Netflix estrena la docusèrie ‘El caso Alcàsser’

- Advertisement -

Ja fa uns anys que des d’EUA estem veient una espècia de corrent cinematogràfica i serièfila amb el tema documentals que tracten algun crim, especialment assassinats. Hem vist, en aquesta revista casos com Casting JonBenét i Beware the Slenderman. Tot dos documentals que s’han creat a partir d’un esdeveniment real.

L’etiqueta docufilm o docusèrie comença a prendre forma, i, de fet, ja ha entrat amb força a la societat a través de la famosa sèrie de Netflix Making a murderer. La ficció (o no tanta ficció) detalla la vida de Steven Avery. El 1985 va ser detingut i condemnat per una agressió sexual i un intent d’homicidi de Penny Beerntsen. Tot i que Avery tenia coartada va ingressar a la presó com a culpable del delicte. S’hi va passar 18 anys, fins que el programa Innocence Project va poder demostrar que l’ADN del crim no coincidia amb el d’Avery. Mab la llibertat sota el braç Avery va emprendre accions legals contra el comptat que el va posar a la presó, però poc després el van tornar a detenir, aquesta vegada per estar relacionat amb l’assassinat de Teresa Halbach, una fotògrafa local. La sèrie se centre en temes i procediments de l’oficina del sheriff del Comtat de Maitowoc a Wisconsin des d’on es va portar la condemna original de l’Avery. Deixa entreveure un conflicte d’interessos entre els funcionaris.

- Advertisement -

Caso Alcàsser_2

- Advertisement -

Ara, aquest format ens ha arribat a Espanya i Netflix Espanya ja té data per estrenar la primer docusèrie de l’estat en aquesta plataforma. El misteri que s’hi explicarà serà el de l’assassinat de tres adolescents d’Alcàsser l’any 1992. Miriam García, Antonia Gómez y Desirée Hernández van ser brutalment assassinades el novembre de 1992 i més de 25 anys després encara continua sense haver-se resolt. Les nenes van se segrestades mentre feien autoestop per anar a una discoteca a uns 3 quilòmetres a les afores d’Alcàsser. Durant més de 70 dies, els investigadors van buscar les joves i finalment van trobar-ne els cadàvers el 27 de gener del 1993 enterrats en una fossa propera a la població. Els cossos de les menors presentaven signes de tortura i violació per després ser assassinades.

L’únic condemnat pel triple crim va ser Miguel Ricart Tárrega, més conegut al seu entorn per El Rubio, el qual va abandonar el centre penitenciari l’any 2013. Una de les principals incògnites de l’esdeveniment és Antonio Anglés, considerat l’autor material dels tres assassinats i que a hores d’ara encara se’n desconeix la ubicació.

La sèrie documental constarà amb un total de quatre capítols de 60 minuts cada un que analitzaran la investigació d’un dels crims més mediàtics de la història d’Espanya. S’estranarà a la platafomr ane línia el 14 de juny. Erik Barmack, vicepresident de sèries internacionals originals de Netflix ha comentat que “estem orgullosos d’embarcar-nos en la nostra primera sèrie documental original d’Espanya i treure a la llum una història que va trasbalsar tant la població espanyola i de tot el món”.

Caso Alcàsser_3

El relat es construirà a partir d’entrevistes personals i grupals als protagonistes de la tragèdia. El primer capítol se centrarà més en el circ mediàtic que es va muntar, ratllant el punt de plantejar-ho com una crítica cap als mitjans de comunicació, mentre que els altres se centraràn més amb el procés i investigació, resolució i judici. Ramón Campos és el productor executiu que encapçalarà el projecte, i ja va estar també en un projecte similar, el documental sobre el cas de Asunta que es va emetre a Antena 3 el 2017. Elías León Siminiani (Apuntes para una película de atracos, 2018) és qui ha assumit la direcció del projecte.

- Advertisement -
Irene Solanich
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents