L’Auditori de la Fundació Joan Miró va ser l’escenari per descobrir per primer cop Mironins, un film d’animació inspirat en l’obra de Joan Miró. Creada per Mikel Mas i Celia Rico, la pel·lícula narra la història de tres gotes de pintura amagades als quadres de Joan Miró que s’escapen durant la nit per viure aventures trepidants que posaran a prova la seva creativitat. El resultat són 10 històries esbojarrades multicolor plenes d’humor i fantasia, on els infants viatjaran a l’interior de l’univers de les arts per descobrir les fascinants i infinites possibilitats expressives. El film va arribar als cinemes aquest 3 de desembre i aquest arriba aquestes festes de Nadal també a la TV. El Super3 (TV3), À Punt i Clan (TVE) estrenen aquest dijous 23 de desembre la sèrie Mironins adreçada a infants d’entre 3 i 8 anys i que consta de 26 capítols.
La història dels Mironins va néixer l’any 2013 amb Mironins, un llibre per a jugar i aprendre amb Joan Miró, una publicació d’Anna Carretero, Marcela Hattemer i Anna Purroy, tres treballadores de la Fundació Joan Miró que es van adonar que no s’havia publicat cap llibre infantil d’activitats sobre un dels artistes que més ha connectat amb els infants. Mikel Mas i Celia Rico van veure que tampoc hi havia cap producte audiovisual i van decidir portar les gotes de pintura a la pantalla. El film és un llargmetratge impulsat per Cornelius Films i coproduït amb Wuji House, Walking the Dog i Peekaboo Animation amb la participació de Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i el canal Ketnet, i que ha comptat amb la col·laboració de la Successió Miró i l’assessorament artístic de la Fundació Joan Miró.
Un projecte transmèdia més enllà del cinema
Mironins es desplega en un projecte de recerca i innovació que té per objectiu generar formes pioneres de vincular-se, participar i aprendre a la Fundació Joan Miró a través de les tecnologies digitals. Mitjançant experiències interactives i de realitat augmentada, es convida els infants i les seves famílies a conèixer els processos creatius de Joan Miró i a entrar en contacte amb la seva pròpia creativitat a través de l’exploració i del joc. La Fundació Joan Miró participa en l’equip d’investigació del projecte, un consorci adscrit a la comunitat RIS3CAT Mèdia i integrat conjuntament amb la Unitat de Tecnologies Audiovisuals d’Eurecat, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Cornelius Films, Sfy i Wildbytes.
La pel·lícula ja és guanyadora del Premis Gaudí com a millor llargmetratge d’animació (és l’únic del 2021). Abans d’arribar als cinemes el film ha participat a l’Atlàntida Film Fest (2021), Cinekid (Amsterdam, 2021) i el Serielizados Film Fest.
Uns personatges amb molt color
Blu: És un mironí encantador, sensible i tendre, a qui li agrada estar sempre en companyia dels seus amics. Blu, que s’assembla a un nen de tres anys; està molt en contacte amb les seves emocions i, o bé es posa súper content i riu sense reserves o arrenca a plorar com si s’acabés el món per qualsevol nimietat. És bastant dormilega i el més despistat de tots, amb certa tendència a perdre’s pel museu.
Low: És la més perspicaç de tots i sempre té a punt una bona idea o un “gadget” adequat per a cada ocasió. Low té una visió diferent de la realitat que els traurà de molts problemes, però també provocarà alguns altres. És una mironina amb un esperit emprenedor i crític, que actua com si fos una nena de vuit anys, però també és una mica rondinaire. Té unes ulleres immenses sense les quals no pot veure-hi.
Ro: Si es tracta de velocitat, ningú guanya la Ro i els seus patins! A més, la seva força no té límits i és capaç d’aixecar qualsevol objecte. Ro entra en acció abans de pensar, el que a vegades la fica en problemes. No té vergonya i li encanta fer el pallasso davant dels seus amics, o del primer que passi per davant. Pot ser una mica egocèntrica però té bon cor. S’assembla a una nena de cinc anys; intrèpida i feta de pura energia.