‘Peaky Blinders’, els gàngsters més estimats de Netflix

- Advertisement -

Peaky Blinders, la sèrie que ha deixat marcats a molts cinèfils des del 2013, la història de la família Shelby que ens ha acompanyat durant quasi nou anys, ha arribat al seu final. En forma de ficció històrica i drama, aquesta sèrie de gàngsters ha enlluernat a audiències del món sencer. Una superproducció que ens explica la història d’una família pobra que lluita per aconseguir un bon lloc entre les figures poderoses dels anys vint. 

Peaky_Blinders_1

- Advertisement -

Basada en els personatges reals de la banda criminal ‘Peaky Blinders’, la sèrie fa un retrat de diverses cultures com la gitana, la italiana, la jueva, la irlandesa, etc. deixant-nos pinzellades de les seves tradicions. Tot i que aquest aspecte queda en un pla secundari respecte a la història i a la violència que podem veure en pantalla, aquestes representacions sovint parteixen d’alguns clixés que s’han escenificat en el cinema de gàngsters. 

- Advertisement -

Els creadors de Peaky Blinders han fet néixer una estètica identificadora gràcies a la seva fotografia, coneguda per grans plans generals, dignes d’emmarcar, que deixen entreveure el magnífic treball d’ambientació i art de la sèrie. A més de la gran quantitat de símbols que s’han mercantilitzat i han permès als aficionats sentir-se part de la família Shelby, com ara la seva vestimenta i la seva arma tan peculiar, la boina. 

Peaky_Blinders_2

Cal destacar l’espectacular càsting que ha donat vida als tan estimats personatges: Cillian Murphy (Thomas Shelby), Helen McCrory (Polly Gray), Paul Anderson (Arthur Shelby), Joe Cole (John Shelby), Finn Cole (Michael Gray), Tom Hardy (Alfie Solomons), Annabelle Wallis (Grace Burgess) i Sophie Rundle (Ada Shelby), a més d’aparicions estel·lars com la d’Adrien Brody, Sam Neill, Aidan Gillen, Sam Claflin o Anya Taylor-Joy. A més, cadascun d’aquests personatges s’ha fet estimar per la seva condició d’antiheroi i amb tots els seus defectes. El públic ha deixat d’identificar-se amb els superherois, ara ho fa amb personatges més humans i amb actituds errades. Les personalitats dels protagonistes són tan contràries entre si que s’acaben complementant com si es tractés d’un trencaclosques. 

Definitivament, Peaky Blinders és una sèrie que ha deixat empremta i que els seus aficionats mai oblidaran. Durant les seves sis temporades s’ha deixat veure un gran domini de tots els aspectes tècnics i artístics. Tot i que en la darrera temporada es podria dir que s’han fet notar les complicacions tècniques tant de la pandèmia com de la mort de l’actriu Helen McCrory, tant en l’àmbit visual, com de guió, deixant fronts oberts, sense aprofundir massa en la trama del moment històric en el qual es desenvolupa la temporada, el contrari del que s’esperava l’espectador. Potser els creadors han volgut deixar-la per a la pel·lícula que ha estat confirmada per als següents anys, així que sembla que aquesta no ha estat l’última vegada que hem acompanyat a la família Shelby en la seva ascensió social i que ens podran resoldre els dubtes i les ganes amb les quals ens ha deixat el creador Steven Knight. 

Veredicte

El millor: ficció prou fidel a la història amb una estètica impressionant.

El pitjor: tractament de les cultures estereotipat. 

Nota: 9

- Advertisement -
Ricard Casanovas
Nascut l’any 2000, Ricard Casanovas és un apassionat pel setè art que va acabar els estudis a l'ESCAC, especialitzat en Estudis Fílmics i Guió. Com a redactor i articulista ha cobert el Festival de Sitges i normalment te’l pots trobar murmurant a la foscor de la sala del cinema, amagat per les últimes files. Advertència, mai li vulguis vendre un remake , ni li diguis que 'Shrek 1' no és la millor de la saga. Al seu bloc “No som uns p*** ignorants” desenvolupa un crit generacional a tots aquells i aquelles joves que no veuen bon cinema. Amb ganes de veure i escriure, el proclamat Vito, no pararà fins a trobar la seva arca de l'aliança, el seu cofre de l'home mort, el Rosebud… la pel·lícula perfecta

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents