El conflicte basc sempre ha estat una ferida oberta dins la societat del País Basc i, per extensió, de la societat espanyola contemporània, que l’escriptor de Sant Sebastià, Fernando Aramburu, va disseccionar amb el seu llibre Patria i que va guanyar el 2017 el Premi Nacional de Narrativa de les Lletres Espanyoles.
Gràcies al seu gran èxit de vendes, el projecte de convertir el bestseller en un producte audiovisual va estar present des de bon començament. Finalment, la minisèrie televisiva és una realitat, gràcies a la producció d’Alea Media, la productora del seu showrunner, Aitor Gabilondo (El Príncipe, 2014-2016), participada per Mediaset. És per això que Telecinco emetrà, el pròxim 29 de setembre en prime time, el primer capítol, tot i que els drets oficials d’emissió al país els té HBO, que penjarà setmanalment un episodi fins a completar-ne un total de vuit. L’emissió en obert a Telecinco encara no té data oficial.
De la lletra a la imatge
Pels que no hàgiu llegit el llibre, Patria narra la història de dues famílies del mateix poble, una en què hi ha un assassinat per ETA i, en l’altra, un etarra assassí. A través de la visió de pares i fills, Aramburu descriu l’experiència vital de cada u durant diverses dècades. La sèrie s’ha concebut com una ficció de màxima qualitat que reflecteix la complexitat i emoció del novel·lista basc, on no hi ha espai per al paral·lelisme entre víctimes i botxins.
No obstant això, el primer cartell promocional d’HBO sí que jugava clarament a equiparar el dolor de les víctimes i la repressió policial als etarres, que va provocar un encès debat a les xarxes socials. Fins i tot, el mateix Aramburu es va desmarcar de la imatge en una carta oberta en què recordava que la línia vermella que es va marcar en escriure el llibre era, precisament, no fer malabarismes entre les dues parts.
Polèmiques a part, els que ja han pogut veure el primer capítol al Festival de Cinema de Sant Sebastià coincideixen que és una gran sèrie, tant tècnicament com interpretativament. En aquest apartat cal destacar les dues sòlides actrius protagonistes, Elena Irureta (El Comisario, 1999-2008) i Ane Gabarain (Loreak, 2014), que ja havien coincidit a una altra ficció televisiva, Allí abajo (2015-2019), i que es posen a la pell de dues amigues íntimes, Bittori i Miren. La relació entre les dues dones simbolitza la ruptura del País Basc, la primera com la vídua d’una víctima d’ETA, i la segona com la mare radicalitzada per l’instint matern cap al seu fill terrorista.
El gran públic podrà jutjar per ell mateix si l’adaptació de Patria a la pantalla és fidel a la novel·la original d’Aramburu, que va farcir de personatges trencats pel dolor, que aconsegueixen transmetre una gran emoció i força amb les seves paraules i actes, per poder arribar al cor de milions de lectors. Patria s’estrena el diumenge, 27 de setembre, a HBO (minisèrie completa i autoconclusiva de vuit capítols, amb capítol setmanal) i a Telecinco, el dimecres 29 (primer capítol).