Música, cinema i superació triomfen als premis del FesNits

- Advertisement -

Després de sis dies de cinema, el Festival Nits de cinema oriental de Vic posa punt final a la divuitena edició, no sense haver fet autèntiques meravelles amb un programa i un moment que no els ha posat les coses gens fàcils. La situació pandèmica afecte per segon any el certamen, però l’equip que ho fa possible, de nou, no ha defallit i ha ofert al públic una selecció de pel·lícules, activitats i sopars excel·lents.

41 films en total i quatre grans vencedors, o potser tres i mig. Ens explicarem. El certamen atorga, cada any 3 premis: el del jurat (qui, enguany, ha decidit també fer una menció especial, a part d’emetre veredicte de la guanyadora), el de la crítica i el del públic, aquest últim més conegut com El gat de la sort. El jurat ha decidit que el premi a la millor pel·lícula és per a Zero to hero. El film explica la història de Wa Wai, un noi que neix amb una discapacitat auditiva i paràlisi cerebral. Tot i així, la resiliència de la seva mare farà que en Wa Wai aprengui a caminar i que descobreixi el seu talent per córrer, un fet que el portarà a unir-se l’equip d’atletisme de Hong Kong. La pel·lícula relata de forma molt emotiva i propera la biografia real del primer atleta que va guanyar la medalla d’or paralímpica per a Hong Kong i la relació amb la seva mare. Sensible, tendre i amb un missatge reivindicatiu de la diferència i la capacitat de superació.

- Advertisement -

Zero to hero

- Advertisement -

El jurat també ha fet una menció especial a Josee, the tiger and the fish. Aquest anime japonès es va projectar a la bassa, en una nit amb gairebé lluna plena i de temperatura agradable, però no va poder evitar les llàgrimes dels assistents. Aquest drama va arribar clarament i directament a emocionar el públic. La Kumiko, que prefereix fer-se dir Josee, igual que la protagonista del seu llibre preferit, és invàlida i viu amb la seva àvia, qui li prohibeix sortir de casa, llevat d’alguna passejada esporàdica i molt curta. Un dia, en una d’aquestes passejades, coneix en Tsuneo, un estudiant de biologia que li frena la cadira de rodes quan ella en perd el control. En el moment en què els dos joves es coneixen, la vida de tots dos canvia per sempre. Kotaru Tamura, col·laborador habitual de Mamoru Hosoda, firma aquesta pel·lícula delicada, dramàtica i esperançadora.

Josee, the tiger and the fish

La crítica va atorgar el premi a It’s a summer film. Des de Japó, ens arriba aquest film, oda al cinema des d’una perspectiva juvenil. La Barefoot és una noia que adora les pel·lícules japoneses d’època, però al cineclub de l’institut prefereixen les comèdies romàntiques. Per això decideix reunir el seu propi equip i participar en el festival escolar amb una pel·lícula de samurais, protagonitzada per un noi molt especial que acaba de conèixer, però que encaixa perfectament  en el personatge que ha ideat en el seu guió. Un estiu, càmera en mà i la missió de crear una opera prima. El fet que, a més, la protagonista i la que té el desig de fer la pel·lícula sigui una noia encara fa aquest film més interessant. A mig camí entre la comèdia, el drama i la tendresa juvenil, el llargmetratge sap bé allà on ha de trepitjar per crear un bon ambient dins la sala. Visca el metacinema.

It's a summer film

I, finalment, el premi del públic va ser per a Number 1. La projecció de la pel·lícula de Singapur va ser un xic accidentada, ja que l’apagada general que va patir Catalunya i Espanya també va afectar la sala on es projectava el film. Després d’uns 15 minuts de metratge i una hora d’espera, la sessió es va poder reprendre. De nou, la resiliència de l’equip i del públic del FesNit va demostrar que res pot amb el cinema, perquè, malgrat tot el que va passar, el públic va votar la pel·lícula per proclamar-la guanyadora del prestigiós premi Gat de la sort. I per resiliència, la del protagonista de Number 1. El gerent d’una gran empresa es veu estrangulat i pressionat per una hipoteca i un nou fill de camí just en el moment en què l’acomiaden. Busca, i suplica, però no troba cap feina amb un sou prou digne per mantenir el tren de la vida de la seva família sense haver de decebre la seva dona. Finalment troba una feina de gerent a un club nocturn de drag queens. Una nit, es veu obligat a substituir una de les artistes i descobreix que, a vegades, la família la trobes allà on menys t’esperes. Number 1 és una comèdia musical deliciosa i àcida a parts igual. El públic va acompanyar a cada segon l’acció de la pel·lícula amb crits, aplaudiments i càntics i és que no és fàcil evitar ballar al ritme de I will surive. A Singapur la pel·lícula ha estat tota una revolució social i ha suposat un pas molt important per a la desestigmatització de la cultura drag. També cal destacar la brillant interpretació del protagonista, Mark Lee, ja reconeguda amb el Golden Horse Award al millor actor de l’any.

Number 1 Gat de la sort

Així doncs, tanca aquesta divuitena edició, la majoria d’edat, del Festival Nits de cinema oriental de Vic amb moltes propostes, variades, de gran nivell i sobretot, divertides, tristes, fantàstiques i excel·lents.

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents