today-is-a-good-day

Hollywood a la Costa Brava (Ruta 1)

- Advertisement -

Agost. Mes per excel·lència de les vacances. Mes en què més de la meitat del país no treballa i es distreu de moltes maneres diferents. L’agost sol venir marcat pels viatges i per la mala cartellera de cinema (mala a parer meu, perquè a qui li agradin els blockbusters s’ho passa d’allò més bé).

Ara bé, aquí us portem algunes idees que combinen viatjar amb el cinema i sense haver de trepitjar la frontera i fent nostàlgia del cinema. Són les rutes cinematogràfiques. La visita a llocs i indrets on s’hi ha gravat pel·lícules que ens poden haver marcat o no, però que han aprofitat paratges de casa nostra per gravar certes escenes. Us portem doncs una primera ruta cinematogràfica per Catalunya.

La Ruta

- Advertisement -

Abans de començar potser seria interessant saber perquè molts productors de cinema de fora d’Europa es van fixar precisament en aquest continent per filmar-hi. Primer a Gran Bretanya, després a Itàlia i, finalment, a Espanya. Quan va acabar la Segona Guerra Mundial, les dificultats financeres de la majoria de països d’Europa els van obligar a bloquejar els beneficis de les empreses americanes. Al fer il·legal convertir les monedes europees en dòlars, els productors de Hollywood van pensar que podrien recuperar els seus beneficis reinvertint en la producció cinematogràfica a Europa. Així, un cop estrenades les pel·lícules, les inversions es podrien tornar als Estats Units en forma de films. És així com les pel·lícules realitzades fora dels Estats Units es van guanyar el sobrenom de “runaway productions”.

- Advertisement -

A aquells que us agrada la platja, gaudireu d’allò més d’aquesta ruta. Us podreu banyar al el nostre mar i alhora ser testimonis d’indrets que el cine encara els ha sabut donar més màgia. Abans que el turisme es posés de moda i que les grans construccions s’alcessin als passejos marítims, la Costa Brava era un paisatge força salvatge i això Hollywood ho va saber aprofitar.

Mysterious Island

Començarem la nostra ruta a Blanes, a la Platja de Sant Francesc, coneguda també com a Cala Bona. D’aquí agafarem la carretera direcció Lloret de Mar, la mateix carretera que es va fer servir per gravar Decameron Nights (Nits del Decameró, 1953) i resseguirem la costa que emulava la costa d’una illa ocupada per pirates. Fins i tot el mar es va omplir de galions que s’havien llogat.

D’aquí seguirem cap a Tossa de Mar. L’any 1950 s’hi va gravar el film Pandora and the Flying Dutchman (Pandora y el holandés errante, 1950), mítica pel·lícula protagonitzada per Ava Gardner. El director, Albert Lewin, buscava un lloc al mar Mediterrani i tenia la vista força centrada en Grècia o Itàlia ja que necessitava que en el paisatge també hi hagués certes construccions enderrocades o runes. Quan ja havia començat converses amb els diferents països, va conèixer un home de negocis, Albert Puig Palau, a Londres que li va ensenyar fotografies de Tossa de Mar. Aquest poblet de la comarca de la Selva ho tenia tot: platja, castell i muralla. A més, aquesta pel·lícula, va ser la primera de Hollywood que es va rodar a casa nostra i que va obrir les portes a totes les que l’havien de seguir. I és que va ser tant el rebombori que va causar aquesta filmació que a Tossa de Mar hi ha una estàtua dedicada a Ava Gardner i tot, feta per l’escultora gironina Ció Abellí.

Resseguint la carretera de la costa, ens n’anem cap a Sant Feliu de Guíxols. Aquesta carretera va ser testimoni de les temeritats al volant de Richard Todd a Chase a Crooked Shadow (1958). Arribant a Sant Feliu, ens dirigim a la Platja de Sant Pol, on es va filmar Suddenly Last Summer (De sobte, l’últim estiu, 1959) amb Elizabeth Taylor al capdavant amb aquell icònic banyador. L’any 1977, la mateixa platja es va convertir en la Platja de Santa Monica (Califòrnia) per filmar Valentino, un film en què també hi podrem veure el restaurant La Taverna del Mar, restaurant que Orson Welles va trepitjar per a Mr. Arkadin (1955). Caminant per aquesta mateixa platja arribem a S’Agaró i allà podem visitar l’Hotel La Gavina, un hotel de luxe que va allotjar moltes de les estrelles de Hollywood que van venir a rodar a les nostres platges.

Suddenly Last Summer

Al nord de S’Agaró hi trobarem la Cala Sa Conca. L’aigua transparent i les roques salvatges d’aquest indret van captivar molts productors i directors i és que s’hi van filmar fins a tres produccions diferents: The 7th Voyage of Sinbad (Simbad i la princesa, 1959), The 3 Worlds of Gulliver (Els tres mons de Gulliver, 1960) i Mysterious Island (L’illa misteriosa, 1961). Es veu que el paratge donava per a moltes aventures extraordinàries.

Seguim fins a Palamós, fins a l’Hotel Trias que, de nou, va allotjar diferents famosos, però aquesta vegada també va ser el lloc preferit de Truman Capote per passar-hi tres estius seguits (del 60 al 63). I és que va ser precisament durant aquests estius que l’autor va escriure la seva novel·la més famosa In Cold Blood (A sang freda, 1965). Però si resseguim el camí fins al centre del poble potser recordarem també el cotxe d’Anne Baxter a Chase a Crooked Shadow (1958).

- Advertisement -

Si continuem uns quants quilòmetres més arribarem a Palafrugell. El director José Antonio de la Loma es va inspirar en l’art de Modest Cuixart, artista local, pel personatge d’Anthony Quinn a A Man of Passion (Pasión de hombre, 1989). El pintor va estar tan satisfet dels elogis del director que li va deixar el seu estudi al centre de Palafrugell perquè el director pogués treballar amb tranquil·litat. Avui, l’estudi de l’artista és part de la Fundació Cuixart. I seguim fins a Calella de Palafrugell en què hi podrem reconèixer el film Roads to the South (1978) dirigit per Joseph Losey. En el film es pot veure perfectament la Platja de Port Bo o el restaurant La Taverna de Can Batlle. Un altre film que va saber aprofitar l’encant de Calella va ser Io Sono Mia (1978). El personal d’aquesta producció es va allotjar a l’Hotel Alga, però es diu que el personal de l’hotel en va acabar ben farts de les excentricitats de l’equip d’aquesta producció. La protagonista del film, Maria Schneider, es veu que necessitava constantment ser el centre d’atenció fins a tal punt que solia presentar-se despullada a la piscina o fins i tot havia anat a un concurs d’escacs que es feia al mateix hotel i havia tirat per terra totes les taules.

Chase a Crooked Shadow

Però tornem a enfilar camí per tornar més a prop del mar i ens n’anem cap a Tamariu, un altre testimoni de la ja mencionada Chase a Crooked Shadow (1958). I és que, de la llista que portem, aquesta pel·lícula és l’única que en el diàleg i guió es menciona el lloc on realment es va gravar. Continuarem cap a Begur on podrem veure un centre històric protagonista de la ja també citada Suddenly Last Summer (De sobte, l’últim estiu, 1959). La controvertida seqüència final del film es va rodar als laberíntics carrers del centre històric del poble i es poden veure perfectament el carrer Vera i el carrer Sant Ramon. Seguirem 30 minuts més de carretera per arribar fins a l’Estartit en què es va gravar la pel·lícula Sea Fury protagonitzada per Stanley Baker i Luciana Paluzzi. En aquest film, la petita població de la Costa Brava es converteix en San Pedro, un poblet pescador del golf de Biscaia. Les Illes Medes i el Massís del Montgrí també es poden veure en el film

La ruta acaba a Cap de Creus. Seguint la carretera des de Portlligat arribarem a aquest parc natural en què Kirk Douglas, Yul Brynner i Samantha Eggar van protagonitzar The light at the Edge of the World (1971). L’indret emulava el Cap Horn, a Xile.

Podeu seguir la ruta sencera aquí, ideada per Eugeni Osácar.

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents