Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca

- Advertisement -

Pablo La Parra Pérez, serà, a partir de l’1 de juliol, el nou director de la Filmoteca de Catalunya. Després de 14 anys en el càrrec, Esteve Rimbau dona pas a una cara nova al capdavant d’aquesta institució. Segons explica l’ens en un comunicat, ha estat escollit com a nou director de la Filmoteca de Catalunya per als quatre anys vinents, en una decisió que tanca el concurs públic internacional iniciat enguany. El càrrec es pot perllongar fins a 8 anys.  

Nascut a Gandia l’any 1987, Pablo La Parra Pérez és Doctor Cum Laude en Estudis Cinematogràfics i Culturals (Department of Spanish and Portuguese Languages and Literatures. New York University 2018) i és llicenciat (Premi Extraordinari) en Història de l’Art per la Universitat de València. Té un Màster Oficial en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament de la Universitat Pompeu Fabra.

Pablo La Parra Pérez, recerca i preservació

- Advertisement -

Des del 2018 i fins a l’actualitat ha exercit com a Cap del Departament de Recerca i docent de l’Elías Querejeta Zine Eskola, al País Basc. Allà hi ha exercit tasques com la conceptualització del departament, la direcció i coordinació acadèmica de projectes de recerca, la gestió de pressupostos. Alhora, La Parra ha estat responsable científic de la revista Zine: cuadernos de investigación cinematográfica. Igualment, entre 2018 i 2023 ha ocupat posicions de responsabilitat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià com a coordinador de l’àrea transversal Pensamiento y Debate i director del projecte ‘Zinemaldia 70: todas las historias posibles’, que ha conduït a la recerca, conservació i accessibilitat de l’arxiu del festival.

- Advertisement -

De la candidatura de La Parra, la comissió de selecció n’ha valorat especialment la trajectòria amb experiència en la gestió i lideratge d’equips i entitats lligades al cinema i al patrimoni audiovisual. També ha tingut molt en compte l’ambició del projecte que va presentar, en el qual conflueixen diversos objectius. Entre aquests, hi ha la voluntat d’aportar una mirada innovadora a les funcions de l’equipament. Segons el seu plantejament, la Filmoteca es contempla com una institució inherentment transicional. Un ens que ha de ser capaç de respondre a la responsabilitat de preservar i transmetre el patrimoni cinematogràfic a partir de la flexibilitat, l’experimentació i la transformació constant.

També s’hi suma l’objectiu de promoure la recerca i la producció avançada de coneixement en col·laboració amb agents de recerca, desenvolupament i innovació catalans i internacionals i el repte de garantir una expansió del sistema de preservació digital sostenible, tant institucionalment com mediambientalment, incorporant mecanismes de reflexió crítica sobre els programes de digitalització.

La comissió de selecció i el projecte

El projecte de La Parra vol reforçar la preservació i difusió del cinema català i implementar estratègies que contribueixin a la interconnexió dels fons patrimonials de la Filmoteca i a l’obertura i accessibilitat per a tota mena de públics, tot reforçant els programes de difusió i mediació des d’una visió social responsable que impregni totes les àrees d’actuació del centre. Finalment, la comissió ha considerat La Parra el candidat idoni per culminar un procés d’enorme rellevància històrica per a la institució: l’aprovació de l’avantprojecte de Llei de la Filmoteca, que permetrà consolidar el centre com a equipament nacional dedicat a la conservació, preservació i difusió del patrimoni i la cultura cinematogràfica en un moment de canvis profunds en aquests àmbits.

La comissió de selecció del concurs ha valorat un total de 27 candidatures. Aquest grup ha estat format per Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català; Frédéric Maire, director de la Cinémathèque Suisse; Josep Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya-MNAC i, en representació del Departament de Cultura, Jordi Foz, secretari general, i Judit Sans, gerent de l’ICEC.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents