La Mostra de Cinema Espiritual celebra el 20è aniversari

- Advertisement -

La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya arriba a la seva 20a edició. Aquest 2023 el festival se celebra del 15 al 30 de novembre amb dos eixos de referència i un total de 27 municipis participants arreu de Catalunya en cinemes i espais habituals de projecció audiovisual. Una de les novetats és la retrospectiva dedicada a Claude Lanzmann, directora i guionista francès autor entre d’altres de Shoah, un documental de nou hores i mitja de duració sobre l’Holocaust que també es podrà veure a la Mostra.

mostra cinema espiritual

- Advertisement -

El Cicle “Espritualitat davant la pobresa”: ens permet conèixer, a través de 7 pel·lícules, com les situacions de pobresa actuen com a punts d’inflexió vital i poden ser motors d’una espiritualitat inesperada. Els films programats són:

  • Lunana, un iac a l’escola (Bhutan, 2019) de Pawo Choyning Dorji. 110 min. VOSC
  • Fills del sol (Iran, 2020) de Majid Majidi. 99 min. VOSC
  • Sota les estrelles de París (Espanya, 2020) de Claus Drexel. 82 min. VOSC
  • Albada a Calcuta (Espanya, 2021) de José María Zavala. 90 min. VOSC
  • La carta (Regne Unit, 2022) de Nicolas Brown. 1 hora i 22 min. VOSC
  • La brigada de la cuina (França, 2022) de Louis-Julien Petit. 97 min. VOSC
  • El primer dia de la meva vida (Itàlia, 2023) de Paolo Genovese. 121 min. VOSC
- Advertisement -

L’espai “Religions i situació política” ens apropa a universos on la religió i la política interaccionen i es construeixen mútuament, de vegades de manera no volguda i tangencial. Els films programats són:

  • El Metralla (Catalunya, 2021) de Jordi Roigé. 83 min. VOC
  • Sis nits d’agost (Catalunya, 2022) de Ventura Durall. 1 hora i 35 min. VOC
  • Minari (Estats Units, 2020) de Lee Isaac Chung. 115 min. VOSC

Consulta el programa complet en aquest enllaç

Empremta catalana a la Mostra

La Mostra també ens aproxima a una selecció de documentals de producció catalana, que ens dona a conèixer realitats properes que sovint ens són desconegudes, a través del cinema produït al nostre país. Els films programats en aquesta secció hi ha Jaume Clotet. El Logos a les mans de Pablo Navarro, Sufisme BCN: espiritualitat, música, ecologia de Pedro Burruezo i Francesc Esteva i Morir en comunitat un de recreació històrica de l’Àmbit Cultural de les Benedictines.

Enguany, la Filmoteca de Catalunya ofereix, en el marc de la 20a Mostra de Cinema Espiritual, la retrospectiva Claude Lanzmann, que inclou, entre d’altres, el film Shoah, l’obra culminant del cineasta francès.

Segons Peio Sánchez, director de continguts de la Mostra. el cinema espiritual és més ampli que el religiós. “És aquell cinema que s’obre a les dimensions espirituals de l’ésser humà transcendint la mirada i que a més pot realitzar-se des de perspectives no directament religioses. Per exemple, enguany tenim programada El primer dia de la meva vida, una història sobre els motius per a continuar vivint d’un grup de persones que es plantegen el suïcidi. Així també podem considerar com a cinema espiritual l’última pel·lícula de Victor Erice Tancar els ulls tant en fons i com en forma. Sánchez assegura que després de 20 edicions el públic, que defineix com a familiar i popular, està bastant consolidat. Això sí, pensa que cicles com el de Claude Lanzmann enguany, es plantegen per a un públic més cinèfil.

La Mostra de Cinema Espiritual, també virtual

Enguany La Mostra de Cinema Espiritual continua essent present en format virtual a través del canal de la Mostra a la plataforma FilminCAT. La plataforma posa a disposició més de 40 títols representatius del cinema espiritual, classificats en vuit blocs diferents:

  • Política i religió
  • Pobresa i religions
  • Dones i religions.
  • Espai educatiu.
  • Dilemes espirituals
  • La mort i la vida
  • Personatges entre el cel i la Terra

Els premis de la Mostra

L’any 2022 es va posar en marxa aquest concurs, destinats a estudiants d’escoles de nivell universitari i d’universitats de Catalunya que imparteixen estudis de cinema o de comunicació audiovisual. L’objectiu del concurs és fomentar la producció d’audiovisuals que contribueixen a fer valdre l’espiritualitat en un sentit ampli, així com fomentar entre el jovent la producció cinematogràfica catalana i en català.

- Advertisement -

La Mostra també atorga el VI Premi de Cinema Espiritual que reconeix un cineasta que s’hagi significat per la seva implicació amb la societat a través de les seves pel·lícules.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents