La projecció del documental Sinfonía va tancar l’última edició del festival DocsBarcelona. Un festival dedicat al cinema documental que no para de créixer de talent i de públic. El documental de Gilbert Arroyo i Andrés Locatelli segueix durant quatre anys tres joves del Perú que s’uneixen al projecte Sinfonía por el Perú de Juan Diego Flórez i que consisteix a promoure la cultura musical a les escoles dels llocs més pobres del Perú per tal de rescatar joves amb talent però que a causa de la mala situació econòmica no poden permetre’s dedicar hores a l’aprenentatge de tocar un instrument ni a l’estudi de la música.
La història que explica el documental és desenvolupa a través de dos eixos principals: per una banda, el compromís del tenor amb el projecte i la recerca del finançament a través de diferents organitzacions internacionals i per l’altra, l’aprenentatge dels tres joves i com el món canvia per a ells gràcies a Sinfonia por el Perú. La importància d’un documental com aquest és la de mostrar, amb resultats concrets, com la marginació social a la qual semblen estar condemnats aquests joves de zones del Perú on l’extrema pobresa arriba al 50%, pot ser vençuda gràcies a l’oportunitat de poder desenvolupar un talent, “Ser pobre no vol dir ser mediocre o no tenir talent” proclama Juan Diego Flòrez.
Aquesta motivació pel rescat del talent per part del tenor es converteix també en una manera de donar als altres l’oportinat que ell també va tenir quan va poder anar a estudiar als Estats Units gràcies a una beca, de manera que el projecte es converteix també en una manera de projectar la seva experiència en altres nois. La cinta no només mostra la il·lusió que formar part de l’orquestra provoca en els tres joves sinó també les seves contradiccions i alhora com aquesta ajuda desperta més confiança en ells fins al punt que poden arribar a prendre decisions arriscades pel seu futur com a músics. Un dels moments més significatius del documental rau a mostrar com el desenvolupament del talent està estrictament associat al despertar d’una força molt potent d’emancipació personal.
Aquest viatge vital que és Sinfonía aconsegueix mostrar la importància que per aquests nois significa l’oportunitat de formar part d’aquest projecte i poder-se obrir camí en un món completament nou i que per a ells és gairebé un somni, queda molt ben retratada al llarg de tot el documental, sobretot a través de mostrar amb entrevistes als protagonistes, des dels inicis del projecte fins a l’actualitat, la seva sinceritat i innocència davant el canvi que significa per les seves vides formar-se com a músics.
Veredicte
El millor: L’emotivitat de la història dels protagonistes i del projecte.
El pitjor: Falta aprofundir en les personalitats i les situacions socials dels nois protagonistes.
Nota: 6