Maria Montessori és sens dubte és un dels noms més importants de la pedagogia. O si més no, el més conegut. La revolució en el camp de l’ensenyament que va fer aquesta metgessa italiana continua molt present el dia d’avui. La fixació de tants pares i mares a l’hora de triar una escola així ho demostra. Ara, la seva vida arriba en forma de pel·lícula. Maria Montessori s’estrena als cinemes l’1 de maig, però abans s’ha estrenat en primícia a la Secció Oficial del Barcelona Film Fest.
Un viatge a l’inici del mètode Montessori
La pel·lícula ens situarà l’any 1900, quan la cortesana Llilly d’Ancy viatjà a Roma per començar una nova vida i poder cuidar la seva filla amb discapacitat. Allà coneixerà a Maria Montessori, una doctora que ha desenvolupat un mètode experimental per poder tractar a nens amb discapacitat. A través de les dues protagonistes anirem veient com evoluciona i perfecciona el ‘Mètode Montessori’, fins a esdevenir la revolució pedagògica que avui coneixem. Cal especificar que el personatge de la ballarina francesa és una invenció del guió. Llilly d’Ancy, tal com va explicar la directora Léa Todorov al BCN Film Fest, és una llicència del guió motivada per la necessitat d’incloure personatges francesos pel fet que el film és una coproducció italofrancesa.
Distribuïda per KarmaFilms, la pel·lícula ens mostra una dona forta, segura de si mateixa i del valor de la seva proposta educativa. En una època en què les decisions importants les prenien els homes, Montessori es veié obligada a triar entre la seva carrera professional i la seva vida personal. La pel·lícula, està protagonitzada per l’actriu Itàlia Jasmine Trinca (Maria Montessori) i Leila Bekhti (Llilly d’Ancy). Les acompanyen Raffaele Esposito en el paper de l’amant de Montessori (Giuseppe Montesano) i Rafaëlle Sonneville-Caby en el paper d’una nena amb discapacitat que desencadena la trama principal de la cinta.