La Xina s’ha endut dos dels tres premis de la 13a edició de les Nits de Cinema Oriental de Vic que van acabar el passat diumenge 17. La millor pel·lícula ha estat la tragicomèdia japonesa The Mohican Comes Home (Premi del Jurat format pels directors Reji Hosino i Kyu-jun Cho) però la Xina ha acaparat els premis de la crítica i de l’audiència. La sobirania popular ha decidit que la pel·lícula guanyadora del Premi Gat de la Sort sigui per Ip Man 3, la cinta d’arts marcials protagonitzada per Donnie Yen acompanyat aquest cop per Mike Tyson (entre d’altres). La medalla de plata i de bronze ha estat per l’Índia amb els films 24 i Baaghi
El drama social xinès que s’acaba transformant en thriller psicològic Old Stone ha estat la cinta triada pels professionals de la informació cinematogàfica presents al festival i ha estat guardonat amb el Premi de la Crítica.
Segons explica l’organització en un comunicat “les xifres de públic són molt similars a les de l’any passat, arribant als 9.000 espectadors en els diferents espais i accions del certamen“. La Bassa dels Hermanos ha tornat a convertir-se en l’epicentre del festival, un punt de trobada on el cinema, gastronomia i la cultura asiàtiques ha aconseguit reunir públics de totes les procedències i edats. Enguany s’han incorporat espais de projecció com l’Espai Josep Romeu de la Biblioteca Joan Triadú, on s’hi han fet sessions a mitja tarda. Aquest recinte ha acollit també d’altres activitats relacionades amb el festival, com la presentació dels llibres Kaijû! Quadern de camp i Les aventures d’en Maneki-Neko; l’hora del conte asiàtic o l’exposició Do Da Cat, que es podrà veure fins a final d’estiu.
Presència catalana a la secció Marco Polo
No tot ha estat fet a l’Àsia al Festival. Els directors Oriol Estrada i Rubén Ventura van presentar els seus treballs encetant una altra de les novetats d’aquest Festival Nits, la Ruta Marco Polo que vol donar visibilitat a produccions occidentals sobre l’Àsia. Oriol Estrada va presentar Songokumanía: el Big Bang del Manga un documental sobre el fenomen de Bola de Drac a casa nostra principi dels anys 90. Rubén Ventura va presentar el curtmetratge Alma, basat en la llegenda oriental del fil vermell, que connecta aquells que estan destinats a trobar-se.
El festival s’acomiada fins l’estiu que ve malgrat les activitats i projeccions sobre cinema asiàtic continuaran al llarg de l’any.