today-is-a-good-day

Les obsessions de Guillermo del Toro a ‘Nightmare Alley’

- Advertisement -

L’any 1947 es va estrenar la pel·lícula Nightmare Alley, adaptació de la novel·la de William Lindsay Gresham, dirigida per Edmund Goulding (Grand Hotel, 1932) i protagonitzada per Tyrone Power (Witness for the Prosecution, 1957) i  Joan Blondell (Big City Blues, 1932). El públic i la crítica de l’època no la van saber entendre, ja que presentava una trama sense cap heroi en pantalla i on tots els personatges eren éssers menyspreables. Els anys li han fet justícia i l’han col·locat al lloc que es mereix dins el Setè Art, convertint-se en una obra de culte. L’estrena als cinemes es aquest 21 de gener de 2022.

Nightmare_Alley_2

- Advertisement -

Per al cineasta Guillermo del Toro, flamant guanyador de l’Oscar a Millor Director i Millor Pel·lícula per The Shape of Water (2017), la cinta de Goulding sempre ha estat un referent i una font d’inspiració que l’ha acompanyat al llarg de la seva carrera, i era qüestió de temps (i drets) que aconseguís dirigir la seva pròpia versió amb el seu particular estil. Tal com apunta el mateix director, “l’original combinava amb encert una pessimista visió sobre la naturalesa humana amb drama i violència. En canvi, el meu remake té una mica de caixa de misteris barrejada amb tints de suspens, on els veritables monstres són els humans”.

- Advertisement -

Del Toro, que també ha exercit de guionista del film, va decidir ajustar-se al text original gairebé per complet. Igual que el llibre, la seva pel·lícula es basa en un jove ambiciós (Bradley Cooper, A Star is Born (2018)) amb un refinat talent per a la manipulació, que comença una perillosa relació amb la seva psiquiatra (Cate Blanchett, Blue Jasmine, (2013)) amb una ment encara més retorçada. En una sèrie d’estranys esdeveniments, tots dos personatges acaben envoltats d’homes i dones tan cruels, violents i depravats com ells mateixos.

Nightmare_Alley_P2

Tot apunta que del Toro ha pres la conscient decisió de crear una obra allunyada de la seva filmografia habitual, sobretot per la manera d’enfocar la foscor en l’esperit humà. Si es té en compte que el llibre original és una exploració a la pobresa i l’exclusió, és probable que el director mostri una història incòmoda sense haver de recórrer a cap element sobrenatural, només amb una luxosa posada en escena i un argument misteriós.

Nightmare Alley es va rodar durant l’any passat en condicions complicades i se la considera una de les grans supervivents a l’aturada ocasionada per la pandèmia. La nova versió, a part de comptar amb una parella protagonista de luxe, també compta amb un planter de secundaris estel·lars: Toni Collette (Knives Out, 2019), Willem Dafoe (Van Gogh, 2018), Richard Jenkins (The Visitor, 2007), Rooney Mara (Carol, 2015), David Strathairn (Good Night and Good Luck, 2005) i Ron Perlman (Hellboy, 2004). Cal recordar que del Toro estrenarà a Netflix aviat un altre dels seus projectes més desitjats, Pinocchio.

El ‘Pinotxo’de Guillermo del Toro que veurem a Netflix

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents