Quan els guionistes són els protagonistes (de la pel·lícula)

- Advertisement -

Darrere una producció cinematogràfica hi ha moltes persones treballant perquè el projecte tiri endavant. Normalment qui s’endú els mèrits són directors, actors i a vegades fins i tot productors però, què passa amb els guionistes? Els guionistes, els grans oblidats. És per això, que en algun moment donat un membre del gremi va dir prou i va decidir fer una pel·lícula on el protagonista fos un guionista. En aquest article us plantegem un rànquing amb les 13 millors pel·lícules sobre guionistes:

Sunset Boulevard
(1950)
Billy Wilder és el director d’aquest film, que narra la història de Joe Gillis, un guionista de Hollywood en hores baixes. Desesperat per trobar inspiració i amb la necessitat de guanyar diners per pagar certs deutes, Gillis acaba a la mansió de Norma Desmond, una antiga estrella del cinema mut i ara oblidada. A partir d’aquí, tot es comença a torçar i Wilder planteja un drama amb tocs d’humor negre.

Sunset boulevard

- Advertisement -

In a Lonley Place (1950)
Steele és un guionista amb mala fama per ser conflictiu i violent. Steele es troba davant un difícil repte professional, adaptar un best-seller de mala qualitat. Casualment, Mildred, la noia que guarda la roba en el club on va sovint, s’ha llegit el llibre, així que decideix convidar-la a casa perquè li expliqui l’argument. L’endemà, la policia es presenta a casa seva per comunicar-li que Mildred ha estat assassinada i que ell és el principal sospitós.

- Advertisement -

In a lonley place

Susan Slept Here (1954)
Aquesta comèdia de Frank Tashlin explica la història de Mark Newton, un guionista de Hollywood que ha d’escriure un guió sobre delinqüència juvenil. El dia de Nadal coneix a Susana, una jove problemàtica i decideix acollir-la perquè no vagi a presó. Quan sembla que no hi ha res a fer contra la pena de presó, Newton decideix casar-se amb ella, amb la intenció d’anul·lar el matrimoni quan tot hagi passat.

Susan slept here

Le mépris (1963)
Producció francesa del cineasta Jean-Luc Godard. La història gira al voltant de Paul Javal, un dramaturg que ha de reescriure algunes escenes de l’Odissea per una nova pel·lícula de Fritz Lang. Després d’una primera trobada amb el productor, Javal deixa que la seva dona vagi a la finca del productor. Aquesta situació portarà a un mal entès entre Javal i la seva dona que es pensa que l’ha utilitzat com a moneda de canvi per aconseguir un bon tracte.

Le mepris

Paris- When it Sizzles (1964)
Comèdia romàntica protagonitzada per William Holden i Audrey Hepburn. Holden interpreta a Richard Benson, un guionista que ha d’escriure el seu últim encàrrec però que en lloc de posar-se a treballar es dedica a viure la vida pels carrers de Paris. A només dos dies d’entregar el guió, Benson contracta a Gabrielle com a secretaria perquè l’ajudi.

Paris when it sizzles

My favorite Year (1982)
Durant els anys 50, Benjy Stone, un jove guionista de televisió, s’ha de fer càrrec d’Alan Swan, un vell artista alcohòlic. Benjy haurà de procurar que durant el rodatge arribi puntual, no begui i que tingui totes les comoditats que necessiti. Arran d’aquesta trobada sorgiran tota una sèrie de situacions còmiques que convertiran l’existència d’Stone en un mal son.

- Advertisement -

My favorite year

Barton Fink (1991)
Drama dels germans Coen que narra la història de Barton Fink, un guionista que viatja a Hollywood per escriure un guió sobre el lluitador Wallace Berry. Malauradament quan ja està instal·lat a l’hotel i preparat per treballar, la inspiració l’abandona.

Barton Fink

The Player (1992)
Aquest film planteja una disputa entre Griffin Mill, productor de Hollywood i un guionista que li envia cartes amenaçadores per haver-li rebutjat un projecte. Després d’intentar arribar a un acord, la cosa es torça i Griffin acaba matant al guionista. A partir d’aquí, Griffin farà tot el possible per amagar el crim.

The player

The Muse (1999)
Steven Phillips és un guionista de Hollywood que passa per una mala època creativa i després d’algun temps sense presentar cap guió, la productora el fa fora. En aquest moment, Phillips li demana consell a un amic que li diu que s’ha de buscar una mussa. Quan coneix a Sarah, una dona amb un atractiu especial, la seva vida i la de tota la seva família canviarà per sempre.

The muse

Cabin by the Lake (2000)
Es tracta d’un tele film, un thriller que explica com Stanley Caldwell s’està documentant per escriure el seu últim guió, una història sobre un assassí en sèrie que segresta dones i després les mata ofegant-les. El problema ve quan Stanley porta la documentació a un punt més enllà i comença a fer realitat els crims del seu guió.

Cabin by the lake

Adaptation (2002)
Nicolas Cage i Meryl Streep protagonitzen aquesta pel·lícula que narra les històries de Charli Kaufman, el seu germà bessó Donald i Susan. En Charlie està passant per una crisi creativa, per la seva banda Donald es troba en el seu millor moment i per la seva banda, Susan escriu sobre la seva vida.

Adaptation

Seven Psychopaths (2012)
Un guionista busca inspiració pel seu pròxim projecte, una història que explica com dos amics planegen segrestar un gos. Tot es complica quan el gos d’un mafiós desapareix. Poc coneguda però intensa pel·lícula sobre la inspiració amb humor negre i força surrealisme.

Seven psychopaths

Trumbo (2015)
Es tracta d’un biopic sobre el guionista Dalton Trumbo, considerat un dels millors de la seva època i conegut com el “10 de Hollywood”. La seva carrera es veu afectada quan comença la caça de bruixes contra els comunistes per part de la Comissió d’Activitats Antiamericanes. La trajectòria professional de Trumbo va acabar l’any 1940 quan va ser inclòs a la llista nega de Hollywood, acusat de ser comunista.

Trumbo

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents