El pròxim divendres 23 d’abril, Catalunya s’engalanarà amb llibres i roses per celebrar, un any més, la festivitat de Sant Jordi. El passat 2020 es va cancel·lar per les circumstàncies, però enguany es pretén dur a terme activitats adaptades a les restriccions vigents al país. Les editorials necessiten recuperar-se de les pèrdues de l’any passat i han estat treballant en moltes propostes i reinventant-se per tal de fer arribar la lectura arreu. Són molts els llançaments que estan sortint al mercat darrerament, per això us porto uns quants suggeriments que tenen el setè art com a protagonista, ja que tots dos són perfectament compatibles:
Hace un millón de años. Todo el cine de dinosaurios (1914 – 1987) (Octavio López Sanjuan)
Qui no sent devoció per aquestes criatures que fa anys passejaven pel nostre planeta?
L’Octavio López recorre en Hace un millón de años la història de les produccions cinematogràfiques centrades en els dinosaures, tant els grans clàssics com joies oblidades. Des del naixement del setè art, el cinema ha mostrat aquests grans animals d’una manera o altra, fent servir les tècniques de què disposava com l’stop motion. El llibre engloba el període del 1914 fins al 1987, ja que en un segon volum s’analitza la resta de filmografia.
Es tracta d’un homenatge a tots aquells artistes que van rescatar de l’extinció als animals que van dominar la Terra, així com alimentar la imaginació i la fantasia de tots aquells que des de ben petits amb somiat amb dinosaures.
Entre els títols que es mencionen cal destacar Gorgo, La tierra olvidada por el tiempo, El último dinosaurio, Viaje al centro de la Tierra, El planeta de los dinousarios, entre moltes altres. A més, el llibre compta amb imatges d’alta qualitat sobre cadascuna d’elles i les portades originals.
Cuando los dinosaurios dominaban la tierra. Todo el cine de dinosaurios (1988 – 2020) (Octavio López Sanjuan)
Es tracta de la segona part del llibre mencionat, el qual engloba des de En busca del valle encantado fins a la més actual, Jurassic World, és a dir, el període que va des del 1988 al 2020. A més d’incloure les superproduccions o films més comercials, també fa un recorregut per totes aquelles produccions que no han tingut prou visibilitat, però que mereixen ser recuperades.
Entre els dos volums editats per Diabolo Ediciones es fa un gran repàs per més d’un segle de cinema de dinosaures que ha captivat a diverses generacions i que encara ho fa amb els espectadors que tot just els descobreixen.
Las 100 mejores películas anime (David Heredia Pitarch i Álvaro López Martín)
L’animació oriental fa unes quantes dècades que conviu entre nosaltres i en són molts els títols que han marcat un abans i un després. Els autors dels llibres El viaje de Chihiro i Anime! Anime! editats per Ediciones Diábolo ens porten el llibre que reuneix les 100 millors pel·lícules de la història de l’anime.
La qualitat, la varietat de gèneres, la profunditat pels temes que tracten, la innovació en les tècniques, així com la cura que tenen per a elaborar les seves històries fan que aquest cinema hagi travessat fronteres i captivat a tot el món. Així ho demostren films com Akira, Ghost in the Shell, Your Name o El viaje de Chihiro. Aquest llibre doncs és ideal per als fans i experts, però també servirà com una guia completa per als que es vulguin iniciar en aquest gènere, ja que cada pel·lícula compta amb la sinopsi, detalls de producció, dades, anècdotes i opinions. A més, també es parla de 150 films per a descobrir tots els impressibles que ha generat l’anime.
Universos distópicos – El futuro sí está escrito (Jösé Sénder)
La distopia és un dels gèneres més controvertits, ja que mostren un reflex dcom podria arribar a ser el món, és a dir, que no ha de succeir necessàriament. El concepte és molt ampli i ha tingut moltes versions al llarg dels anys, per això és interessant aprofundir en aquest gènere i descobrir totes les possibilitats que pot oferir. La ficció sempre ha trobat material més que suficient per a encoratjar sobre un futur aterridor, ja sigui a través del cinema, la literatura, els còmics, les sèries o els videojocs.
El llibre recorre algunes de les distopies més impactants que han arribat fins nosaltres a través de les manifestacions artístiques més populars com són els replicants amb moments que es perden com a llàgrimes en la pluja, carreres de cotxes als deserts o personatges del futur que reguen els cultius amb begudes energètiques. Està dividit en blocs temàtics, però abans fa referència a set dels escriptors de ciència-ficció que són indispensables per a entendre el gènere, ja que van establir els puntals bàsics i li van donar forma.
Metrópolis, La naranja mecànica, Mad Max, Blade Runner, Matrix, The Walking Dead, Ataque a los Titanes o El cuento de la criada són alguns dels títols que hi figuren al llarg de les més de 270 pàgines que ens presenta en Jösé Sénder.
¡Hasta el infinito y más allà! – La historia de Pixar a través de sus películas (Doc Pastor)
Pixar és un dels estudis d’animació que més cuida i expressa el realisme i paral·lelisme amb vida real, evolucionant cada cop més cap a un públic madur i un entreteniment, sense més dilació, als menuts. Això és sinònim de bon cinema, d’animació de qualitat i d’històries amb molt de fons, així com molts personatges carismàtics.
El llibre, ¡Hasta el infinito y más allà!, escrit pel Doc Pastor fa un viatge carregat de respecte i amor a través de les seves pel·lícules sobre una de les empreses que ha canviat la manera de fer i veure cinema d’animació. A més de recordar totes les que formen part d’aquest univers, també s’analitzaran les influències i tot el que hi ha al seu darrere.
El castillo ambulante – Un corazón es una pesada carga (Álvaro López Martín)
L’autor de El viaje de Chihiro i Mi vecino Miyazaki ens porta un llibre que analitza un dels films més estimats pels seguidors d’en Hayao Miyazaki. El film, nominat als Oscars i premiat en el Festival de Venecia, està basat en la novel·la de Diana Wynne Jones, la qual ha marcat un abans i un després en milions de lectors.
Al llibre de El castillo ambulante s’analitza la pel·lícula de principi a fi, amb tots els detalls, significats, curiositats, frases, filosofia, així com comparacions amb la novel·la. Es tracta d’una obra única que val la pena conèixer-la a fons per tal d’esbrinar tot el que hi ha darrere.