L’1×1 definitiu de les pel·lícules dels Oscars 2024

- Advertisement -

Ja tenim aquí l’esperat 1×1 de les pel·lícules dels Oscars 2024. L’article amb el qual tens tota la informació que cal per poder parlar dels premis com un bon cunyat. Aquest any la gala de premis arriba tard de nou: el dia 10 de març (11 ja a l’hora catalana). Tot indica que igual que els últims anys no hi haurà una gran guanyadora, però haurem d’analitzar el què i el qui dels premis més importants del món del cinema.

Repàs a fons de les pel·lícules dels Oscars 2024

A continuació fem un repàs exhaustiu de cadascuna de les 10 pel·lícules nominades a la Millor Pel·lícula analitzant què expliquen, quins premis guanyaran (segons el nostre humil criteri) i altres curiositats que heu de saber si voleu tenir una conversa al bar amb els vostres amics o companys de feina.

- Advertisement -

Avís: aquest és un article “informatiu” però en clau d’humor.

Oppenheimer: aquesta pel·li és la bomba! 

- Advertisement -

Oppenheimer
Oppenheimer

Definició ràpida: Un científic inventa la bomba atòmica. Quan els Estats Units la fa servir se sent culpable… Noi, ja sabies on et ficaves, no? També surt l’Einstein…

Lovers: Flipats de Nolan. Nolanlievers. Tot el que fa Nolan és or. És Déu a la terra i Oppenheimer la sublimació del cinema. Hauríem d’erigir monestirs en honor a l’ego de Nolan.

Haters: Els que de veritat han vist que la pel·li són 3 hores de vomitera científica (perquè Nolan es faci el ‘xulo’ un cop més) i que Cillian Murphy té cara de mànec d’escombra.

Possibilitats d’Oscar: Moltes! És l’any Nolan, per fi. Lloem el senyor. Segurament guanyarà 5 o 6 Oscars incloent els grossos: Millor Pel·lícula, Millor Nolan, Millor Actor (Cillian Murphy) Millor Actor Secundari (Iron Man) i coses tècniques perquè Nolan ho fa tot perfecte (Millor So i Millor Fotografia).

Llegeix la nostra crítica. Autor: Jesús González Notario

On la puc veure? Enlloc. Ja no està als cinemes i tampoc a cap plataforma. Bona sort.

Barbie: juguem a ensorrar el masclisme

barbie movie

- Advertisement -

Definició ràpida: Una nina va al món real i descobreix el patriarcat. No mola. Els homes dominen el món i no ho fan bé…

Lovers: Feministes i aliats que han vist una gran metàfora reivindicativa vestida de rosa i de gran producció de Hollywood.

Haters: Els mascles alfa que consideren que el millor del 2024 és Mercenarios 4 i Megalodon 2. Sí, estan entre nosaltres i són quasi tan perillosos com els Nolanlievers.

Possibilitats d’Oscar: Algunes. Millor Guió adaptat té opcions, però també rascarà alguna de les cançons. I ja està… Amb els diners que han fet no es poden queixar.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Jesús González Notario

On la puc veure? A HBO Max

Poor things: la nova “creació” de Yorgos Lanthimos  

Poor Things
Poor Things

Definició ràpida: Un científic boig crea una dona amb cervell de nena… La nena va al món real i descobreix el patriarcat. No mola. Com Barbie, però sense color rosa. I amb tot molt més salvatge i explícit.

Lovers: Cinèfils de pedigrí. Lectors de Cahiers du Cinéma. Et diuen que la bona de l’oncle Yorgos és Κυνόδοντας. A més, et critiquen per no saber que Κυνόδοντας (Kynódontas) vol dir Caní. Fa 10 minuts que els escoltes i encara no saps de què parlen.

Haters: Els que gaudeixen mirant pel·lícules normals. O sigui, el 95% de la població.

Possibilitats d’Oscar: Diverses! Emma Stone al màxim i premis tècnics que importen a poca gent com Direcció de Producció o Direcció d’Art.

Llegeix la nostra crítica. Autora: Andrea Horas

On la puc veure? Als cinemes. Es va estrenar el 26 de gener i aguantarà fins als Oscars.

The Killers of the Flower Moon, la manada del petroli d’Scorsese

Killers of the Flower Moon. Pel·lícules llargues
Killers of the Flower Moon

Definició ràpida: Una nadiua americana descobreix que té petroli a les seves terres. Tots els homes de la zona la volen enredar per fer-se rics.

Lovers: cinèfils que fumen Ducados des de 1970 i celebren cada pel·lícula d’Scorsese i cada ganyota de Robert De Niro com si ells mateixos tinguessin petroli al jardí de casa.

Haters: qualsevol persona de menys de 40 anys que considera que Marvel és el que mola i Scorsese és el vell entranyable de la pel·li d’Up però fent pel·lícules per cinèfils amb masculinitat tòxica.

Possibilitats d’Oscar: Poques. L’única possibilitat real és que Lily Gladstone li prengui l’Oscar a Emma Stone. Però el més normal seria que Scorsese marxi un cop més amb moltes nominacions i zero Oscars. Té molta experiència en derrotes. Sobreviurà.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Ignasi Juliachs

On la puc veure? A Apple TV* en exclusiva.

The zone of interest: la vida (nazi) és bella

The Zone of Interest
The Zone of Interest

Definició ràpida: La família d’un alt càrrec nazi viu el somni nacionalsocialista amb una casa de puta mare amb vista al camp de concentració d’Auschwitz. No els cal Netflix, només mirant per la finestra tenen més foscor que el soterrani de Carles Porta.

Lovers: Gent rara.

Haters: Jueus.

Possibilitats d’Oscar: Serà la pel·lícula que li prendrà l’Oscar al nostre J.A. Bayona. Oscar a la Millor Pel·lícula Internacional garantit.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Jesús González Notario

On la puc veure? Als cinemes d’aquells que tot és en versió original.

Past lives: o com superar el teu primer amor

Past Lives
Past Lives

Definició ràpida: Dos coreans tenen un enamorament platònic d’infància. Ara ja són grans i estan casats amb altra gent, però són idiotes i es pregunten si haguessin estat més feliços junts.

Lovers: Qualsevol persona que plora amb un capítol de Bluey i no ha superat que la Rose no deixés pujar en Jack a la fusta quan es va enfonsar el Titanic. Que hi cabia segur!

Haters: Qualsevol persona que afirma que una pel·lícula sense explosions no és una pel·lícula. Mascles amb menys sensibilitat i carisma que les espardenyes de Pere Aragonès.

Possibilitats d’Oscar: Només pot guanyar Millor Guió, però és poc probable. Arribar aquí ja és tot una proesa.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Jesús González Notario

On la puc veure? A algun cine dels que només posen VO i està ple “d’intensitos”.

The Holdovers: el pitjor Nadal de la història

The Holdovers
The Holdovers

Definició ràpida: Un noi de 16 anys passa les vacances de Nadal amb el seu profe d’història i la cuinera del col·le. Tot plegat es converteix en una competició per veure qui és més perdedor i desgraciat.

Lovers: Professors.

Haters: Alumnes.

Possibilitats d’Oscar: Només una: Da’Vine Joy Randolph guanya segur a Millor Actriu Secundària. Ja sabem que s’ha de complir la quota de guanyadors no blancs…

Llegeix la nostra crítica. Autor: Xavi Solé

On la puc veure? A algun cinema dels “alternatius”.

Anatomia de una caída: el judici de l’any 

Anatomía de una caída (Anatomie d'une chute)
Anatomía de una caída (Anatomie d’une chute)

Definició ràpida: Un home cau del balcó i casca. Culpen la seva dona. Ella diu que és innocent, però es veu que el seu matrimoni tenia més problemes que el de la Letícia i Felip VI.

Lovers: Els que pensen que tot el que passa per Cannes (i guanya premis) és bo per definició.

Haters: Els que veuen simplement una pel·li de judicis. Diumenge a la tarda en fan sempre 2 o 3 cada cap de setmana.

Possibilitats d’Oscar: Poques. Entre les pel·lícules dels Oscars 2024 que hi ha i França va i no la presenta! Ara guanyarà el premi internacional la de la casa idíl·lica dels nazis. L’única opció que té és Millor Guió. Però la competència és dura. (Holdovers i Past Lives).

Llegeix la nostra crítica. Autor: Jesus González Notario

On la puc veure? Encara aguanta a algun cinema… Arriba a Filmin el 5 d’abril.

American Fiction: la destrucció dels estereotips dels negres

american fiction amazon

Definició ràpida: Un escriptor negre de poc èxit escriu com a broma una novel·la dolenta però “de negres” i resulta que ho peta… Ell sabia que la gent és imbècil. Però no fins aquest punt.

Lovers: Tothom que esperava un film intel·ligent i divertit, una comèdia com les bones que feia Woody Allen fa anys.

Haters: Els intensos que es pensen que no es pot fer humor políticament incorrecte i dir obertament que el 90% de la població és imbècil. Perdó, el 95%.

Possibilitats d’Oscar: Millor Guió Adaptat està cantat. Li prendrà l’Oscar a Barbie, Poor things i Oppenheimer i ja està. A les altres categories té opcions sota zero.

Llegeix el nostre article. Autor: J.R. Armadàs

On la puc veure? A Prime Video en exclusiva.

Maestro: “una ambición desmedida”

maestro
maestro

Definició ràpida: El músic i compositor Leonard Bernstein té un ego més gran que Christopher Nolan.

Lovers: Qualsevol que quan veu que una pel·li és en blanc i negre pensa que ja és bona segur. I també nostàlgics del Hollywood dels 60.

Haters: Espectadors amb una mica de criteri que veuen ràpidament que Maestro provoca més badalls que una pel·lícula d’Isabel Coixet que explica la vida d’un cactus.

Possibilitats d’Oscar: Molt poques. Però alerta… Spielberg i Scorsese són productors de la pel·lícula i tenen molts amics a l’acadèmia. De les pel·lícules dels Oscars 2024 pot ser la sorpresa de l’any que ens agafi tots a contrapeu.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Xavier Solé

On la puc veure? A Netflix en exclusiva.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents