today-is-a-good-day

Sacha Baron Cohen torna a la televisió per dinamitar EUA a ‘Who is America?‘

- Advertisement -

Més políticament incorrecte que mai, amb més quilos de maquillatge i amb molta menys vergonya que en projectes anteriors, Sacha Baron Cohen per fi torna a la televisió. Després d’anys explotant els personatges que el varen fer famós a Channel 4 amb  pel·lícules  com El Dictador, Borat o Ali-G, l’actor torna a la petita pantalla per fer sonar les alarmes d’Estats Units, criticant aquesta potència mundial des dels seus fonaments. Showtime és l’encarregada de donar-li corda a Cohen que, en una temporada de només cinc capítols, ja ha aconseguit alçar les veus més crítiques del país i que fins i tot ha estat el culpable d’alguna dimissió al congrés. Si no us sap greu tenir remordiments de consciència després d’esclatar a riure després d’escoltar segons quina resposta, no us perdeu aquesta sèrie “documental” que podreu veure a Movistar.

L’essència d’un ‘follonero’

- Advertisement -

El sempre irreverent Sacha Baron Cohen ja fa temps que aixeca ampolles tant en la televisió com en el cinema. En el seu primer programa de televisió, Da Ali-G Show, l’actor britànic ja posava en situacions incòmodes a les persones que entrevistaven els personatges del raper blanc Ali-G, el periodista de Kazakhstan Borat i l’excèntric austríac Brüno. En els seus inicis, la tàctica de Cohen per treure a la llum els prejudicis de la societat anglesa (i poc després de l’americana) era exagerar els seus personatges fins que se li acabés la paciència al seu entrevistat. L’èxit del programa va dur a Sacha Baron Cohen al cinema, on els seus tres personatges varen protagonitzar una pel·lícula cadascun, la primera essent ficció, i les dues que la seguiren una espècie de mockumentary en el qual l’espectador no tenia molt clar si el que tenia davant era realitat o estava completament preparat. Amb Who is America, ens trobem amb tres nous personatges interpretats per el mateix actor, que aquest cop treu els colors tant a polítics com a ciutadans americans amb una nova tàctica: seguir-los el joc. Pels que hagueu vist El Intermedio de la Sexta aquesta temporada, fa quelcom semblant al  personatge conservador de Manuel Burque, però amb gràcia. Tornant al programa de Showtime, els personatges d’un periodista redneck, un professor intel·lectual d’esquerres, un dissenyador de moda italià, un ex-convicte reconvertit en artista i un expert en anti-terrorisme israelita, aconsegueixen que els entrevistats que aplaudeixen inexplicablement  les absurdes idees dels personatges vagin encara més enllà per dir vertaderes bestieses.

- Advertisement -

Realitat i ficció en l’època de les fake news

És precisament el dubte de saber si el que l’espectador estava veient en els anteriors treballs de Sacha Baron Cohen era guionitzat o no, el que ha fet que molts en un inici ens prenguéssim Who is America com un altre fals documental adaptat per a televisió. Siguem sincers, fins i tot si haguessin pagat a Dick Cheney per aparèixer al programa i llegir un paper hagués valgut la pena, ja que els moments que ens regala aquest programa ja són per emmarcar només per la quantitat de rialles per minut que aconsegueix arrencar. Tanmateix, qui s’havia de creure que darrera del maquillatge i les pròtesis de silicona cap entrevistat hi pogués arribar a reconèixer a Sacha Baron Cohen? Com podríem arribar a pensar que algú estigués d’acord en què fos legal que un nen de tres anys anés  armat? La resposta la trobem en Childish Gambino: This is America.

La realitat supera per quilometres els personatges de ficció que Cohen ha creat,  deixant-nos a tots atònits davant del que veiem a cada entrevista. Haver de comprovar si el que segurament és el poble més racista d’América existeix, només constata que la línia entre la realitat i la ficció és cada vegada més fina, i el creador de la sèrie juga precisament amb això, per tal de confirmar que els americans s’han convertit en caricatures d’ells mateixos.

La televisió com a arma per canviar l’estatus quo

Hi ha qui diu que Cohen és tou amb segons quin personatge, però el retrat que fa de la societat americana actual sens dubte està obrint els ulls a més d’un. Sense intenció de fer spoilers, després de la seva hilarant aparició a la sèrie amb el suposat coronel israelita Erra Morad, el congressista republicà Jason Spencer va haver de dimitir del seu càrrec. Pocs programes de televisió  han aconseguit posar més en ridícul un polític com aquest i transcendir tan directament en la política d’un país, i aquest mèrit se li ha de concedir. Posant la societat americana davant del mirall, Cohen mostra totes les seves vergonyes i destapa perfils que, per molt que riguem, en algunes ocasions fan vertader terror. Sobretot des de la mentalitat europea, ens costa molt pensar que puguin existir aquest tipus de perfils en la vida real i preferim pensar que el que veiem a les pel·lícules de Hollywood és una mera exageració. D’altra banda, la qüestió és si els mateixos nord-americans tindran la mateixa percepció o no del que se’ls mostra davant dels nassos, o simplement es queixaran dels mètodes poc ètics que fa servir Cohen per aconseguir el gag perfecte.

Veredicte

Agradarà a: els fans de l’humor políticament incorrecte, a aquells crítics amb la societat americana i als incondicionals de Sacha Baron Cohen.

No agradarà a: als que no suportin l’humor escatològic ni l’absurd.

- Advertisement -

Enganxómetre: 10

Nota: 8

- Advertisement -
Alice Tapiol
Graduada en Comunicació i Periodisme i amb un postgrau en Guió per cinema i televisió, sempre ha enfocat la seva carrera cap a l'escriptura. Especialitzada en comunicació digital, treballa des de 2014 com a redactora i crítica en diverses publicacions web. Enamorada del cinema i serièfila fins a la medul·la, ha estat guardonada amb diversos premis pels seus curtmetratges. Redactora d'El cinèfil des de novembre de 2017, una aventura que encara amb l'entusiasme que la caracteritza.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents