Com cada any, els membres de la indústria audiovisual esperen amb ganes la temporada de premis per veure si la seva feina es veu recompensada en forma d’estatueta. Un reconeixement que suposa bona publicitat pel guanyador i assegurar-se feina durant una temporada més. Però a l’altra banda, també hi ha els temuts (i divertits) Premis Razzie, una cerimònia que té lloc el dia abans de la gala dels Oscars i que premia les pitjors produccions i als pitjors actors i actrius de l’any. Es tracta d’uns premis que va crear John J.B. Wilson l’any 1980 amb l’objectiu de ser un contrapunt als que atorga l’Acadèmia de manera oficial i, a diferència dels Oscars pot votar tothom que estigui inscrit a la Golden Raspberry Award Foundation.
Aquest cap de setmana s’han donat a conèixer els guanyadors d’aquests antipremis. Transformers: The Last Knight i The mummy eren els dos films que encapçalaven la llista amb més nominacions i destacava sobretot l’absència de Justice League, tenint en compte les crítiques rebudes. A continuació un us deixem amb un vídeo resum on veureu tots els guanyadors d’aquesta última edició.
Els pitjors
Fem ara un repàs per les tres pel·lícules que més nominacions i premis s’han endut en la història dels Razzies. En la tercera posició trobem un empat amb set estatuetes entre el film Showgirls i Battlefield Earth, de John Travolta. En el segon lloc destaca amb vuit razzies, el film I Know who killed me amb la controvertida Lindsay Lohan en el paper protagonista. Però qui destaca notablement per sobre de totes és el film d’Adam Sandler, Jack & Jill, de l’any 2011. De les deu categories a les quals es pot optar en aquests premis, la producció de Sandler va aconseguir ni més ni menys que, les deu nominacions. Cal afegir, que l’actor fins i tot va guanyar en la categoria de Pitjor Actriu, ja que, en el film interpretava als dos protagonistes, dos germans bessons.

Dins la categoria de Pitjor Actor qui s’endú el rècord és Sylvester Stallone, el veterà actor ha estat nominat en alguna de les diferents categories en 32 ocasions i, ha acabat enduent-se l’estatueta a casa deu vegades. Un any, fins i tot es va endur un guardó especial com a pitjor actor de la dècada dels 80. La seva faceta polivalent com a actor, director, guionista i productor li han valgut totes aquestes nominacions, per films com ara Rhinestone, Rambo II, Rocky IV, Spy Kids 3D: Game over, The Specialist o Stop! Or My Mom Will Shoot.
Pel que fa a Pitjor Actriu, Madonna ocupa el podi amb 15 nominacions i 9 premis. Encara que d’alt l’escenari sigui la reina, quedar clar que la crítica no opina el mateix dels seus dots com a actriu. Algunes de les seves pitjors interpretacions es van poder veure en films com Shanghai Surprise, Who Was That Lady?, Body of Evidence, The Next Best Thing o Four Rooms.

Dels Razzie als Oscars
No acostuma a passar però en alguna ocasió s’ha donat que els films que han estat nominats i premiats als Razzie, després han estat elevats per l’Acadèmia i s’han alçat com a vencedors en els Oscars en algunes de les seves categories. Fem un cop d’ull a algunes d’aquestes pel·lícules que amb un dia de diferència van ser senyalades com les pitjors i millors de la temporada.
Flashdance: va rebre una nominació als Razzie en la categoria de pitjor guió, escrit per Alex Owens. Per altra banda, va aconseguir endur-se a casa l’Oscar a la millor cançó original per What a Feeling i va estar nominada a millor fotografia i millor edició.
Purple Rain: va suposar el debut cinematogràfic de Prince i el film va fer vibrar els espectadors amb la seva potent banda sonora que incloïa temes tan destacats com When Doves Cry, escrita pel mateix Prince. Per cançons com aquesta el film va aconseguir l’Oscar a millor banda sonora original. Però tot i així, una de les cançons no era tan bona, Sex Shooter, la qual va rebre la nominació a la pitjor cançó original. A més, Apollonia Kotero, protagonista femenina del film, va aconseguir una nominació com a pitjor actriu debutant.
Independence Day: el film protagonitzat per Will Smith, va estar nominat als Razzie com a pitjor pel·lícula mai escrita amb una recaptació superior als 100 milions de dòlars. Aquest premi però va quedar eclipsat per l’Oscar a millors efectes visuals.
Interview with the Vampire: l’adaptació de la novel·la d’Anne Rice, va aconseguir estar nominada a millor direcció d’art i es va endur l’Oscar a millor banda sonora. Per altra banda, els seus dos protagonistes (Brad Pitt i Tom Cruise) van veure com la seva interpretació no havia convençut el públic i, per això, es van endur un premi Raizze a la pitjor parella en pantalla.

Rocky III: quan sona The Eye of the Tiger tots sentim una pujada d’adrenalina i tenim la sensació que ens podem menjar el món. No és estrany que aquest tema aconseguís una nominació com a millor cançó original. Per altra banda, Mr. T qui va donar vida a Clubber Lang no va brillar tant i per això la seva interpretació va ser considerada una de les pitjors de l’any pels Razzie.
The Godfather III: amb aquesta última entrega Francis Ford Coppola va posar punt final a aquesta mítica trilogia. El film va rebre grans crítiques i es va veure reflectit als Oscars en aconseguir diverses nominacions, entre les quals hi havia la de millor pel·lícula i millor fotografia i, va aconseguir endur-se els premis a millor director i millor actor secundari, per un gran Andy García. Hauria estat un gran any pels Coppola, si no fos perquè Sofia va rebre dues nominacions per la seva actuació, com a pitjor actriu secundària i com a pitjor actriu debutant.
Star Wars III: el treball que va fer l’equip artístic va impressionar a l’Acadèmia i per això van recompensar la seva feina amb una nominació a millor maquillatge. Anakin Skywalker estava interpretat per l’actor Hayden Christensen i en el moment de passar a formar part del costat fosc, sembla que les ombres no el van deixar brillar i, una altra vegada (també el va guanyar per la seva aparició a l’episodi II), va aconseguir el Razzie a pitjor actor secundari.
Poseidon: aquest remake del 2006 no va ser una de les millors pel·lícules de l’any però l’Acadèmia va voler destacar-ne efectes visuals i per això els va premiar amb una estatueta daurada. Des de la Golden Raspberry Award Foundation, però, tenien una opinió completament adversa i, per això, la van nominar a pitjor remake.
Pirates of the caribbean: At world’s end: la sempre convincent actuació de Johnny Depp com l’excèntric capità Jack Sparrow va ser un dels punts forts del film, igual que el maquillatge i els efectes visuals. Dues de les àrees que van aconseguir nominacions als Oscars. Qui no va tenir tanta sort va ser Orlando Bloom, que en la seva nova interpretació com a William Turner no es va ficar al públic a la butxaca i va estar nominat a pitjor actor secundari.

Transformers: Revenge of the Fallen: la segona entrega d’aquesta saga robòtica no va cultivar gaires bones crítiques, de fet només va aconseguir una nominació per l’edició de so. Per contra, va obtenir un grapat de nominacions en els Premis Razzie. Comencem: Megan Fox va estar nominada com a pitjor actriu; Shia LaBeouf i Fox, com a pitjor parella en pantalla; Julie White com a pitjor actriu secundària i la pel·lícula va estar nominada com a pitjor remake o seqüela. Michael Bay es va endur el Razzie a pitjor director i el film també es va endur els premis a pitjor pel·lícula i pitjor guió.
Acceptació amb humor
En la majoria de casos, els nominats a les diferents categories dels Golden Raspberry no assisteixen a la festa per recollir els seus premis però en alguna ocasió s’han deixat veure. Al llarg de la història els dos casos que més han destacat per l’humor de les seves protagonistes a l’hora de rebre el guardó van ser el de Sandra Bullock i Halley Berry.
Bullock va pujar d’alt l’escenari per recollir el Razzie a pitjor actriu per la seva interpretació al film All about Steve, l’any 2010. El més curiós de tot és que el dia següent va repetir la mateixa operació però per acceptar l’Oscar a millor actriu pel seu paper a The Blind side.
Uns anys abans, Halley Berry també va passar per una situació similar, quan va rebre el Razzie per donar vida a Catwoman al film del 2004. La pel·lícula va rebre unes crítiques molt dolentes i va ser un fracàs total de taquilla. Sumant les recaptacions internacionals no va arribar als 85 milions de dòlars, una xifra massa baixa per a una súper producció d’aquestes característiques. En total, va obtenir cinc premis Razzies i Berry va acceptar el seu com a pitjor actriu amb humor. Quan va pujar a l’escenari a recollir el premi i ho va fer amb l’Oscar que havia guanyat dos anys abans per la seva interpretació a Monster’s Ball.
Qui no s’ho va prendre tan bé va ser Ben Affleck, que l’any 2003 va rebre tres nominacions com a pitjor actor per les seves intervencions a Daredevil, Gigli i Paycheck. L’actor i director, no va assistir a la gala i tampoc acceptar el premi que una setmana després li van entregar en el programa de Larry King. De mala gana Affleck no va dubtar a trencar el premi en el moment en el qual el va tenir a les mans.