‘L’ultima bruixa’: fetilleria i llegendes en format sonor

- Advertisement -

Si heu sintonitzat Catalunya Ràdio últimament, potser haureu sentit una campanya que després del nom de l’emissora també hi diu Catalunya Àudio. I és que la ràdio pública del nostre país està fent un pas cap a la modernització i l’emissió de continguts de tota mena que no necessàriament han de figurar a la graella de la FM.  Després del podcast de ficció La torre de vidre aquest 25 de gener, iCat ha estrenat L’última bruixa, que segueix les vivències d’una bruixa que, escapant-se d’un famós caçador de fetilleres, es trasllada a diferents localitats de Catalunya en diferents moments de la història i fins a l’actualitat. El podcast és una història d’Anna Maria Ricart Codina interpretada per Mercè Arànega, Sergi Vallès i Chantal Aimée i promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat.

- Advertisement -

Durant deu capítols, la ficció sonora segueix la història d’una bruixa que, intentant-se escapar de Joan Malet, un famós caçador de bruixes i busca on lloc on viure. En aquesta recerca d’un lloc on establir-se, passa per diferents localitats catalanes en diferents moments de la història del país i fins a l’actualitat. En cadascun d’aquests llocs acaba sent testimoni d’un fet que, amb el temps, s’acabarà convertint en llegenda. Paral·lelament, en l’actualitat, un home està confinat a casa arran d’una pandèmia juntament amb una gata que de vegades parla, tot i que ell no la sent. Una nit, l’home sent sorolls estranys al pis del costat on, suposadament, no viu ningú. Aquesta presència l’obsessionarà cada dia més.

- Advertisement -

La història està escrita per la dramaturga Anna Maria Ricart Codina, amb idea original de l’actor Sergi Vallès i ha estat codirigida pels mateixos Vallès i Codina. Vallès també dona veu a l’home confinat a casa seva. Completen el repartiment Mercè Arànega, com la bruixa, i Chantal Aimée, com la gata. A cada capítol, a banda de saber què passa a la bruixa, es descobreix una llegenda catalana. La de Maria Pujol, més coneguda com la Napa, una dona de Prats de Lluçanès acusada d’haver matat una nena al segle XVIII; la de l’ocell de la Pesta, ubicada a Sant Feliu de Guíxols al segle XVII; la de la cala del Peix de Sant Feliu de Guíxols, a principis del segle XX; la del castell d’Arbeca; la de les dones valeroses de Tortosa, al segle XII, o la de la bruixa Biosca, en són algunes.

L’execució de milers de bruixes, una mentida impune

La base d’aquest projecte és fer valdre la riquesa de totes aquestes històries i llegendes i, en definitiva, de la tradició oral catalana. Es fa una mirada cap a la història i les seves llegendes des d’una òptica actual, barrejant escenaris del passat i del segle XXI, amb la voluntat, també, de captar públic nou cap a la cultura pròpia. L’última bruixa també vol provocar un canvi de percepció en el concepte que es té cap a aquestes dones. Moltes van ser acusades injustament, maltractades i assassinades a Catalunya entre els segles XV i XVII. Les bruixes van ser dones perseguides en una comunitat patriarcal i, en aquest sentit, a la història es reivindica també la mirada feminista.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents