today-is-a-good-day

L’experiència com a voluntari al Festival de Sitges

- Advertisement -

El festival de Sitges enguany ha celebrat 50 anys del millor cinema fantàstic, però també ha estat una edició per a una figura important, el voluntariat, la qual ha complert 25 tardors (des del 1992) col·laborant amb el festival. Al llarg d’aquests anys el seu nombre de participants i responsabilitats ha augmentat, però la majoria, una vegada ha participat en una edició, vol repetir a la següent. Els voluntaris es converteixen en la imatge del Festival als diferents espais del certamen, donant la millor atenció a l’espectador i convidats assistents, ara bé, la seva tasca és sense ànim de lucre.

Són molts els departaments (fins a 8) conformats per voluntaris, des dels clàssics acomodadors i porters de sala fins als que fan tot tipus de tascques a màrqueting, passant per premsa i comunicació, atenció als acreditats, al públic i informació, activitats paral·leles, producció i taquilles. És evident que “sense ells això no seria possible, es tracta d’una figura que suposa una eina de suport fonamental per a l’organització i l’èxit del Festival any rere any”, tal com el mateix director del festival, Ángel Sala, ha esmentat en diverses ocasions. Per veure com es duen a terme aquestes diverses feines hem parlat amb uns quants voluntaris que fa molts anys que estan al mateix departament per tal que ens expliquin la seva experiència.

- Advertisement -

Samarretes de totes les edicions que han portat els voluntaris

- Advertisement -

La Virginia Sonsona fa 8 anys que treballa com a voluntària al departament de màrqueting i ens explica que “per a mi és molt més que anar a veure pel·lícules. És el moment de l’any per desconnectar i gaudir amb la companyia dels companys i amics que només veus un cop a l’any. És una feina especial que realitzo amb moltes ganes i satisfacció”. En Xavier Llorenç, voluntari acomodador des del 2008 a l’Auditori (la sala amb més capacitat del festival) afegeix que “participar com a voluntari dins del Festival de Sitges és extraordinari, és tot un honor i comporta un gran repte cultural, tant per la seva trajectòria com per l’equip humà que formem tots plegats”.

La Beatriz és també voluntària des de fa anys i ens comenta que “vaig començar a col·laborar com a voluntària al departament de Premsa i Comunicació del Festival a l’edició del 2014 i des de llavors hi he tornat cada any. Les tasques més importants dels voluntaris en aquest departament són lliurar les acreditacions a les persones que venen acreditades com a premsa, és a dir, periodistes i bloggers d’arreu del món, així com orientar-los durant els dies del Festival i ajudar-los a resoldre tots els dubtes i problemes que els puguin sorgir”.

Part de l’equip a l’edició de 2011

Per altra banda, jo mateixa fa 6 anys que estic de voluntària a la sala de cinema Prado, amb l’excepció de l’any passat que vaig formar part del Jurat Jove i enguany que he estat d’acomodadora a l’Auditori. Penso que és una de les experiències més maques que he viscut mai, ja que he conegut amics que són per tota la vida, m’ha obert portes a feina al “món real”, he après moltíssim sobre cinema i, sobretot, he gaudit molt en general. Tot i que compagino al mateix festival i la feina d’aquesta revista, no vull deixar de banda la meva col·laboració amb el festival per tot el que m’ha aportat al llarg d’aquests anys, tinc la sensació que els dec molt i aquesta és una manera de mostrar el meu agraïment.

L’any passat en van formar part més de 250 voluntaris, els quals van sumar esforç per tirar endavant l’edició que va comptar amb 200.000 visitants , 64.000 entrades venudes i més de 200 pel·lícules sumant curts i llargmetratges. Per tal que tot això funcioni s’han de tenir clares les necessitats i les tasques que hom ha de desenvolupar. “La feina del voluntari és clau en cadascun dels departaments que conformen el festival. Per això hem de posar tota la nostra energia a ajudar en tot el que puguem perquè mai decaigui aquest esdeveniment tant especial per a nosaltres”, afegeix la Virginia.

Equip del Prado amb el director del festival, Ángel Sala, al 2013

Així doncs en Xavier esmenta que “som persones amb dedicació, vocació del servei vers el festival, destinats a deixar-nos el nostre temps lliure per a un esdeveniment cultural internacional. Tenim passió pel cinema, fet que comporta una inquietud brillant perquè tot surti a la perfecció, ja que la meva tasca a l’Auditori és la de vetllar pel bon ordre i benestar de l’espectador. Personalment fa molts anys que em moc en aquest terreny i cada vegada em motiva més ser part de l’equip, som com una petita família, a molts els he vist créixer i espero que en el futur puguem seguir gaudint al màxim d’aquest certamen espectacular i meravellós”.

La Bea afegeix que “el millor del voluntariat és retrobar els amics que només veus durant els dies del festival i saludar els acreditats que venen any rere any: amb alguns s’hi crea un vincle molt especial. Comentar pel·lícules amb companys i acreditats per provar de triar les que veuràs o descartaràs en funció de les seves opinions”.

- Advertisement -

Els voluntaris i coordinadors reunits l’edició del 2012

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents