Amb Ruta salvatge el director i guionista Marc Recha s’endinsa de nou al cinema negre. Amb alguns tocs de western… El film és un dels candidats d’enguany al Premi Gaudí a la Millor Pel·lícula. Després de La vida lliure (2017) torna a apostar per una cinta de suspens protagonitzada per Sergi López, Montse Germán i Marc Martínez i amb molts veïns de la comarca com a actors secundaris. Completen el repartiment Àlex Bolet i els actors balcànics Boris Isaković i Sergej Trifunović.
El rodatge de Ruta salvatge es va fer íntegrament a la Cerdanya durant cinc setmanes. La pel·lícula arriba a les sales el 17 de novembre de la mà de la distribuïdora catalana A Contracorriente.
La ruta salvatge de l’Ona
La trama segueix l’Ona una dona que està a punt de fer cinquanta anys i vol plegar de l’ofici per dedicar-se a pilotar una avioneta turística. Després de més d’una dècada treballant de jardinera per als propietaris adinerats de les urbanitzacions luxoses de la Cerdanya vol canviar d’aires. Es va instal·lar a la tranquil·la vall de la Cerdanya, al Pirineu, on ara viu amb el seu fill Sergi, un adolescent de quinze anys.
L’arribada d’uns estranys que s’instal·len en un xalet de la urbanització capgira la vida de l’Ona i les persones que més estima. I fa emergir episodis del seu passat que no ha acabat de superar del tot. El film parla del passat amagat d’una dona, la violència que va viure, la pèrdua del seu company i les conseqüències de tot això, que encara cuegen 25 anys després. Al film, la presència de dos homes balcànics armats i els seus negocis bruts als Pirineus són l’excusa que Recha necessita per construir un thriller rural que es cuina a foc lent. Montse Germán i el seu fill de ficció, el debutant Àlex Bolet, es veuran accidentalment esquitxats en una trama criminal. I és que tot plegat passa literalment al costat de casa seva.
L’aeròdrom de la Cerdanya i les vistes de la Serra del Cadí són protagonistes ocasionals del film juntament amb el poliesportiu de Bellver de Cerdanya i les urbanitzacions fantasmes que només s’ocupen quan hi van els rics propietaris de les segones residències. Rodada en català, serbi i bosnià, Ruta salvatge transcorre íntegrament a la comarca de la Cerdanya. Les muntanyes, els boscos, l’aeròdrom, van esdevenir un gran plató a l’aire lliure pel film.
Una aventura d’altura
“Autor, autor… aquest és el seu gran valor”, diu Marc Martínez, parlant de Marc Recha, “i és un gust treballar amb algú tan independent, tan lliure, tan boig, tan autèntic”. Sergi López, que ja té experiència treballant amb el director afirma que “els rodatges amb el Marc Recha sempre són intensos, però també són una aventura magnífica”. “El clima ha estat mogudet, hem tingut dies de tot. Fred, pluja…”, comenta Montse Germán. Però els actors coincideixen que ha estat un rodatge agradable i que se’ls ha fet curt.
Ruta salvatge és una producció de Parallamps Companyia Cinematogràfica amb la participació de TVC i RTVE. També compta amb el suport de l’ICEC, la Diputació de Girona, l’Atélier del Festival de Cannes. Hi han col·laborat també el Consell Comarcal de la Cerdanya, l’Ajuntament de Puigcerdà i l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya.