Era un cas que estava destinat a convertir-se en pel·lícula. Enriqueta Martí, popularment coneguda com la vampira del Raval, tindrà finalment la seva primera incursió al cinema en forma de pel·lícula. En el paper de la protagonista hi ha l’actriu Nora Navas qui ha tingut la difícil tasca de posar- se a la pell de la prostituta, proxeneta i assassina que va atemorir Barcelona a principis del segle XX. El cas va ser una autèntica festa del morbo per la premsa de l’època i va omplir portades de diaris i revistes durant mesos. El film va tenir la seva premiere al Festival de Sitges (Premi del Públic inclòs) i després va ser la gran guanyadora de la 13a edició dels Premis Gaudí amb 5 guardons incloent el de Millor Pel·lícula. Aquest dilluns 27 de desembre el film s’estrena en obert a TV3 a les 22:05.
L’argument girarà al voltant de la vida de l’Enriqueta, que s’ha demostrat que va segrestar, com a mínim, la nena Teresita Guitart. Altres veus li han atribuït al llarg de la història molts altres actes delictius. No obstant això, també hi ha veus que afirmen que va ser víctima d’uns crims d’algú altre.
No obstant això, La vampira de Barcelona serà pel·lícula que també mostrarà una Barcelona, situada enmig d’una època convulsa, de grans contrastos, entre el modernisme i la pobresa del barri del Raval. El film comptarà, a més, amb la participació de l’actriu Bruna Cusí, en el paper d’una prostituta, i de l’actor Roger Casamajor, que donarà vida a un periodista. També s’hi podrà veure els actors catalans Francesc Orella, Sergi López, Pablo Derqui i Núria Prims. La vampira del Barcelona està produïda per Brutal Media i Filmax, i compta amb la producció associada de TV3.
Les altres vampires del Raval
Tot i que encara no s’havia tocat en forma de llargmetratge, el cas de la santfeliuenca Enriqueta Martí, sí que havia passat pel cine d’altres maneres. El curtmetratge Les bessones del carrer Ponent de Marc Riba i Anna Solanas va retratar en una versió lliure aquest macabre cas. La proesa d’aquest film en stop motion els va valdre als directors el Premi Gaudí al Millor Curt l’any 2010.
Per altra banda, la protagonista del capítol 18 de la sèrie El Ministerio del Tiempo va tenir Enriqueta Martí com a protagonista. Una assassina que interpretava María Rodríguez Soto i que per donar més suspens al tema viatjava en el temps. Tot i que la llegenda negra diu que xuclava la sang de les seves víctimes (per això va rebre el sobrenom de la vampira) la història real de la jove no és tan pel·liculera com sembla. De fet, va ser una pobra dona sense estudis que pidolava pel Raval i s’havia prostituït en ocasions i sí que havia segrestat nens principalment per extorquir i treure’s uns diners.
Al llibre Barcelona 1912 de Jordi Corominas es va realitzar una seriosa investigació sobre la vida d’Enriqueta Martí. Repassant les cròniques periodístiques que es van publicar del cas a l’època, va advertir que molts cronistes incidien especialment en la informació escabrosa que es va publicar els primers dies, però sense fer un posterior seguiment rigorós del cas. Segons ell “Enriqueta no era una assassina sinó més aviat paradigma d’una Barcelona pobra i desesperada que era la que no acostumava a sortir als mitjans. Molts dels que van tornar a explicar el cas es van limitar a llegir les ressenyes d’aquests primers dies però van deixar d’investigar els últims rastres del relat”. El cas també va ser adaptat a la literatura per l’escriptor Marc Pastor al llibre La mala dona que va guanyar la 1a edició del premi Crims de Tinta l’any 2008. La pel·lícula, però, no seguirà la història explicada per Pastor, sinó la que utilitzarà una investigació duta a terme per Elsa Plaza en què es desmonta el mite de la vampira com un monstre i en què es veu més com una víctima de la societat del moment. A més, Plaza ha estat també assessora rere el guió del film català.