Lectures cinèfiles imprescindibles per Sant Jordi

- Advertisement -

El proper dilluns 23 d’abril, Catalunya s’engalanarà amb llibres i roses per celebrar, un any més, la festivitat de Sant Jordi. Les editorials porten des que va acabar la passada edició preparant la propera, per fer l’agost en ple mes d’abril. Són moltes les propostes que surten a la llum aprofitant l’assenyalada data, però des d’El Cinèfil hem volgut triar uns quants suggeriments que tenen el setè art com a protagonista, ja que ambdós es poden combinar perfectament:

L’anàlisi política a través de les sèries de televisió de Damià del Clot

- Advertisement -

Un dels nostres col·laboradors i alhora polític i alcalde de Vilassar de Mar, en Damià del Clot, ens explica als seus articles com la política incideix sobre el cinema o a la inversa. En aquest llibre es realitza una immersió en un tema que veiem a diari, ja sigui per la realitat o per la ficció. The West WingHouse of CardsBorgenYes MinisterBossOkkupertThe Good Wife1992 o Show Me a Hero són exemples de la visió política, a la que s’enfronta l’espectador constantment, arribant a un punt que li és complicat discernir entre realitat i sèries de televisió.

- Advertisement -

És important estar familiaritzat amb temes de comunicació, conflictes d’interessos, corrupció, diplomàcia geopolítica, màrqueting, etc., ja que són elements amb els quals dia rere dia ens enfronten i que l’autor disgrega a través de les millors ficcions de l’actualitat, en un moment on aquest tema ens toca de ben a prop.

Just Imagine. 50 títulos esenciales del cine de ciencia ficción d’Àngel Sala

De la mà del director del Festival de Sitges, Àngel Sala, arriba aquest exemplar de la col·lecció Filmografías Esenciales de l’Editorial UOC. En aquesta ocasió es tracta d’un recull de 50 films que són imprescindibles en el món del cinema de ciència ficció, partint de la idea que en el context actual realitat i ciència ficció són una mateixa cosa.

La ciència ficció ha anat evolucionant d’una manera dinàmica i a passes de gegant, i s’ha basat en la realitat per donar pas a la imaginació desenvolupant mites, somnis o idees, que al món encara no eren o són viables. Al llarg d’aquest viatge a través dels títols que conformen l’obra, es dibuixa un panorama multidimensional que han estat incorporats al gènere, com el terror, la fantasia o les manifestacions col·laterals.

 

La última mitología. El mundo según Star Wars de Cass R. Sunstein

Darrera de les pel·lícules de Star Wars hi ha molt més, ja que s’ha generat tot un univers atapeït de sèries, joguines, disfresses, merchandising, etc. Però també es pot veure com un complex producte de cultura popular, on les interpretacions ens poden explicar la història i el món actual. Aquest món ens planteja temes importants per a l’humà com l’amor, la guerra, el poder o el sacrifici.

En el llibre, Cass R. Sunstein, una gran autoritat en dret als EUA i antic membre del gabinet del president Obama, rebel·la els secrets més profunds dels esdeveniments que tenen lloc a la saga galàctica i les similituds que tenen amb fets que coneixem de primera mà, ja que han tingut lloc a una galàxia no gaire llunyana. 

The Room. Un desastre fílmico convertido en obra de culto de Guillermo Triguero

- Advertisement -

En aquest llibre es presenta el fenomen fan que s’ha generat darrera el film protagonitzat i dirigit per l’excèntric Tommy Wiseau. S’hi aporta una interessant reflexió sobre el curiós cas d’aquest film viral convertit en una comèdia no pretesa. Tot el que l’envolta té el seu propi univers, ja que és una història massa bona com per no ser explicada. Aquí es mostra aquesta realitat carregada de diverses anècdotes divertides relaciones amb el rodatge. 

La pel·lícula va ser tot un desastre al seu moment, però amb els anys ha esdevingut una obra de culte que ha recollit èxits arreu del món i de la qual James Franco ha dut a terme un homenatge amb el film The Disaster Artist, i n’ha recollit l’esperit i essència de l’original. 

Mi vecino Miyazaki d’Álvaro López Martín i Marta García Villar

Dels autors de Antes de mi vecino Miyazaki, arriba l’edició definitiva del bestseller amb nova portada, més contingut i disseny. Aquest és un llibre imprescindible pels amants del cinema de l’estudi que porta dècades emocionant a grans i petits. L’obra consta d’imatges, cites, curiositats, referències i l’opinió de 60 col·laboradors de diferents àmbits que donen veu a tota una generació que ha gaudit amb aquestes pel·lícules.

S’hi analitza tota la filmografia de Hayao Miyazaki i, del desaparegut recentment Isao Takahata que van desenvolupar un dels estudis d’animació més importants del món: Studio Ghibli. 

 

Animando lo imposible. Los orígenes de la animación stop-motion d’Adrián Encinas

La tècnica d’animació stop-motion fa més de 100 anys que va ser inventada, però continua sorprenent i fascinant als nostres ulls. Tothom n’ha sentit a parlar, però pocs s’han dedicat a investigar-la a fons fins al moment. Aquest llibre recull mig segle d’aquesta apassionant tècnica i ens apropa a una realitat que parteix de la idea d’emular la realitat només donant certa velocitat a un grup d’imatges fixes front la nostra vista.

Ens ho explica l’Adrián Encinas al llarg de més de 300 pàgines, amb moltes imatges documentant els diversos processos de creació, així com moltes curiositats sobre un gènere que no deixa de sorprendre. L’autor també va escriure ¡Bien hecho, Gromit! Cuarenta años de Aardman Animations, editat per Ediciones Diábolo.

Kung Fu Girls! Las actrices de acción de Hong Kong y China de Domingo López i Jorge Endrino

Es tracta del tercer llibre editat pel Festival Nits de Cinema Oriental de Vic i fa un repàs a la trajectòria de diverses dones que han estat protagonistes al cinema d’acció i lluita al món oriental. En destaca imatges de les actrius, fotogrames de les pel·lícules, il·lustracions originals, entrevistes i guies dels films.

Aquest món es va descobrir a occident gràcies a la incursió del film Tigre i Dragón, que va fer posar la mirada en les estrelles de les arts marcials femenines, un llegat que a dia d’avui continua destacant. 

El llibre ha estat escrit a 6 mans, per Domingo López, Jorge Endrino i Toni Benages, tots tres experts en la matèria i aficionats al cinema oriental (tant el bo com l’infame).

Michael Haneke. La estética del dolor d’Albert Galera

Coordinat per un dels membres del Festival de Terror de Molins de Rei, Albert Galera (Director Artístic), ens mostra els secrets d’un dels cineastes més tendres i esbojarrats del panorama actual. Es tracta del segon llibre editat pel festival, després de l’enfocat al món de les mutacions: Puede ser contagioso. Las mutaciones en el cine de género, editat també per Hermenaute.

Es trenquen els tabús sobre el terror i com Haneke aconsegueix transmetre’l de manera impactant, i desperta les nostres pors més profundes sense recórrer a omplir de sang la pantalla o espantar de manera artificial. Els seus films estan carregats d’una fredor innata i dolorosa a causa de la seva aproximació a la realitat.

 

Lectures post-crèdits 

1- A la secció Lletres cinèfiles del nostre col·laborador Jordi Arasa trobareu altres recomanacions de la seva collita personal. Rareses i llibres que no sempre són fàcils de trobar però sempre interessants de llegir.

2- Els llibres (com les pel·lícules) mai no passen de moda… És per això que a continuació podeu fer un cop d’ull a la nostra selecció de llibres cinèfils de les anteriors edicions de Sant Jordi: Sant Jordi 2016 i Sant Jordi 2017.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents