Quants usuaris tenen Netflix i Amazon a Catalunya?

- Advertisement -

Segur que més d’un cop us heu fet aquesta pregunta. O heu volgut saber el nombre de clients d’Amazon, HBO, Disney +, etc.  Les audiències de la TV convencional les sabem. Es publiquen cada dia. Però en ple segle XXI la televisió de pagament, de video a la carta, està guanyant molt terreny als canals de tota la vida i ja és una realitat arrelada des de fa molts anys. Ara bé, les plataformes són entitats privades que no fan públiques les seves dades. No sabem quants usuaris tenen a cada territori o quins són els números de les seves pel·lícules o sèries més vistes (som si sabem al cinema). És per això que només podem basar-no es estudis i sondeigs per saber quines són les empreses líders de l’streaming.

- Advertisement -

Una interessant estudi portat a terme la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, mitjançant l’enquesta Òmnibus de l’empresa GESOP, ens mostra aquest rànquing de popularitat. Segons l’enquesta l’empresa amb més usuaris és Netflix, amb una penetració de quasi un 80% entre qui té plataformes de pagament seguida per Amazon Prime Video, amb un 34 %, Movistar+ amb gairebé un 30 %, HBO amb gairebé un 21 % i Disney Plus amb gairebé un 10 %. La resta de les plataformes són d’Orange TV (3 %) Filmin (2,2%) i Rakuten TV i Vodafone TV (1,5%).

- Advertisement -

Netflix i Amazon Prime lideren el mercat

En parlar de televisió no linial, pero, hem de diferenciar dues realitats: les plataformes (Netflix, Amazon, Filmin, HBO, Disney +…) i les televisions de pagament (Movistar, Orange, Vodafone). Aquest les primeres ja sumen més de 16 milions d’usuaris, mentre que les segones acumulen més de 12 milions de clients. En altres paraules, més de la meitat de les llars espanyoles paguen per veure continguts a la seva televisió segons un estudi de Barlovento Comunicación.

Els números que mostra l’estudi de la Generalitat no representen cap sorpresa. Netflix, que va aparèixer a les nostres vides el 2015, és la companyia que té el pastís més gros del mercat. Barlovento Comunicación ha posat xifres a aquests percentatges i el que trobem és que Netflix té aproximadament 14 milions de subscriptors seguida pels 6 milions d’Amazon i 3’7 d’HBO. Si extrapolem aquestes dades a Catalunya (el 16% de la població espanyola), podem aventurar que Netflix té uns 2’2 milions d’usuaris al Principat mentre que Amazon Prime rondaria el milió de clients i HBO uns 600.000. 

https://elcinefil.cat/2020/10/26/com-mirarem-series-el-2030/

A aquestes dades li hem de sumar el fort augment que hauran experimentat algunes d’elles durant aquests mesos de confinament. Un exemple el posava el director editorial de Filmin, Jaume Ripoll, que anunciava que aquest 2020 han passat de tenir el 5% del pastís de plataformes de pagament al 7%, una fita molt important per aquesta plataforma catalana que planteja un model alternatiu als blockbusters de Hollywood amb un catàleg de més de 14.000 títols.

En aquesta piulada, que cita dades de Justwatch, també podem veure com el lideratge de Netflix no seria tan sòlid com venen altres estudis. També es pot destacar un fenomen en auge: les “altres”. Cada cop hi ha més petites plataformes de continguts o gèneres específics (esports, terror, anime…) que van guanyant quota de mercat. Tot plegat ens deixa una nova realitat amb una amplíssima oferta en la qual els prescriptors (i els algoritmes i la publicitat) seran cada cop més importants per fer decantar la balança.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents