Una de les sèries més mítiques de la TV (que vam descobrir en català) podria tornar amb nous capítols ambientats avui en dia. Hi ha motius d’alegria però alerta que no és una notícia confirmada 100%. Segons el tabloide britànic The Sun (que viu de rumorologia i safareig) deprés d0una reunió de riures i feina al Soho House de Londres Rowan Atkinson, Tony Robinson, Stephen Fry i Hugh Laurie van acordar un retorn de la sèrie.
El diari anglès cita fonts sense nom ni cognoms per afirmar que la nova temporada o episodi especial no estaria ambientada en el passat com era mara de la casa sinó que transcorreria en l’època actual. Segons aquesta font misteriosa “tots van riure molt ja que són vells amics. Així que només van dir: sí, fem-ho. Ara, doncs s’està escrivint el guió. Reiterem que no és una notícia segura però no podem deixar girar l’esquena a la possibilitat que torni una de les sèries que els catalans recordem amb més nostàlgia i bon humor.
Un mite de la BBC que vam descobrir en català
Entre l’any 1989 i 1990 a Catalunya vam descobrir, gràcies a TV3, el que era ja tot un fenomen al Regne Unit. La mítica sèrie de la BBC, Black Adder (L’Escurçó negre), protagonitzada per Rowan Atkinson va irrompre a les nostres teles i (com altres sèries d’humor anglès) va deixar una petjada que els que ja tenen cabells blancs recorden amb nostàlgia. Però d’on sortia aquesta sèrie que molts consideren de les millors del Regne Unit? Ara que podem recuperar-la a FilminCAT repassem el més rellevant d’aquest producte d’entreteniment total.
Reinventant la història
L’Escurçó negre consta de 4 temporades de 6 capítols cadascuna. L’any 2000 la 4a temporada de la sèrie va ser votada com amb com el 16è dels 100 Millors Programes de Televisió Britànica i l’any 2004 els britànics la van considerar la segona millor sitcom de tots els temps, només superada per Only Fools and Horses. Els ingredients de l’èxit són bàsicament tres. El primer la reinterpretació de la pròpia història del Regne Unit en diverses etapes crucials (tot i que inconnexes entres elles). El segon és l’humor (britànic) i irreverència amb què es fa la mirada enrere. El tercer, i no per això menys important, són unes interpretacions de luxe.
Rowan Atkinson (abans de Mr. Bean) encarna el protagonista i el seu ajudant Baldrick va ser interpretat per Tony Robinson. A la sèrie també hi apareixien actors destacats del panorama anglès Tim McInnerny, Stephen Fry, Miranda Richardson i Hugh Laurie que anys després seria mundialment famós pel seu personatge Dr. House.
La primera temporada de la sèrie es va estrenar l’estiu de 1983 i ens porta a l’any 1485 on L’Escurçó negre és un príncep que busca la manera de ser el rei traint el seu pare i el seu germà. Les seves argúcies no sempre acaben triomfant… Més a viat mai triomfen. La primera temporada va ser escrita per Richard Curtis i el propi Rowan Atkinson, mentre que les següents ho van ser per Curtis i per Ben Elton.
Tres anys després de l’èxit de la 1a temporada, la televisió pública britànica va estrenar la 2a ambientada a finals del segle XVI i protagonitzada per un besnét del primer Escurçó negre. En aquest cas Rowan Atkinson és un membre de la cort de la reina Elisabet I que intenta guanyar-se el seu favor amb mètodes poc ortodoxos i cada vegada més estrafolaris. Els canvis principals de guió van fer que el protagonista deixés de ser un talòs i passes a ser un personatge enginyós i recargolat malgrat que l’èxit de les seves aventures acabés sent el mateix: un fracàs rere un altre.
Per la 3a temporada la sèrie fa un nou salt temporal fins a finals dels segle XVII i principis del XVIII. Edmund Blackadder és ara un personatge completament arruïnat i humiliat, convertit en el majordom del príncep de Gal·les. Tot i la seva respectada “intel·ligència” i habilitat no té mai ni un duro fet que el porta a intentar aconseguir diners de la cort de maneres inimaginables. És especialment recordat el paper de Hugh Laurie interpretant el príncep regent, un autèntic idiota a la cort en contraposició a la “desimboltura” de l’escurçó.
Finalment, la 4a temporada ens porta a la Primera Guerra Mundial i presenta un Escurçó negre convertit en capità de l’exèrcit britànic. El seu únic objectiu serà assegurar-se la seva pròpia supervivència en un moment on el més normal seria morir a la línia enemiga.
Veus i imatges a les nostres memòries
TV3 ha remès diverses vegades i és per això que molta gent la té tant present. Sorprèn el fet que el guionista va tenir en ment fer una sèrie atemporal com si fos Joc de trons. Finalment van decidir reinterpretar la història en platós més aviat petits i “barats” però amb una enorme dosis d’humor ben cuinat. Si voleu veure com anunciava TV3 els capítols de la 4a temporada no us perdeu aquest clip.
https://youtu.be/E3jWyoRw5bk
L’actor Joan Pera no només va ser la 1a cara que va aparèixer a TV3 i el doblador de Woody Allen. Pera també va ser el director de doblatge de la sèrie L’Escurçó negre i va posar la veu a Rowan Atkinson al llarg de les 4 temporades de la sèrie. A la fitxa de dobladors hi trobem un llarg i conegut elenc d’intèrprets catalans com Enric Arredondo (Baldrick), Pep Sais (Príncep George / Tinent George), Lluís Marco (Douglas McAngus) Roser Cavallé (la reina), Abel Folk (Guy de Glastonbury) o Carles Canut (Pare Bellows) entre molts altres.