La minisèrie Non mentire és una tensa i emocionant producció italiana en què després d’una cita, una dona acusa un home de violació. Ella està segura de dir la veritat i ell també. Qui menteix? Aquesta és la pregunta que formula la versió italiana de l’exitosa sèrie britànica Liar, d’HBO, que explora les devastadores conseqüències de l’engany en una parella i, al seu entorn, a mesura que els secrets surten a la superfície. Protagonitzada per Greta Scarano (The Name of the Rose, 2019) i Alessandro Preziosi (Medici: Masters of Florence, 2016) que desenvolupen el paper que els correspon amb solvència, i encarnen amb credibilitat un perfil estètic que va en la línia dels que van fer Joanne Froggatt i Ioan Gruffudd a Liar. En aquest, com en qualsevol remake d’una sèrie hi ha beneficis i aportacions a oferir. En aquest cas, la ficció dirigida per Gianluca Maria Tavarelli (Maltesse, 2017) té dos nous prismes des dels quals mirar. D’una banda, i en un tema tan controvertit com dubtar del testimoni d’una dona que diu haver estat forçada, Non Mentire ens recorda inevitablement a la recentment estrenada Creedme de Netflix i que s’emmarca en el context del #MeToo, moviment que encara no s’havia iniciat quan es va estrenar Liar, aquest fet suposa un gran avantatge enfront de la seva predecessora. D’altra banda, la minisèrie ens deixa fer una ullada al funcionament i els protocols de la justícia a Itàlia, on, tal com assenyalen els seus creadors, la legislació vigent no classifica automàticament com a violació el sexe no consensuat.
Non Mentire és una història amb dues versions. La de Laura Nardini, una apreciada professora en una escola de secundària de Turí, que acaba de separar-se de la seva parella amb qui feia 5 anys que estava, i Andrea Molinari, un conegut cirurgià i vidu, pare d’un dels seus alumnes i company de feina de la seva germana. Tots dos anhelen un nou començament i donen l’oportunitat de conèixer-se. Tot comença amb una cita entre els dos adults, una trobada en què congenien, s’agraden i sembla que tot va sobre rodes però desembocarà en una nit que canviarà les seves vides quan l’endemà al matí ella es desperta confosa. No sap ben bé el que ha passat durant la vetllada, li sorgeixen els dubtes i l’única certesa que sembla tenir és que va mantenir relacions sexuals contra la seva voluntat. A partir d’aquí es desencadena una cursa a contrarellotge per descobrir el que en realitat va succeir. Mentre la Laura denuncia haver estat víctima d’una violació a la policia, l’Andrea sosté que va ser un acte consentit. Qui menteix? Qui diu la veritat? Ha estat un malentès? Hi ha hagut joc brut per part d’ell? Es penedeix Laura del que ha passat a casa seva? La cerca per donar resposta a totes aquestes preguntes és un assumpte policial, i en el camí per resoldre els dubtes, els inspectors es troben innombrables caps per lligar i moltes incongruències. Non Mentire es converteix en angoixa per a l’espectador i situa a qui s’endinsa en la seva trama en una posició molt incòmoda a causa del delicat tema que toca. És la paraula d’un contra la de l’altre en un cas en què falten proves, hi ha llacunes i van sortint a la superfície els antecedents dels dos protagonistes. Un thriller que examina les dues parts d’una relació i en què la veritat i les seves conseqüències van de la mà… hi ha sempre dues cares de la mateixa història?
Estem davant d’una d’aquelles sèries que saben perfectament com atrapar i involucrar l’espectador, obsequiant-lo amb noves dades constants que van sumant-se a un trencaclosques que s’ha de completar, de la mateixa manera que s’intercalen en la història flashbacks sobre la nit dels fets. Petites dosis d’informació que es van afegint al cas, generant-nos una potent sensació d’intriga i necessitat d’arribar al fons de la qüestió. A poc a poc, serem testimonis de com una cita innocent deriva en un enfrontament que afectarà la vida personal i laboral de la Laura i l’Andrea, a la seva relació amb els amics i amb la família. A Non Mentire es posa de manifest la fórmula made in Italy, accentuant la idiosincràsia italiana i posant especial èmfasi en el masclisme que hi impera. Això, juntament amb el concepte de minisèrie conclusiva, d’únicament de sis capítols, explicant més o menys els mateixos esdeveniments que Liar però dedicant-hi més temps, fa que, més enllà de perdre el ritme, el guanyi i aconsegueixi un producte compacte en què no hi sobra res. Non mentire esdevé així un thriller psicològic que no podràs deixar de veure per molt que a vegades et porti a pensaments que no t’agradaria estar tenint. Un exercici reflexiu, estimulant i del tot necessari, una proposta senzilla que es va complicant fins a l’extrem, amb dos relats contraposats, dues versions molt diferents d’un mateix fet que obliga a l’espectador a entrar al ‘joc’ d’intentar discernir qui diu la veritat i qui menteix. Una parella protagonista excel·lent, capaços de transmetre’ns els seus sentiments, els seus dubtes, les seves pors, no només amb les paraules sinó també amb la mirada i els gestos, i que ens permet veure com s’enfronta a la justícia italiana i a la mateixa societat transalpina en un tema molt controvertit.
Veredicte
Agradarà: Si t’agraden els thrillers psicològics sobre temes que toquen de peus a terra i poden passar, i passen, a la vida real.
No agradarà: Si t’agrada l’acció ràpida i no cuinada a foc lent.
Enganxòmetre: 6,5
Nota: 7