Neix el Departament contra els abusos al sector audiovisual

- Advertisement -

A la passada edició dels premis Gaudí, celebrada el 6 de març, l’actriu Maria Molins, vocal de la Junta de l’Acadèmia del Cinema Català, va anunciar la creació d’un departament per a denunciar els abusos en l’audiovisual i les arts escèniques. Aquest departament es va presentar de manera oficial el passat 4 de maig al Saló del Cent de l’Ajuntament de Barcelona. A l’acte també van assistir l’alcaldessa Ada Colau que va saludar com “una iniciativa que suposa un pas endavant molt important en una societat travessada pel patriarcat i el masclisme”; la presidenta de l’Acadèmia, Judith Colell; Alba Banusell, diputada delegada per a les polítiques d’igualtat de la Diputació de Barcelona; Carla Vall, advocada especialista en casos d’abusos, i la psicòloga Aina Troncoso, professionals que desenvoluparan aquest servei pioner a Catalunya i Espanya i, que a Europa només està present a l’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisión (Bafta).

El Departament d’atenció i prevenció dels abusos al sector audiovisual i de les arts escèniques s’ha posat en marxa amb un compromís adquirit per la Junta actual de l’Acadèmia del Cinema Català davant la detecció de més de 150 casos detectats en institucions públiques i privades (com els de l’Institut del Teatre de Barcelona o l’Aula de Teatre de Lleida) del sector i comunicades a periodistes, advocades i psicòlogues als darrers dos anys, i tan sols un 10% d’ells ha estat denunciat. La presidenta de l’Acadèmia ha afirmat que el departament compta amb un pressupost de 30.000 euros. 

- Advertisement -

L’actriu Maria Molins va assenyalar que aquest departament comptarà amb una línia de telèfon i una adreça de correu electrònic (informació disponible al final d’aquest article) a la qual es poden adreçar qualsevol persona resident a Catalunya que hagi treballat o treballi a l’àmbit audiovisual o de les arts escèniques en qualsevol dels seus departaments o oficis i que hagi estat víctima d’assetjament o abís, inclòs l’assetjament sexual, l’abús de poder i humiliació per raó de gènere, orientació sexual, raça, religió o edat.

- Advertisement -

També s’acceptaran denúncies anònimes tant de víctimes com de testimonis i casos en els que els delictes hagin prescrit. El compromís és el “d’arribar a totes les persones ferides per a informar-les i que disposen d’una eina per a la seva restauració. Però també per a impulsar accions preventives i formatives per tal que aquestes situacions deixin de produir-se.”

Per altra banda, Vall va apuntar que “és necessari trencar el silenci, aplicar una justícia restaurativa i cercar la reparació social”, així com canviar dinàmiques socials que estigmatitzen a la víctima i perdonen a l’agressor, perquè és famós o té un reconeixement professional. El temps dels abusadors s’acaba. Vivim en un moment de canvi i volem que la cultura no sigui una carrera d’obstacles”, va indicar.

El Departament treballarà a 3 nivells:

  • El de l’atenció i l’assessorament a les víctimes. Una línia de telèfon i un email gestionats de forma totalment independent, externa a l’Acadèmia i sota la més estricta confidencialitat, es posa a disposició de les víctimes i/o els testimonis de situacions d’abús i/o assetjament. L’advocada Carla Vall i la psicòloga Aina Troncoso, ambdues especialistes aquest tipus de casos, recolliran i donaran un assessorament inicial a les víctimes sobres els possibles camins a seguir per a la seva reparació.
  • El de la prevenció. Des de la Comissió de creació del Departament integrada per membres de diverses associacions (AADPC i Assemblea Feminista de Cultura), elaborarem un protocol de bones praxis específic per al nostre sector, organitzarem accions de difusió i ens coordinarem amb les administracions per a la seva implantació. 
  • El de la recollida de dades. L’atenció a les víctimes ens permetrà recollir dades anonimitzades i actuar com a observatori de les violències masclistes en el nostre sector.

La posada en marxa d’aquest departament, impulsat per l’Acadèmia del Cinema Català, compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona, junt amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona.

Dades de contacte:

648.526.848 // abusos@academiadelcinema.cat

Atenció telefònica els dimecres de 10h a 14h. Per whatsapp i/o email, resposta abans de 48h.

- Advertisement -
Ylenia Cañadas
Ylenia Cañadashttp://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents