Les bruixes continuen provocant fascinació i interès arreu del món. I a casa nostra no som una excepció. Entre els segles XV i XVII Catalunya va ser un dels focus mundials de caceres de bruixes. Per primer cop un documental aborda aquesta qüestió a partir d’una investigació recent i exclusiva sobre aquest horror, i que desmunta diversos tòpics que han perdurat fins ara. Bruixes, la gran mentida, dirigit per la directora Joanna Pardos, és una docuficció que combina la recreació al detall d’un dels judicis més sonats de Catalunya amb entrevistes als principals especialistes en el tema. Alhora, ressegueix les conseqüències i herències actuals de les dinàmiques patriarcals que s’establiren aleshores amb testimonis únics i punyents. La preestrena va tenir lloc ahir dilluns, 24 de gener, al Casino de Caldes de Montbui amb un munt de convidats de la producció i de TV3. I avui, 25 de gener, s’estrena al programa Sense ficció de TV3 a les 22 h després del Telenotícies.
Judicis de moral
Al documental hi veurem com centenars de dones van esdevenir bocs expiatoris d’una societat masclista on la religió catòlica controlava i supervisava amb mà de ferro la moral de la societat. Un dels elements centrals de la producció recrea el judici de La Carabassera, Jerònima Hugueta, que es va fer a la Seu d’Urgell al segle XVII. Què en queda, avui, de les caceres de bruixes? El documental aporta el testimoni de dones actuals que han patit avui les mateixes actituds que els caçadors infligien a les seves víctimes acusades de bruixeria. Alguns dels tòpics que desmunta el documental són el tipus de víctimes d’aquestes matances o el paper de la inquisició. I és que més de mil dones van ser executades a Catalunya entre els segles XV i XVII, acusades de practicar la bruixeria.
Rodat a diverses poblacions de Catalunya, el documental té tres línies narratives que discorren paral·leles durant tot el metratge. D’una banda, hi ha la recreació del judici de La Carabassera. La segona línia narrativa són les entrevistes a experts diversos, des d’historiadors a advocades o membres de la judicatura que ens expliquen les darreres investigacions al voltant de les caceres de bruixes i també ens mostren com molts dels tòpics generats en aquells judicis a les bruixes es mantenen encara avui en la nostra societat. Alguns dels entrevistats són l’historiador Pau Castell, la psicòloga Alba Alfageme o la jutge Lucia Avilés. En aquesta part també intervenen dones que en part han patit avui les mateixes actituds que els caçadors de bruixes infligien a les seves víctimes acusades de bruixeria. I finalment hi ha una tercera línia narrativa que és el seguiment de la preparació de l’obra tradicional de teatre del Grup de Bruixes de Viladrau.
El documental i la campanya
Aquesta pel·lícula, de poc més d’una hora de durada, neix fruit de la investigació de la revista d’història Sàpiens i que va donar peu a la campanya ‘No eren bruixes’, el març de 2021, amb un vídeo protagonitzat per les actrius Itziar Castro, Aina Clotet, Anna Ycobalzeta i Agnès Busquets; les escriptores Maria Barbal i Esther Vivas i l’advocada Carla Vall. La iniciativa compta amb un manifest, al qual s’han adherit més de 12.000 persones, una publicació en paper i un mapa interactiu.
Bruixes, la gran mentida és una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Sàpiens amb el suport de la Diputació de Lleida. No és el primer cop que TV3 encarrega a Sàpiens l’elaboració d’un producte per a la televisió pública; el programa Batalla monumental és també una producció d’aquesta revista sobre història del Grup Som (abans Cultura 03). Sàpiens també va produir els documentals Sobreviure al directe, Altsasu, El Perich, el gat i el mirall i El secret atòmic de Franco.