today-is-a-good-day

Lectures cinèfiles per Sant Jordi

- Advertisement -

Aquest diumenge 23 d’abril Catalunya es vestirà de gala amb llibres i roses per celebrar, un any més, la festivitat de Sant Jordi. Les editorials han treballat durant tot l’any per fer l’agost a l’abril amb la venda de llibres i en són moltes les propostes que surten al mercat aprofitant la data, però des d’El Cinèfil hem volgut recopilar alguns suggeriments que tenen el setè art com a protagonista, perquè ambdós arts es poden combinar perfectament.

Songokumania. El big bang del manga (Oriol Estrada)

- Advertisement -

És evident que Bola de Drac va marcar un abans i un després, sobretot una vegada va aparèixer a les televisions autonòmiques. Per explicar tot aquest fenomen, l’Oriol Estrada, col·laborador a El Cinèfil, comissari d’exposicions al Saló del Manga i expert en el món asiàtic, va desenvolupar un documental explicant com va influir l’arribada d’aquest fenomen vingut del Japó a Catalunya. Després de l’èxit de la pel·lícula (que es ven en pack amb el llibre), Edicions Xandri va ajudar a convertir-la en un llibre amb molta més informació, ampliant els testimonis dels entrevistats al documental, històries personals d’aficionats de tota la península, imatges de les populars fotocòpies, merchandising de l’època, les primeres revistes dedicades al manga i l’anime i moltes sorpreses més.

- Advertisement -

 

Kaijus: Quadern de camp (Eduard Terrades, Carles Gañarul i Domingo López)

Es tracta del segon llibre creat pel Festival Nits de Cinema Oriental de Vic i fa un recorregut pel gènere del kaijû eiga japonés, és a dir, visita tots els monstres gegants que tenen com a gran referent a Godzilla. El llibre disponible tant en català com castellà treu a la llum tots els secrets d’aquestes criatures i la dels que les van crear. A mode de quadern de camp, fitxa a fitxa es van descobrint tots els monstres coneguts com els que no han transcendit pel nostre territori. Aquest any, el Festival prepara el seu tercer llibre, Kung Fu Girls! Les actrius del cinema d’acció a Hong Kong actualment està en fase de finançament mitjançant un Verkami, on es pot comprar amb diversos packs molt interessants.

 

Historias de portada. 50 películas esenciales sobre periodismo (Josep Maria Bunyol)

L’any passat ens presentava un viatge nostàlgic repassant les sèries que van marcar tota una generació amb el llibre Jo també veia Bola de Drac. Enguany publica un recull de 50 films que són imprescindibles al món del periodisme. S’hi explica que qualsevol fet pot ser el detonant per a una notícia o per realitzar un film, ja que tant cineastes com informadors comparteixen la mateixa passió, que és la de descriure una realitat de manera més o menys subjectiva i que tingui un cert sentit. La figura del periodista ha esdevingut un personatge clau en moltes ficcions i el cinema ha anat modelant uns estereotips. En el llibre es mostren les filmografies essencials sobre premsa escrita, ràdio i televisió sobre grans triomfs, dilemes deontològics i misèries quotidianes.

 

Manga Sherlock Holmes (guió: Steven Moffat i Mark Gatiss, dibuix: Jay)

Norma Editorial distribueix l’adaptació de la popular sèrie britànica basada en les històries d’Arthur Conan Doyle. Cada volum explica un dels capítols de la BBC creats per Steven Moffat i Mark Gatiss, que ubica el detectiu a l’actualitat i recrea els casos clàssics de Sherlock Holmes, mantenint l’essència original, però afegint tecnologia modern. El primer volum és A study in Pink, que compta amb el guió dels mateixos creadors de la sèrie i il·lustracions del mangaka Jay.

Anuari CineAsia Vol. 1 i 2 (CineAsia)

- Advertisement -

El contingut dels Anuaris està dividit per països orientals i les diverses cinematografies, recollint el més rellevant de cada any en els quals es centra cada Anuari. També hi ha balanços anuals de cada país, referències a més de 125 pel·lícules, entrevistes als directors o actors, reportatges, etc. En resum, es tracta de tota una guia per conèixer el món asiàtic, on la producció de films és molt elevada i gaudeix d’una qualitat impressionant.

Emissora Films, Studio System en el primer franquisme (Àngel Comas)

Es tracta de l’onzè llibre sobre cinema català del periodista, historiador cinematogràfic i col·laborador del nostre mitjà Àngel Comas. En aquesta ocasió s’endinsa en la companyia cinematogràfica catalana, Emisora Films (1934 – 1951), la qual va controlar els tres sectors bàsics: producció, distribució i exhibició en una època complicada, com era l’Espanya franquista. El llibre narra com, amb modests mitjans, molt seny i inspirant-se en el Studio System de Hollywood, Emisora Films va aconseguir produir pel·lícules de caire internacionals, allunyades del que es feia a la resta d’Espanya. A més, profunditza en la història del cinema català a través del testimoni de les persones que van treballar a l’empresa, fins i tot un dels seus fundadors, Ignacio F. Iquino.

El diari de la princesa (Carrie Fisher)

Sens dubte una de les notícies més tràgiques pels amants del cinema en general i de la cinència ficció en particular va ser la mort de l’actriu Carrie Fisher. Quan Carrie Fisher va descobrir el que havia escrit durant el rodatge de La guerra de les galàxies, la primera pel·lícula de la trilogia Star Wars, es va sorprendre a ella mateixa d’alguns poemes d’amors i reflexions que gairebé ni reconeixia. Amb extractes dels seus quaderns manuscrits, El diari de la princesa és el record íntim i revelador del que va succeir dins i fora d’un dels sets de rodatge més famosos de tots els temps. Aviat tindrem l’oportunitat de veure-la per última vegada a la pantalla gran a l’Episodi VIII que s’estrenarà el 15 de desembre. Que la força l’acompanyi allà on sigui!

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents