Corria l’any 2005. Jo estava fent quart d’ESO en un petit institut de Manlleu. Teníem un molt bon professor d’història que va caure malalt. Al cap de tres mesos d’haver començat el curs va venir un substitut, un dels millors substituts que he tingut mai. Resulta que no només era professor d’història en aquest estrany món de llistes del nostre sistema educatiu sinó que també era assessor i actor doble en pel·lícules i documentals històrics. La seva passió per la història i el cinema va aconseguir que tota una classe d’hormones amb potes veiés la història d’una manera diferent. Recordo que vam veure la I Guerra Mundial a través de Un long dimanche de fiançailles (Un Domingo largo de noviazgo, 2004), vam endinsar-nos a la Guerra Civil Espanyola amb La lengua de las mariposas (La llengua de les papallones, 1999) i vam seguir amb la II Guerra Mundial amb Der Untergang (El hundimiento, 2004). Em sap molt de greu no recordar el nom del professor, però li estaré per sempre més agraïda.
To això em porta a parlar d’una nova eina per als cinèfils apassionats de la història. Patrick Louis Cooney, un historiador i sociòleg ha creat una base de dades oberta en línia en què ha categoritzat totes les pel·lícules històriques per període i per país. Es tracta d’una feina gegant que va perfilant, retocant i augmentant dia rere dia. Ell mateix afirma que ha estat una feina d’anys, però que gràcies a IMDb, Wikipedia i Amazon tot ha estat molt més senzill. El disseny del web encara és un xic precari, però Cooney ha afirmat que primer se centrarà en el contingut i ja més endavant a donar-li una forma més atractiva.
Tal com podem comprovar a la part superior del web, hi veiem les diferents eres de la humanitat dividides en 22 grans blocs. Comencem veient les civilitzacions més antigues i naveguem a través de l’època medieval, renaixement i diferents conflictes fins a arribar a l’etapa actual. Cada un dels apartats està dividit amb diferents subcategories que recullen altres esdeveniments històrics dins de l’època com batalles, conflictes o crisis. Cada categoria i subcategoria està enllaçada a la pàgina on hi ha la llista de pel·lícules que pertanyen a cada etiqueta. A més, cada pel·lícula va acompanyada d’una petita fitxa tècnica sobre l’obra que ens proporciona informació obre la direcció, la interpretació, la sinopsi, premis i si és una adaptació literària.
Tal com hem dit abans, la web encara està en construcció i s’haurà d’anar perfilant. Així doncs, hi ha pel·lícules que encara no tenen la fitxa tècnica acabada i la intenció del creador també és afegir-hi alguna imatge per anar més amb coherència amb la idea de dotar la pàgina d’un aspecte visual menys auster. No obstant això, la feinada que ja hi ha feta és d’admirar i segur que els cinèfils l’apreciarem moltíssim. Probablement també pot servir com a eina als professors d’història, que com el que jo vaig tenir, pretenen dotar l’assignatura d’algun aspecte que vagi més enllà de la lectura d’un llibre de text.