Aquest pròxim cap de setmana de febrer, Lleida torna a retre homenatge amb el cinema d’animació a través de l’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya. La ciutat reunirà el millor talent nacional i internacional del món de l’animació mitjançant projeccions, conferències i tallers. Enguany la temàtica principal i que s’utilitzarà com a fil conductor del festival serà la memòria, representat amb el títol de Time Capsule.
La 24a edició, a més, retrà homenatge a William Kentridge, cineasta amb una llarga trajectòria i un referent quan es parla de memòria animada i de l’art de l’animació. A part d’atorgar-li el Premi Honorífic, també es podrà gaudir d’una retrospectiva de la seva obra.
A Kentridge s’hi uniran Florence Miailhe, la gran dama de l’animació francesa que rebrà el guardó d’Animation Master en la inauguració del festival, el dia 27 de febrer. El premi Trajectòria d’Animac el rebrà l’historiador de cinema, animador i dibuixant Jordi Artigas, per la seva dedicació a l’estudi i la divulgació del cinema d’animació i per haver estat el primer director de Cinemàgic l’any 1996, la mostra precursora del que avui és Animac.
La sessió inaugural del festival ens deixarà veure Dcera (Daughter), una obra dirigida per Daria Kashcheeva i nominada a millor curtmetratge a l’edició dels Oscars d’enguany. The Physics of Sorrow també formara part de la inauguració, un curtmetratge dirigit per Theodore Ushev, qui també serà present a l’Animac i oferirà la conferència “L’animació com a càpsula del temps”. El mateix Ushev també presentarà un altre curt anomenat Barcelona de Foc, un film creat arran de les mobilitzacions a Catalunya depsrés de la polèmica sentència pels fets ocorreguts l’1 d’octubre del 2017.
Altres curtmetratges que es projectaran són Esfinge humana de Maria Lorenzo, Crazy d’Inari Sirola, estrenes mundials a Animac, o Carne de Kamila Kater i Purpleboy d’Alexandre Siqueira, entre molts d’altres. A més, per als menuts també hi ha festa. El Petit Animac apropa al públic infantil la cultura de l’animació a través de sis sessions que presenten temes i estètiques fora del convencional. En aquesta secció s’estrenaran els migmetratges The Snail and the Whale i El drac Zog, entre d’altres. EL format sèrie també hi tindrà cabuda i la secció Animac Cartoon inclourà algunes estrenes internacionals com és el cas de la sèrie espanyola Hero Dad, d’animació 3D en temps real. També es podrà veure The Owl House produïda per Disney i que serà estrena europea. A més, també es podrà veure el nou especial de Panique au Village, La Foire Agricole, o la japonesa Zip! Shimezo, entre moltes altres que podeu consultar al programa del festival.
Aquests només són alguns dels projectes que es podran veure a la mostra. De les 943 obres, de més de 60 països diferents, que es van rebre durant la convocatòria oberta se n’han seleccionat un total de 187, que sumats a la retrospectiva i a les seccions oficials seran un total de 219 curtmetratges. També es podrà gaudir de 39 projectes en estat de gestació que participaran a l’Incubator i que un grup de mentors experimentats revisaran.