Parlant de la llengua…

- Advertisement -

El tema és tan vell com l’anar a peu. Ara, amb els Gaudí se n’ha parlat un altre cop, sumant-se així a la campanya actual de normalització. Jo tinc unes quantes reflexions a fer i penso que s’ha d’actuar de forma total, no amb mitges tintes.

- Advertisement -

Estic d’acord amb la normalització a través del cinema encara que no estigui d’acord amb el doblatge de certes pel·lícules perquè es fa malbé la versió original i es perd la veu dels actors i actrius, i les adulteracions dels originals són més fàcils. Recordem els temps, del franquisme, en el moment actual hi ha altres formes de censura. Ara bé, hi ha pel·lícules que tant s’hi fa, no perden res doblant-les. Això no vol dir que personalment admiri la gent que fa doblatge, moltes vegades milloren les veus originals i milloren les pel·lícules. Però ara vull parlar d’un altre aspecte de la normalització que sol oblidar-se.

- Advertisement -

És la creixent proliferació d’estrangerismes en els escrits sobre cinema. I com que Hollywood continua essent la força dominant, no em sembla bé el domini és dels anglicismes.  Ja sé que les potències dominants imposant les seves llengües, com demostra la història a través el temps. Passava el mateix amb l’espanyol quan era un “imperio dónde no se ponia el sol”. 

Parlant d’ara mateix, que us semblaria un text com aquest: El film és un spin off, un coming-of-age amb molts crossovers, iris shots, neet cutes, travellings, wraps, flashbacks i flashforwards. Els gags no estan l’alçada del que promet el tràiler, el teaser o el making of perquè aquest blockbuster és un tribut al box office, un reboot ple de zooms amb un càsting fora de lloc i un final cut desmesurat en honor del star system i el box office”. 

Us garanteixo que exagero una mica però no massa. Hi ha gent que escriu així. I m’estic referint a l’àmbit el cinema, en altres camps és el mateix. L’anglès (no el francès ni l’alemany) és la llengua mare i si no el domines, et fots

Costaria molt posar el text anterior en la nostra llengua o és que la colonització és ja tan forta que ja no es pot escriure d’una altra manera? Els que demanen la normalització, per què no comencen tallant aquesta invasió? O ja és massa tard? 

- Advertisement -
Àngel Comas
Històriador i expert en cinema des de fa molts anys, l'Àngel Comas ha publicat un munt de llibres sobre cine i, entre d'altres programa el Cicle de Cinema d'Autor de Sant Cugat. Els seus articles són propis d'algú amb experiència que va al cine i no menja crispetes.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents