No sé si el 2021 ens ha de portar totes aquestes coses bones que sembla que ens hem promès entre tots, però n’hi ha una que no ens la traurà ningú. El 2021 és l’any del centenari del naixement de la reina del suspens, Patricia Highsmith. Així que si més no podrem gaudir de les lectures que ens ha deixat aquesta gran autora i de les adaptacions cinematogràfiques que se n’han fet.
Qui era Patricia Highsmith? Nascuda a Texas i amb gran part de la seva vida a Suïssa, Highsmith no hagués notat gaire diferència entre la seva vida i la del confinament. Ella mateixa es considerava una persona calmada i amb poques ganes de sociabilitzar, motiu pel qual es va traslladar a viure a Suïssa. Coneguda per la seva gran habilitat amb l’escriptura i per crear tota una bibliografia en què, per sobre de tot, va saber explotar el suspens psicològic i el thriller. El seu personatge més famós i ja part de l’imaginari popular és Tom Ripley, estafador, criminal, i assassí protagonista de 5 novel·les aparegudes entre 1955 i 1991.
Ripley al cinema
Les tres primeres novel·les protagonitzades per aquest criminal sí que s’han adaptat al cinema. Faltarà veure si en algun moment algú s’atreveix amb les dues últimes. Ara per ara, però, sí que es pot gaudir de les següents:
The Talented Mr. Ripley (El talento de Mr. Ripley)
L’any 1999 es va presentar aquesta pel·lícula molt fidel al text original. Ambientada a finals dels anys cinquanta, Tom Ripley (Matt Damon) és un jove inadaptat d’una empresa de serveis de Manhattan. Un dia aconsegueix una jaqueta de Princeton que li permet entrar en una festa a l’aire lliure per tocar-hi el piano. És així com el jove començarà a colar-se a la vida dels rics propietaris de la casa fent-se passar per amic del fill, en Dickie (Jude Law). És llavors quan el pare li demana que vagi a Itàlia per convèncer en Dickie perquè torni a canvi de mil dòlars. Però quan coneix el fill queda meravellat amb la vida que porta ell amb la seva parella.
Abans, però ja se n’havia fet una altra adaptació. L’any 1960 René Clément va dirigir Alain Delon en el paper de Ripley per a aquesta adaptació de la primera novel·la de Highsmith. No obstant això, la pel·lícula no va mantenir el títol original i es va optar per Plein soleil (A pleno sol).
On: La versió de 1960 es pot veure a Filmin i la de 1999 a HBO i Movistar+
Ripley Under Ground
L’any 2005, Roger Spottiswoode va dirigir l’adaptació de la segona novel·la de la sèrie Ripley. En aquest cas, l’acció transcórrer en un museu que organitza una exposició del misteriós artista Derwatt quan, de sobte, un col·leccionista americà que denuncia que l’obra és una falsificació i insisteix que vol conèixer l’autor. L’únic problema és que Derwatt està mort i el frau que ha teixit Ripley comença a trontollar.
On: No està disponible a cap de les plataformes del nostre país
Ripley’s Game (El juego de Ripley)
L’any 1977 el llibre es va adaptar sota el nom Der Amerikanische Freund (El amigo americano) i va ser tota una revolució del molt del setè art. Aquesta vegada Ripley posarà a prova la integritat de Jonathan Zimmermann, un fabricant de marcs que pateix una malaltia terminal. Ripley li presenta un gàngster que li fa una oferta perquè treballi per a ell com a assassí a sou. Tot i que al principi dubte, pensant en el futur precari que els espera a la seva família acaba acceptant.
L’any 2002 es va tornar a adaptar, ara sí sota el títol homònim de l’obra original. No obstant això, la crítica va ser força més cruel que amb la predecessora.
On: La versió del 1977 es pot trobar a Filmin i a Prime Video, la segona la tenim disponible al nostre país.
Les sèries
El fenomen Ripley tampoc ha estat aliè a les sèries, evidentment. “The talented Mr. Ripley” es va adaptar l’any 1956 en forma d’un sol episodi que formava part de la sèrie Studio One. I una cosa semblant va passar amb l’episodi titulat “Patricia Highsmith: A Gift for Murder” de la sèrie The South bank Show emès l’any 1982.
Ara fa un any es va anunciar que The talented Mr. Ripley serà, ara sí, una sèrie sencera ben aviat. Sembla que Andrew Scott (Sherlock o Fleabag) serà qui es posarà a la pell del criminal. Si bé la sèrie prendrà el títol de la primera novel·la de Highsmith pretén agafar l’acció de tota la sèrie sencera i, per tant, serà la primera vegada que podrem veure en pantalla la quarta i cinquena novel·les. El responsable de l’adaptació serà Steve Zaillian (responsable de guions com Shcindler’s list o The Irishman).
On: cap de les dues sèries es troba disponible al nostre país i encara no se sap si alguna plataforma que distribueixi a Espanya distribuirà el nou projecte de Zaillian.
Més enllà de Ripley
Si bé, el criminal és el seu personatge més famós, Highsmith ha explotat moltes altres històries que el cine també ha sabut apreciar en forma de bons guions i bones adaptacions. A continuació 5 recomanacions.
Strangers on a Train (Extraños en un tren)
Aquesta adaptació és possiblement de les millors que s’han fet mai d’una novel·la de l’autora americana. No només ho dic jo, sinó també la crítica. A més, darrere del film del 1951 hi ha noms tan importants com el de la mateixa autora, Raymond Chandler (pioner de la novel·la negra americana) al guió i Alfred Hitchcock a la direcció. Tres grans mestres del suspens per presentar aquesta meravella.
Durant un viatge en tren, en Guy, un jove campió de tenis es topa amb en Bruno, un jove que coneix tota la vida i miracles de l’esportista. En Bruno li proposa a en Guy un doble assassinat però intercanviant les víctimes per garantir que cap dels dos se’ls vinculi amb el mort. Així doncs, en Bruno mataria la dona d’en Guy, la qual no li vol concedir el divorci i en Guy assassinaria el pare d’en Bruno per tal que aquest pogués heretar una gran fortuna.
On: De moment només es pot veure a Rakuten TV i Apple TV
Die Gläserne Zelle (La celda de cristal)
L’any 1978, des de l’Alemanya de l’Oest ens va arribar aquesta adaptació d’un bon drama psicològic de la dama del suspens. Una escola s’esfondra amb tots els infants dins i l’arquitecte de l’edifici, Phillip Braun se’l jutja i condemna a presó per deficiències en el disseny i la construcció. Però l’advocat de Braun descobreix un altre motiu de la catàstrofe.
On: A casa nostra no es troba disponible a cap plataforma
The cry of the owl (El grito de la lechuza)
Aquesta obra de Highsmith s’ha adaptat dues vegades. La primera l’any 1987 i la segona el 2009. La Jenny és una dona que se sent assetjada per un voyeur, i no l’ajuda gaire que qui entri en escena sigui el seu ex amb qui no va acabar del tot bé.
On: A casa nostra no es troba disponible a cap plataforma
Carol
Estem a la Nova York dels anys 50. Therese Belivet, una jove dependenta d’una botiga de Manhattan que somnia amb una vida millor coneix la Carol Aird, una dona elegant i sofisticada que es troba atrapada en un matrimoni infeliç. Entre les dues dones hi ha una atracció immediata, cada vegada més intensa i profunda que canviarà per sempre les seves vides.
On: Prime Video i HBO
Deep water
En un futur no pas gaire llunyà, s’estrenarà una nova adaptació de Highsmith. Deep wàter és la història d’un marit adinerat que permet que la seva dona tingui relacions extramatrimonials per evitar-ne el divorci. No obstant això, quan els amants d’ella comencen a desaparèixer ell en serà el principal sospitós.
Quan: setembre del 2021
La sèrie
Chillers (Escalofríos… con Patricia Highsmith)
L’any 1990 la televisió francesa, amb guió de Patricia Highsmith, i amb Anthony Perkins al capdavant, van estrenar aquesta sèrie antológica de 12 episodis que adapta en cada capítol una de les històries de Highsmith.