today-is-a-good-day

Pel·lícules i curts amb denominació d’origen vinícola

- Advertisement -

La fórmula és senzilla: maridar pel·lícules amb vi i cava. Amb aquesta filosofia i elevant la barreja entre enologia i cine a la màxima potència el Most – Festival Internacional de Cinema del vi i el cava arriba a la seva 6a edició. La cita, organitzada per Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i el Cine Club Vilafranca, tindrà lloc del 3 al 13 de novembre i portarà curts i llargmetratges als cellers i museus de fins a 7 ciutats diferents. Segons el co-director del Festival Xavier Fornos “el festival és el marc ideal per saber què passa al món del via cada any i combinar el cinema amb l’enoturisme”. No és casualitat que el segon cap de setmana de novembre coincideixi amb el Dia Europeu de l’enoturisme.

mostfestival2016

- Advertisement -

La part cinematogràfica del festival està dividida en tres gran apartats. La secció Collita 2016, centrada en la producció audiovisual sobre la vinya i el vi, projectarà fins a 35 treballs procedents de 12 països diferents, entre documentals, pel·lícules de ficció i vídeos promocionals. Entre els seleccionats destaca la presència catalana, ja que un xic més del 50,% del total són de collita catalana. El film que obrirà aquesta secció serà Priorat un documental coproduït per Lastor Media i TV3 que narra la transformació d’aquest territori passant de ser un comarca deprimida a un dels territoris del vi més prestigiosos del món. El relat se centra en els “5 magnífics”: René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana, cinc joves visionaris que a principis dels vuitanta van compartir un somni i una aventura que va revolucionar el vi català.

- Advertisement -

Dins aquesta secció també destaquen  Au pif, un documental sobre la passió per l’excel·lència de Verónique Rivest, primera dona finalista del concurs “Millor sommelier del món” (2013); Fermentación espontània, de la fotògrafa i sommelier Clara Isamat que documenta el pas d’un any a través d’elaboradors de vins naturals d’arreu d’Espanya; Jerez, Xérès, Sherry. Los ingleses en Jerez, un documental de Nonio Parejo que retrata la història dels vins i de la cultura, els costums, la religió i els cognoms de Jerez i la producció catalana La vinya i la banya, de Raimon Coll, que narra la cara i la creu del vi fet des del Penedès. 

Gran reserva de cinema europeu 

El festival també té una secció que podríem anomenar generalista (o sigui que no té res a veure amb el cava i el vi). Aquesta Secció Gran reserva acull la preestrena de pel·lícules amb sessions que s’acompanyen d’una degustació de vi, cava i formatges. María (y los demás) serà l’encarregada de donar el tret de sortida al festival d’enguany el dijous 3 de novembre al Teatre Casal (Vilafranca del Penedès).

'María (y los demás)' de la directora Nely Reguera
‘María (y los demás)’ de la directora Nely Reguera

Els dies 5 i el 6 és el torn de França amb dues comèdies inèdites a Catalunya: Saint Amour, pel·lícula de cloenda del passat Festival de Berlín, dirigida per Benoît Delépine i Gustave Kervern i protagonitzada per Gerard Depardieu, i Vuelta a casa de mi madre, de Eric Lavaine, vista per més de dos milions d’espectadors francesos. L’històric magatzem de vi Alfons XIII que Torres conserva a Vilafranca del Penedès acollirà la projecció d’El ciudadano ilustre, dirigida per Mariano Cohn i Gastón Duprat i protagonitzada per Nora Navas i Òscar Martínez. El co-director del Festival i president de Cineclub Vilafranca, Manel Balaguer, fa una crida a la gent de l’àrea metropolitana de Barcelona a fer una visita a la zona del festival ja que està només a mitja hora en cotxe de la capital catalana. “Volem que el Most sigui un festival metropolità, un lloc ideal per passar el cap de setmana amb una proposta cultural vinculada al vi per maridar el món del cinema.

Les seccions que completen el Most 2016 són Brot, integrada per una selecció de curtmetratges de l’estat espanyol. Es podran veure algunes de les millors cintes d’aquesta última temporada, com El Adiós, darrer premi Gaudí, En la azotea, que acaba de guanyar a Sitges el premi SGAE Nova Autoría, No me quites, nominat als Gaudí i protagonitzat per Laia Costa, Tiger, l’òpera prima d’Aina Clotet com a directora i Timecode, Palma d’Or al Festival de Cannes.

La secció Mini Most Filmets ofereix el diumenge 13 de novembre una selecció de curts plens d’estímuls visuals i narratius, i algunes peces d’animació infantils fruit de la col·laboració amb el Festival Filmets. El Most es completa amb diverses activitats paral·leles, entre les quals destaca “Nissaga de poder: 20 anys d’una sèrie inoblidable”, una taula rodona per recordar gran moments i personatges d’aquesta sèrie creada per Josep Maria Benet i Jornet i ambientada al Penedès. Alguns actors de la sèrie també seran present al festival. L’encarregat de presentar la gala d’inauguració i de cloenda serà l’actor penedesenc Biel Duran. L’actriu Mònica López formarà part del jurat de la secció oficial Collita 2016 i Eva Santolaria formarà part del jurat de la secció de curtmetratges Brot. El creador de la sèrie també serà homenatjat a la gala inaugural del Festival.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents