‘Primal’: sang, suor i llàgrimes a l’edat de pedra

- Advertisement -

L’animador d’ascendència russa Genndy Borisovich Tartakovsky, creador de grans sèries com El laboratorio de Dexter, Samurai Jack i director de la pel·lícula Hotel Transilvania ens proposa un viatge en el temps fins al paleolític. Després de més d’una dècada treballant en sèries infantils icòniques per la cadena Cartoon Network, l’animació de Tartakovsky culmina en un drama d’acció adult amb la seva nova sèrie del canal de televisió alternatiu Adult Swim, Primal. Després d’un silenciós èxit l’any 2020, aquest estiu de 2022 arriba la segona temporada d’una de les sèries més espectaculars (i cinèfiles) de la televisió actual. L’estrena va ser el 22 de juliol i cada divendres tindrem un nou capítol fins a finals de setembre.

- Advertisement -

La sèrie ens presenta l’Spear (Llança), un cavernícola despietat que dia rere dia s’enfronta als perills i amenaces del món prehistòric, alhora que cuida i alimenta la seva família. Després que la tragèdia colpegi la seva vida i li faci perdre el rumb, es troba amb en Fang, un dinosaure que comparteix el dolor de l’Spear perquè ha patit la mateixa pèrdua. Comunicant-se únicament amb crits i grunyits, uneixen forces per sobreviure en aquell món hostil. És una premissa que recorda bastant a Como entrenar a tu dragón, ja que, al cap i a la fi, la trama gira al voltant de l’amistat entre un home i un rèptil de mida important, però en aquest cas ens situa mil·lennis enrere i té escassos moments entranyables o de comic-relief.

- Advertisement -

Tot i això, el drama existencialista que resulta ser Primal, se’ns presenta amb una animació impecable, brutal i que mostra una autoria que poques sèries actuals tenen. Les escenes d’acció no tenen res a envejar als grans blockbusters que corren avui dia (o que acostumaven a córrer abans de la pandèmia) per les sales de cinema, adrenalina i frenesí en estat pur en contraposició amb una violència d’una bellesa i una qualitat del nivell de grans autors com Akira Kurosawa.

El que fa brillar Primal, però, és el seu diàleg simple, eficaç, que es desenvolupa pràcticament sense articular cap paraula. Una de les regles d’or dins del món del cinema, o si més no la regla d’or dins del món del guió, és el que es coneix com el “Show don’t tell” (ensenya-ho, no ho expliquis). La regla en qüestió consisteix a guiar l’espectador a través de la narració mitjançant accions, gestos o plans, ja que és molt més efectiu i gratificant per a l’espectador que si se li dona la informació mastegada, o de vegades fins i tot païda, fent ús de la parla en comptes de deixar que les mirades, cares i accions parlin per elles mateixes. Des del minut zero Tartakovsky fa girar Primal al voltant d’aquesta premissa i en fa un ús excels perquè, tot i que mantenen un diàleg completament no verbal, l’home i la bèstia s’entenen, ens transmeten els seus sentiments i comprenem el dolor que comparteixen d’una forma més que efectiva.

Primal és una odissea a través de l’edat de pedra que no té res a envejar a les grans tragèdies gregues, una carta d’amor dirigida a l’ésser humà i a la seva capacitat d’adaptar-se, de superar la pèrdua i sobreviure davant les adversitats, trets més que presents avui dia en temps de pandèmia.

Veredicte

Agradarà: a tots aquells que han crescut amb les sèries de Cartoon Network i/o que gaudeixen de les produccions alternatives i independents d’Adult Swim.

No agradarà: als qui busquen una sèrie lenta, amb diàlegs impecables o simplement a tots aquells que no suporten la violència.

Enganxòmetre: 7

Nota: 9

- Advertisement -

- Advertisement -
Jan Español
Nascut el 1996 a Barcelona, Jan Español és graduat en cinema i audiovisuals per l'ESCAC. Guionista per naturalesa i ascendència familiar, sempre ha viscut fascinat i envoltat pel món audiovisual. Àvid consumidor de cinema, sèries i videojocs, és, a més, un fan incondicional de la cultura japonesa, el manga i l'anime. Escriptor de dos curts i una obra de teatre, actualment treballa en l'adaptació d'un manga a sèrie.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents