Quan la (nostra) policia tortura i assassina

- Advertisement -

Els ‘excessos’ policials no són només un afer que veiem a les notícies dels Estats Units. I aquesta realitat és la que pretén posar sobre la taula el documental Els nostres George Floyd que TV3 estrenarà al programa de documentals Sense Ficció el dimarts 1 de febrer. 

Segur que ho recordeu. “I cant breath” (no puc respirar) van ser les últimes paraules de George Floyd, ofegat per un policia amb el genoll quan era a terra emmanillat. Floyd va morir a Minneapolis, als Estats Units, i la seva mort per la brutalitat policial va activar un esclat de fúria i reivindicació entre la població afroamericana, un cop més sota el lema ‘Black lives matter’.

- Advertisement -

- Advertisement -

També a Catalunya, i a Espanya, hem tingut mobilitzacions i protestes pels nostres George Floyd: persones racialitzades que han estat víctimes de la brutalitat policial i han mort al carrer, a les comissaries o en centres d’internament per a estrangers. Noms que amb prou feines han transcendit més enllà de nuclis de familiars, amics i organitzacions solidàries. Casos no investigats adequadament, pels quals ningú ha estat responsabilitzat i que no han obtingut explicació satisfactòria malgrat les nombroses proves d’irregularitats detectades. Casos que investiga la mateixa policia. 

Els nostres George Floyd, dirigit per Marc Almodóvar i Ricard González, recull les històries d’alguns d’aquests morts, alguns joveníssims, que han mort sota custòdia policial. La majoria, després de detencions o identificacions per perfil ètnic. Des del 2010 hi ha hagut a Espanya 65 morts sota custòdia, segons una llista oficial que no inclou diversos casos denunciats.

- Advertisement -
JR Armadàs
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents