‘Samuel’ i el laberint de fer-se gran en una mini sèrie

- Advertisement -

Quina grata sorpresa la sèrie Samuel! I quin viatge al passat… En tots els sentits perquè aquesta ficció francesa de capítols de només 5 minuts ens porta a principis del segle XXI però també a la preadolescència. I ho fa ficant-se al cap (i al cor) d’en Samuel, un nen d’11 anys que comença a descobrir l’amor i les contradiccions de la vida “adulta”. Quan els nens jugaven sense mòbil i hi havia cartes d’olor. La seva creadora Émilie Tronche va començar el projecte sense saber-ho pujant petit clips a les xarxes socials sobre les inquietuds dels adolescents. Ara és una de les sèries imprescindibles del catàleg del nou SX3 (el canal infantil del nou 3Cat).  

samuel sx3

- Advertisement -

El fil conductor són els extractes dispersos del diari del protagonista. Malgrat que segueix un ordre cronològic, el que anem veient són petites pinzellades de les preocupacions d’un nen que fa el canvi de la primària a l’institut. Aquella edat en la qual encara et fa gràcia trepitjar un toll, però a la vegada t’agrada una nena de la classe. El moment en què vols anar a casa els amics a menjar “txutxes” però també descobreixes la música, els llibres o el cinema. La sèrie Samuel passa per sobre de tot això amb una enorme senzillesa però amb una efectivitat corprenedora. Arriba a l’ànima de l’espectador en tots els sentits.

La sèrie Samuel, un viatge al passat

- Advertisement -

És obligatori destacar el tipus d’aminació de Samuel. Amb un traç fi i dibuixos aparentment infantils en blanc i negre, transmet molt més que altres productes en color o en imatge real. I això és així gràcies a la paleta de colors dels personatges. En 2D i sense artificis. Sense deixar de banda la tria minuciosa dels moments vitals del protagonista. Alguns d’aquests capítols són meres anècdotes (un berenar, un dia a la platja, un dia que estàs malalt), però ens ajuden a comprendre (o recordar) què és important quan tens 11 anys. Òbviament, sembla que l’amor per la Júlia ho ocupi tot, però la seva relació amb els amics és tant o més important. Els fils de l’adolescència es creen i s’entrecreuen sense ordre aparent.

samuel serie 3cat

La sèrie Samuel és una coproducció francoespanyola a càrrec dels estudis Les Valseurs i Pikkukala. El producte s’ha fet en col·laboració amb Art France, Radiotelevisió Espanyola (RTVE), Televisió de Catalunya (3Cat) i la regió d’Alta França. Aquesta col·laboració ha permès que malgrat ser una sèrie francesa els noms dels llocs i les cançons que apareixen estiguin adaptades al territori català. Un exercici molt interessant i que apropa la ficció a l’espectador de cada territori. Molt bona pensada!

Veredicte

Agradarà a: qualsevol persona amb un mínim de sensibilitat.

No agradarà a: gent obtusa que encara dona l’esquena als productes d’animació.

Enganxòmetre: 10

Nota: 9

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents