doctrina – Català
Amb presència del director Joan Frank Charansonnet Un assassí en sèrie que fa més de vint anys que està empresonat rep la visita d’un periodista i excorresponsal de guerra a l’Orient Mitjà que té l’encàrrec de publicar un article sobre la vida del reclús, realitzant un dur viatge al passat del reclús que recorre els moments més impactants de la seva vida, alhora que segueix la seva posada en llibertat i la seva arribada a un petit poble de la Costa Brava, on s’obrirà un debat social sobre la reinserció.
Divendres 27 – 20:30 – The outlaws – VOCAT – PREESTRENA
Ni la més despietada de les bandes espanta el detectiu Ma, que té a ratlla el virulent barri de Garibong, almenys fins a l’arribada dels Black Dragon, que acaben de viatjar de la Xina a Seül i que s’han proposat escombrar la competència criminal. The Outlaws recupera, a cops de puny, un dels capítols més cruents de la història recent de Seül: l’anomenat incident Heuksapa.