Plataformes: les sorprenents dades de l’èxit del nou cinema

- Advertisement -

Aquest 2022 s’ha celebrat el 15 aniversari de Filmin, la plataforma catalana que va ser la primera a oferir pel·lícules i sèries en línia al nostre país. Des de llavors han passat moltes coses, però per resumir-ho en una frase podríem dir que el cinema i la manera com el veiem ha canviat definitivament. L’any 2015 va arribar Netflix, el 2016 ho van fer HBO i Amazon Prime Video i el 2020, en plena pandèmia i confinament va estrenar-se Disney+. La irrupció de les grans multinacionals de l’streaming ha revolucionat no només el consum sinó també la producció de pel·lícules i sèries. Tant és així que avui dia 7 de cada 10 llars espanyoles tenen com a mínim una plataforma de vídeo a la carta contractada.

“Espanya està per davant de països com Alemanya (53%) i el Regne Unit (56%), apunta Dominic Sunnebo, director de Global Insights a l’empresa auditora d’audiències Kantar. “Veiem fins i tot que és un mercat on el creixement encara és molt exponencial”.

“El mercat de les plataformes pot arribar a més del 80% de la població com ja passa als Estats Units amb cinc plataformes contractades per llar”.

- Advertisement -

A l’estat espanyol, segons Kantar, les llars connectades van accedir a una mitjana de 3,3 plataformes mentre que un 11% va fer ús de sis o més serveis diferents de vídeo a la carta. Cal recordar que a banda d’aquests grans noms de l’streaming també hi ha altres serveis que van fent-se un lloc als nostres sofàs.

6 plataformes alternatives per descobrir un cinema diferent

- Advertisement -

Amazon ja supera Netflix a Espanya

Amazon Prime Video és producte número u a Espanya segons aquest informe de Kantar. La contractació arriba al 68% de les llars, seguit de molt a prop per Netflix amb un 66% de penetració. HBO Max i Disney+ es mantenen gairebé igualats, amb un 25% i un 24% respectivament, mentre que Movistar+ és elegit pel 17% de les llars.

En aquest context, la plataforma que més noves subscripcions ha tingut aquest darrer trimestre ha estat Amazon Prime Vídeo. No és d’estranyar que sigui degut a l’“Efecte El senyor dels anells”, una de les ficcions més esperades de l’any. Kantar cada trimestre fa seguiment del nombre de subscriptors, funcionament i quota de pantalla dels continguts, així com taxes d’adquisició, ús, participació i abandonament dels usuaris.

Entre les llars que planegen activament contractar una nova plataforma a finals d’any, HBO Max és l’opció més considerada pels espanyols (24%). Tot i que els subscriptors d’HBO Max valoren molt positivament els seus continguts, hi ha una clara bretxa de satisfacció quant a l’experiència amb la interfície d’aquesta plataforma davant de Netflix i Disney+. En general, els espanyols van qualificar Netflix com la millor quant a varietat de sèries de televisió i pel·lícules clàssiques disponibles.

Netflix: l’origen del nou gegant de Hollywood

Per part seva, Disney+ va ocupar el primer lloc en quantitat de continguts originals, nombre de pel·lícules d’estrena i continguts infantils. Així mateix, en línia amb la seva estratègia de qualitat abans que quantitat, AppleTV+ va destacar per la qualitat dels programes que ofereix, mentre que Amazon Prime Video, que sol incloure’s dins d’un paquet més ampli, va encapçalar la classificació quant a la relació qualitat-preu.

Internet ja no té edat

- Advertisement -

En aquest primer informe de Kantar es palesa l’enorme popularitat del vídeo en streaming al mercat espanyol, sent aquest un dels més competitius d’Europa. La preferència per aquests continguts és també notable dins d’un ampli espectre demogràfic, amb el 53% de les llars espanyoles amb membres de més de 65 anys accedint almenys a una plataforma. O sigui, no és només cosa de joves.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents