Maldat personal i social a ‘La vampira de Barcelona’

- Advertisement -

Era un cas que estava destinat a convertir-se en pel·lícula. Enriqueta Martí, popularment coneguda com la vampira del Raval, té finalment la seva primera incursió al cinema en forma de pel·lícula. El novembre de 2019 va començar el rodatge de La vampira de Barcelona, dirigida per Lluís Danés, amb guió de Lluís Arcarazo i Maria Jaén i el film va tenir la seva premiere 53è Festival de Sitges (on va guanyar el Premi del Públic). En el paper de la protagonista hi ha l’actriu Nora Navas qui ha tingut la difícil tasca de posar- se a la pell de la prostituta, proxeneta i assassina que va atemorir Barcelona a principis del segle XX. El cas va ser una autèntica festa del morbo per la premsa de l’època i va omplir portades de diaris i revistes durant mesos. Malgrat això, el film s’encarrega de posar les coses al seu lloc ja que el context (social, polític i econòmic) dels crims de la “vampira” són determinants per entendre el cas. 

Els crims d’una Barcelona convulsa

- Advertisement -

L’argument gira al voltant de la vida de l’Enriqueta, que s’ha demostrat que va segrestar, com a mínim, la nena Teresita Guitart. Altres veus li han atribuït al llarg de la història molts altres actes delictius. No obstant això, també hi ha veus que afirmen que va ser víctima d’uns crims d’algú altre. Sobretot la de Roger Casamajor que interpreta un periodista que s’ensuma que hi ha alguna cosa més darrere aquest fosc cas. La pel·lícula va estrenar-se el 4 de desembre als cinemes en un difícil moment tenint en compte les mesures restrictives per palia la Covid-19. Malgrat això ha estat el film en llengua catalana més vist de la temporada.

- Advertisement -

No obstant això, La vampira de Barcelona és una pel·lícula que també mostrarà una Barcelona, situada enmig d’una època de canvis, dos anys després de la Setmana Tràgica. Un lloc de grans contrastos entre el modernisme i la burgesia del Liceu i la pobresa i miseria del barri del Raval. També hi juguen un paper molt important els mitjans de comunicació que van convertir el cas en un autèntic circ mediàtic que va tenir tot el país en suspens com si fos una de les sèries que mirem avui en dia.

El film compta, a més, amb la participació de l’actriu Bruna Cusí, en el paper d’una prostituta que sap moltes coses i de l’actor Roger Casamajor, que dona vida al periodista que sospita de tot plegat. També s’hi podrà veure els actors catalans Francesc Orella, Sergi López, Pablo Derqui i Núria Prims. La vampira del Barcelona està produïda per Brutal Media i Filmax, i compta amb la producció associada de TV3.

Les altres vampires del Raval al cinema

Tot i que encara no s’havia tocat en forma de llargmetratge, el cas de la santfeliuenca Enriqueta Martí, sí que havia passat pel cine d’altres maneres. El curtmetratge Les bessones del carrer Ponent de Marc Riba i Anna Solanas va retratar en una versió lliure aquest macabre cas. La proesa d’aquest film en stop motion els va valdre als directors el Premi Gaudí al Millor Curt l’any 2010.

Per altra banda, la protagonista del capítol 18 de la sèrie El Ministerio del Tiempo va tenir Enriqueta Martí com a protagonista. Una assassina que interpretava María Rodríguez  Soto i que per donar més suspens al tema viatjava en el temps. Tot i que la llegenda negra diu que xuclava la sang de les seves víctimes (per això va rebre el sobrenom de la vampira) la història real de la jove no és tan pel·liculera com sembla. De fet, va ser una pobra dona sense estudis que pidolava pel Raval i s’havia prostituït en ocasions i sí que havia segrestat nens principalment per extorquir i treure’s uns diners.

- Advertisement -

Al llibre Barcelona 1912 de Jordi Corominas es va realitzar una seriosa investigació sobre la vida d’Enriqueta Martí. Repassant les cròniques periodístiques que es van publicar del cas a l’època, va advertir que molts cronistes incidien especialment en la informació escabrosa que es va publicar els primers dies, però sense fer un posterior seguiment rigorós del cas. Segons ell Enriqueta no era una assassina sinó més aviat paradigma d’una Barcelona pobra i desesperada que era la que no acostumava a sortir als mitjans. Molts dels que van tornar a explicar el cas es van limitar a llegir les ressenyes d’aquests primers dies però van deixar d’investigar els últims rastres del relat”. El cas també va ser adaptat a la literatura per l’escriptor Marc Pastor al llibre La mala dona que va guanyar la 1a edició del premi Crims de Tinta l’any 2008. La pel·lícula, però, no seguirà la història explicada per Pastor, sinó la que utilitzarà una investigació duta a terme per Elsa Plaza en què es desmonta el mite de la vampira com un monstre i en què es veu més com una víctima de la societat del moment. A més, Plaza ha estat també assessora rere el guió del film català.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents