Most 2022: gran reserva de cinema i vi

- Advertisement -

L’11a edició del Most Festival Internacional de Cinema del Vi està a punt de començar. Del 3 al 13 de novembre al Penedès i del 23 al 27 al Priorat, el festival que combina cinema amb cultura vitivinícola tornarà a oferir uns dies intensos de trobades, projeccions, tastos i premis. 

- Advertisement -

Enguany la gala d’inauguració estarà presentada per l’actriu Tània Sarrias, i comptarà
amb el lliurament del Premi Honorífic a Julieta Serrano i la projecció del documental El
viaje de Julieta, de Pancho García Matienzo. El film és un homenatge a l’apassionant vida de Serrano, guanyadora d’un Goya per Dolor y gloria, que tracta la seva faceta més personal i també de l’artista. Gran musa de Pedro Almodóvar i figura clau en sèries televisives, entendre Julieta Serrano és conquerir una peça clau del millor cinema espanyol. El documental compta amb les intervencions de Pedro Almodóvar, Héctor Alterio, Antonio Banderas, Ana Belén, Rossy de Palma, Carme Elias, Núria Espert, Cayetana Guillén Cuervo o Marisa Paredes, entre altres. Aquesta primera sessió tindrà lloc el dijous 3 de novembre al Kubrick Cinema de Vilafranca del Penedès.

- Advertisement -

Un altre plat fort del Most Festival d’enguany serà la gala de cloenda, que se celebrarà el
diumenge 13 de novembre a l’Auditori Municipal de Vilafranca. La protagonitzarà la premier a Catalunya de l’esperada pel·lícula Suro, de Mikel Gurrea, que ell mateix presentarà al festival, i el lliurament dels Premis Most 2022. La gala serà conduïda pel periodista Xavier Graset. A Suro, film guanyador del Premio FIPRESCI i Premio Cine Vasco al Festival de Sant Sebastià, l’Helena i Ivan són una jove parella de ciutat, interpretada per Vicky Luengo i Pol López, que intenta dur a terme una vida rural justa, sostenible i tolerant, però que topa contra la cara lletja del camp català. La vida als boscos de sureres queda lluny de ser tranquil·la i reconstituent.

Cinema de preestrena de gran reserva

La secció Gran Reserva, dedicada al cinema generalista nacional i internacional, arriba carregada de films inèdits i preestrenes. A banda de El viaje de Julieta, un altre dels plats forts serà la primera projecció catalana de Suro, de Mikel Gurrea. La pel·lícula, que clourà el festival el dia 13 de novembre, gira al voltant dels intents d’una jove parella -Vicky Luengo i Pol López- d’adaptar-se a la vida rural en els boscos d’alzines sureres de l’Empordà.

Al Most també veurem La Maternal el retorn de Pilar Palomero, directora de Las niñas, on la cineasta posa la seva mirada en els problemes i petites rebel·lions d’una adolescent de 14 anys embarassada. La noia ingressa a La Maternal, un centre per a mares menors d’edat on comparteix el dia a dia amb altres joves com ella.

Una de les sorpreses del certamen serà la recent guanyadora del Premi Nobel de Literatura, Annie Ernaux. El divendres 11 de novembre es projecta el film Les anneés Super 8, dirigida a quatre mans amb David Ernaux-Briot. Un extraordinari document audiovisual que es veurà per primera vegada a Catalunya en el que l’escriptora Annie Ernaux comparteix les seves gravacions familiars filmades entre 1972 i 1981. Imatges silents que combinen intimitat familiar i diari de viatges en un temps convuls: el de França després del seu Maig, Chile després del seu cop d’estat i la Unió Soviètica abans de la seva dissolució.

Cinema sobre vi

La secció Collita del Most, dedicada a les produccions internacionals més recents en matèria del vi, oferirà un ampli ventall de temes que van des de problemàtiques socials relacionades amb el sector del vi, la feina —sovint oblidada— de les dones a la vinya, Geòrgia com a país convidat d’aquesta edició del festival i pioner en producció de vi, o el paper del vi en el conflicte bèl·lic del Líban, entre molts altres. En total, 39 obres procedents de nou països diferents competiran pels Premis Most, que seran el resultat de la deliberació d’un jurat format per experts en el món del vi i el cinema. Aquests són alguns dels films que es podran veure.

- Advertisement -

As rebeldes do viño (Déborah Vukušić, Espanya)

Una sommelier lluitadora va tastant i enllaçant, amb la seva pròpia, les històries de quatre dones revolucionàries del món del vi que parlen de treball, de superació i de l’amor per la terra que conreen. Una estrena mundial que arriba al Most des de Galícia.

Georgia Homeland of Wine (Alexander Gabunia, Geòrgia)

Documental dedicat a la investigació científica internacional que ha demostrat que Geòrgia, país convidat del Most 2022, és la pàtria del vi. La primera producció de vi al territori va començar fa 8.000 anys i ha continuat fins a l’actualitat.

La vid(a) (Ezequiel Comesaña, Espanya)

Un migrant decideix tornar a la seva terra i recordar el seu passat treballant al camp d’Almáchar (Màlaga) poble lligat al cultiu de la vinya i a l’elaboració de la tradicional pansa malaguenya. A mesura que visita diferents agricultors, es mostra un procés gairebé aliè als avanços de l’agricultura, la complexitat del terreny i el sacrifici que suposa obtenir productes molt valorats a l’estranger.

Les raisins de la misère (Ixchel Delaporte i Olivier Toscer, França)

Figura líder de l’excel·lència francesa, la regió de Bordeus és universalment coneguda pels seus vins, inscrits com a monuments històrics. Però aquesta postal idíl·lica amaga una cara més fosca, unes condicions laborals precàries, posant en perill la salut dels oblidats del món dels bons vins: els treballadors de la vinya.

Terroir to Table (Rasmus Dinesen, Dinamarca)

El vi no és només vi. És una feina i una passió que no s’acaba mai. És socialitzar i obrir els sentits. I el vi evoluciona, esdevé biodinàmic i ara fa la seva entrada al vast mercat asiàtic. El documental és un viatge a les vinyes, als cellers i a les cuines gastronòmiques on experts dedicats busquen les combinacions perfectes entre vi i menjar.

Y a la viña también (Irene Guede, Espanya)

San Martín de Unx (Navarra) és essencialment un poble vinícola. Gairebé totes les famílies tenien una vinya i les dones hi han jugat un paper fonamental i actiu que no sempre ha estat reconegut. Diferents generacions de dones reflexionen sobre el seu paper al sector vitivinícola i com ha influït en la seva vida, cultura i tradicions del poble.

Wine and War (Mark Johnston, Líban)

Amb una profunda immersió en la història d’arxius i milers d’hores d’edició, s’ha realitzat per primera vegada una pel·lícula sobre el Líban, el vi i el conflicte. Una història complexa sobre una de les regions vinícoles més antigues del planeta.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents